Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Teollis- ja tekijänoikeusasiat keskitettiin markkinaoikeuteen

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien asioiden tuomioistuinkäsittely keskitetään markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus käsittelee valitukset teollisoikeuksia myöntävien rekisteriviranomaisten päätöksistä sekä kaikki teollis- ja tekijänoikeudelliset riita- ja hakemusasiat. Uudistus tuli voimaan syyskuun 2013 alusta.

Teollisoikeuksia ovat muun muassa patentti, mallioikeus, tavaramerkki ja toiminimi. Lisäksi valitukset verkkotunnuksia koskevista Viestintäviraston päätöksistä ohjataan markkinaoikeuteen.

Teollis- ja tekijänoikeusasioiden eli immateriaalioikeudellisten asioiden keskittäminen yhteen paikkaan merkitsee esityksen mukaan ratkaisutoiminnan tehostumista ja nopeutumista sekä asiantuntemuksen paranemista. Immateriaalioikeuksiin liittyvä osaaminen Suomessa kehittyy, mistä on etua myös yrityksille. Aiemmin näiden asioiden käsittely on hajaantunut useaan paikkaan.

Kun valitukset Patentti- ja rekisterihallituksen ratkaisuista kyseisissä asioissa keskitetään markkinaoikeuteen ja muutoksenhaku viraston muista ratkaisuista ohjataan Helsingin hallinto-oikeuteen, patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta voidaan lakkauttaa arviolta noin puoli vuotta myöhemmin eli alkuvuodesta 2014.

Muutoksenhaku rekisteriviranomaisten päätöksiä koskeviin markkinaoikeuden ratkaisuihin tapahtuu valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Teollis- ja tekijänoikeudellisissa riita- ja hakemusasioissa markkinaoikeuden ratkaisuihin haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

- mm. Laki markkinaoikeudesta 99/2013 ja Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa 100/2013
- HE 124/2012

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.