Uudet ajokieltosäännökset voimaan maaliskuun alusta

Poliisin ja tuomioistuinten ajokieltolinja kiristyy maaliskuun alussa, kun uudet säännökset ajokielloista tulevat voimaan. Ajokielloille sovelletaan jatkossa vähimmäispituuksia ja kiellot pannaan täytäntöön välittömästi. Myös perusteet korvata ajokielto varoituksella muuttuvat aikaisempaa tiukemmiksi.

Ks. HE 104/2004 ja Tieliikennelaki.

Ajokiellon määrää poliisi tai tuomioistuin. Poliisin määräämän ajokiellon kesto on uuden lain mukaan vähintään yksi ja enintään kuusi kuukautta. Toistuvista rikkomuksista annetut kiellot määrätään tulemaan voimaan heti päätöksen jälkeen.

Tuomioistuinten määräämät ajokiellot liittyvät rattijuopumukseen (0,5 promillea tai enemmän), törkeään rattijuopumukseen (alaraja 1,2 promillea) tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Rattijuopumuksesta tuomittavan kiellon minimi on yksi kuukausi ja törkeistä teoista kolme kuukautta.

Liikennerikkomuksen tai -rikoksen uusijoihin suhtaudutaan laissa aikaisempaa ankarammin. Ajokielto on vähintään kuusi kuukautta, jos kuljettaja viiden vuoden sisällä syyllistyy uudelleen rattijuopumukseen. Minimiaika on yksi vuosi, jos kysymyksessä on törkeän rattijuopumuksen tai törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen uusiminen. Seuranta-aika on tässäkin viisi vuotta.

Perusteet varoituksen antamiselle ajokieltoon määräämisen sijasta kiristyvät selvästi. Huomioon ei oteta enää suurta vuosittaista ajomäärää eikä olosuhteita laajasti, vaan päätökseen vaikuttaa ainoastaan toimeentulo tai välttämätön liikkuminen. Nämä otetaan huomioon myös määriteltäessä ajokiellon pituutta.

Jos varoituksen saanut rikkoo sääntöjä vuoden kuluessa varoituksen saamisesta, pannaan ajokielto täytäntöön.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.