Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Solariumin käytölle tuli tiukennuksia

Solariumpalveluja tarjoava toiminnanharjoittaja on jatkossa velvollinen huolehtimaan siitä, ettei alle 18-vuotias henkilö pääse altistumaan solariumin ultraviolettisäteilylle. Solariumin käyttöpaikalle on jatkossa nimettävät myös 18 vuotta täyttänyt vastuuhenkilö, joka opastaa asiakkaita solariumin käytössä.

Säteilylakiin on lisätty säännös, jonka mukaan solariumpalveluja tarjoava toiminnanharjoittaja velvoitetaan huolehtimaan siitä, ettei alle 18-vuotias henkilö pääse altistumaan solariumin ultraviolettisäteilylle. Lisäksi säteilylaissa säädetään toiminnanharjoittajalle velvoite nimetä solariumin käyttöpaikalle 18 vuotta täyttänyt vastuuhenkilö, joka opastaa asiakkaita solariumin käytössä.

Toiminnanharjoittajan on pidettävä nähtävillä asianmukaiset tiedot solariumin ultraviolettisäteilylle altistumisen vaaroista ja altistumisen rajoittamisesta.

Terveydensuojelulakiin on lisätty säännös, jonka mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi periä maksun solariumpaikassa tekemästään tarkastuksesta.

Suomessa on arviolta noin tuhat ihon ruskettamista solariumilla tarjoavaa palveluntuottajaa. Tyypillisiä solariumpaikkoja ovat esimerkiksi kuntosalit, kauneushoitolat ja uimahallit. Rusketuspalveluihin näissä paikoissa käytettävien solariumlaitteiden määrä on noin 1 500.

Solariumin rusketusvaikutus perustuu erityisillä ultraviolettisäteilijöillä tuotettavaan keinotekoiseen ultraviolettisäteilyyn.

Miehittämättömät itsepalvelusolariumit yleistyneet

Viime aikoina ovat lisääntyneet miehittämättömät itsepalveluperiaatteella toimivat "studiot", joiden solariumlaitteita käytetään kolikoilla tai rahakorteilla ja joissa ei ole läsnä olevaa henkilökuntaa.

Tämän kehityksen ongelma on, ettei nykyisen asetustasoisen 18 vuoden ikärajasuosituksen kontrolloimiseen ole edes periaatteellista mahdollisuutta.

Samaten solariumin käyttöturvallisuuden selvittäminen on tyystin palvelunkäyttäjän omatoimisuuden varassa. Tällaisia solariumpaikkoja arvioidaan Suomessa olevan nykyään noin kolmekymmentä.

Näihin solariumpaikkoihin voidaan rinnastaa asiakassolariumit eräissä kuntosaleissa, joissa kulunvalvonta perustuu asiakaskortteihin ja joissa henkilökuntaa on läsnä vain satunnaisesti.

Muutoslait tulivat voimaan 1. heinäkuuta 2012.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.