Vakuutusten hinnoitteluperusteet muuttuvat EU-tuomioistuimen ratkaisun ja vakuutusyhtiölain muutoksen seurauksena 21. joulukuuta alkaen

Muutos koskee kaikkia vapaaehtoisia henkilövakuutuksia, kuten tapaturma-, sairauskulu- ja henkivakuutuksia. Myös liikenne- ja autovakuutusten hinnat voivat muuttua. Uudistuvissa vakuutussopimuksissa hinnoittelu muuttuu 21. joulukuuta alkaen asteittain sopimuskauden vaihtuessa.

EU-tuomioistuin katsoi maaliskuussa 2011 antamassaan tuomiossa (C-236/09), että nykyinen sukupuolten tasa-arvoa koskeva direktiivi 2004/113/EY rikkoo EU:n perustamissopimukseen kirjattuja tasa-arvon ja syrjimättömyyden periaatteita.

Tuomioistuin katsoi, että direktiivin 5 artiklan 2 kohta on pätemätön 21.12.2012 lukien.

Hinnoitteluperusteet muuttuvat Suomessa

Vakuutusyhtiöt tiedottavat hintamuutoksista omille asiakkailleen. Muutoksen vuoksi kuluttajien ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä. Voimassa olevien vakuutusten turvaan muutos ei vaikuta.

Tuomioon liittyvä vakuutusyhtiölain muutos tulee voimaan 21.12.2012.

- Laki vakuutusyhtiölain 31 luvun muuttamisesta 701/2012
- HE 55/2012

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.