Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Eläinjalostustoimintaan tuli uusi laki

Lailla eläinjalostustoiminnasta kumottiin toukokuun alusta kotieläinjalostuslaki. Uuteen lakiin on koottu säännökset jalostukseen käytettävien eläinten kantakirjoista ja niitä pitävistä yhteisöistä sekä eläimiä ja niiden sukusoluja sekä alkioita koskevista asiakirjoista. Laki koskee nautoja, sikoja, lampaita, vuohia ja hevosia.

Aiempia käytäntöjä esimerkiksi eläimen merkitsemisestä kantakirjaan ja polveutumistodistusten sisällöstä ei muuteta uudella lailla. Sen sijaan toimeenpanotehtävät, eli esimerkiksi kantakirjaa pitävän yhteisön hyväksyminen, siirrettiin maa- ja metsätalousministeriöltä Elintarviketurvallisuusvirastolle.

Keinosiemennysluvista luovutaan

Kotieläinjalostuslaissa edellytettyä lupaa eläinten keinolliseen lisäämiseen ei jatkossa tarvita. Eläinsuojelulakiin on kuitenkin lisätty uusi keinosiementäjän pätevyyttä koskeva säännös. Jatkossa ammattimaista keinosiementämistä saa tehdä henkilö, jolla on lain vaatimukset täyttävä keinosiementämisen ammattitutkinto.

Kotitilalla saa jatkossa keinosiementää eläimen haltijan hallussa olevan naudan, sian, lampaan, vuohen, ketun ja suomensupin joko eläimen haltija tai tämän palveluksessa oleva, jos siementäjä on suorittanut kyseisen eläinlajin keinosiementämisen ammattitaitovaatimukset sisältävän tutkinnon osan.

Siittola-avustaja saa jatkossakin siementää eläinlääkärin valvonnassa ja vastuulla tammoja sillä asemalla, jolla työskentelee, ei kuitenkaan kotitalleilla. Eläinsuojelulakiin otetut säännökset siitä, millä edellytyksillä eläimiä saa keinosiementää, vastaavat aikaisempien lupien myöntämisen edellytyksenä olevia pätevyysvaatimuksia.

Lakimuutokset tulivat voimaan toukokuun 1. päivänä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.