Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Terveyshaittojen arvioijille tiukat pätevyysvaatimukset

Jatkossa asuntojen ja oleskelutilojen terveydellisten olojen arviointiin käytetään vain riittävän pätevyyden omaavia asiantuntijoita. Laki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2015. Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimusten täyttäminen edellyttää 24 kuukauden siirtymäaikaa lain voimaantulosta. Siirtymäaika koskee niitä asiantuntijoita, jotka ovat toimineet kuntien ulkopuolisina asiantuntijoina ennen lain voimaantuloa.

Asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveydellisten olosuhteiden valvonnan laatua parannetaan. Jatkossa asuntojen ja oleskelutilojen terveydellisten olojen arviointiin käytetään vain riittävän pätevyyden omaavia asiantuntijoita.

Tavoitteena on puuttua rakennusten ongelmiin nopeammin, millä voidaan ehkäistä ihmisille aiheutuvien terveyshaittojen syntymistä ja pahenemista nykyistä tehokkaammin. Samalla pystytään vähentämään terveyshaitoista aiheutuvia kustannuksia. Kun myös terveydellisiä olosuhteita koskevien tutkimusten ja selvitysten taso paranee, asumiseen tai pysyvään oleskeluun käytettävien tilojen korjaamiseksi tehtävät toimenpiteet voidaan kohdentaa oikein.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on helpottaa ja lisätä ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttöä tilojen terveydellisten olosuhteiden mittauksissa, näytteenotoissa, tutkimuksissa ja selvityksissä. Näin terveydensuojeluviranomaiset saavat lisää tietoa päätöksenteon tueksi.

Uudistuksen myötä asiantuntijoille säädetään valtakunnallisesti yhdenmukaiset pätevyysvaatimukset. Jatkossa ulkopuolisena asiantuntijana voi toimia vain pätevyyden osoittanut henkilö.

Asiantuntijana toimiminen edellyttää jatkossa henkilösertifiointia valtakunnalliseen julkiseen järjestelmään. Järjestelmästä muun muassa kiinteistön omistajat ja isännöitsijät pystyvät tarkistamaan asiantuntijan pätevyyden. Samalla nykyinen kuntakohtainen arviointi- ja hyväksymismenettely poistetaan kuntien tehtävistä.

Tasavallan presidentti vahvisti lain (HE 76/2014) perjantaina 19. joulukuuta. Laki tulee voimaan 1. maaliskuuta 2015.

Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimusten täyttäminen edellyttää 24 kuukauden siirtymäaikaa lain voimaantulosta. Siirtymäaika koskee niitä asiantuntijoita, jotka ovat toimineet kuntien ulkopuolisina asiantuntijoina ennen lain voimaantuloa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.