Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Valvontarangaistus otettiin käyttöön

Uusi rangaistusmuoto, valvontarangaistus, otettiin käyttöön marraskuun 2011 alusta. Valvontarangaistukseen tuomittu saa asua kotonaan, mutta häntä valvotaan rangaistuksen aikana sekä teknisin välinein että muilla tavoin. Käytännössä kohderyhmänä ovat etupäässä rattijuopumukseen ja omaisuusrikoksiin syyllistyneet.

Valvontarangaistus voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden mittaisen ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta, kun yhdyskuntapalvelun tuomitsemiseen on este.

Aiemmat ehdottomat vankeusrangaistukset voivat muodostaa valvontarangaistukselle esteen, samoin rikoksen laatu. Esimerkiksi asuinkumppaniin tai muuhun läheiseen kohdistunut pahoinpitely- tai seksuaalirikos muodostaa lähtökohtaisesti esteen valvontarangaistuksen tuomitsemiselle.

Rangaistukseen tuomittu on velvollinen tarkasti noudattamaan hänelle vahvistettua viikko-ohjelmaa. Häneltä edellytetään myös ehdotonta päihteettömyyttä, jota valvotaan testein.

Tuomitun on pysyttävä asunnossaan aina, kun hänellä ei ole hyväksyttyä syytä poistua sieltä. Rikosseuraamuslaitos seuraa tuomitun liikkumista ja annettujen aikataulujen noudattamista tuomitun nilkkaan kiinnitettävällä pantavalvontalaitteella.

Tuomitun asuntoon ja työpaikalle tehdään myös ennalta ilmoittamattomia tarkastuskäyntejä. Rangaistukseen tuomitseminen edellyttääkin samassa asunnossa asuvien henkilöiden suostumusta. Alaikäisten lasten mielipide selvitetään yhteistyössä lastensuojeluviranomaisten kanssa.

Valvontarangaistuksen ehtojen vähäisestä rikkomisesta annetaan tuomitulle kirjallinen varoitus. Ehtojen toistuva tai vakava rikkominen johtaa pääsääntöisesti rangaistuksen muuntamiseen ehdottomaksi vankeudeksi.

Rangaistus mahdollistaa työ- tai opiskelupaikan samoin kuin sosiaalisten suhteiden säilyttämisen ja siihen voidaan sisällyttää myös esimerkiksi päihdekuntoutusta.

Yhteiskunnalle valvontarangaistus on halpa seuraamus. Sen täytäntöönpanon arvioidaan maksavan noin kolmanneksen vankipäivän hinnasta, joka on tällä hetkellä 180-200 euroa. Tekninen valvonta maksaa 2,9 euroa päivässä tuomittua kohden.

Ensi vuonna rangaistukseen tuomittuja arvioidaan olevan päivittäin noin 30. Jatkossa määrä noussee 600-700 henkilöön vuodessa.

Sähköinen valvonta on käytössä useissa muissakin Euroopan maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Virossa.

- Laki valvontarangaistuksesta 330/2011
- HE 17/2010.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.