Rakennusalan käännetty arvonlisäverovelvollisuus tuli voimaan

Muutos koskee palveluita, joiden suorittaminen aloitettiin 1.4.2011 tai sen jälkeen. Verohallituksen mukaan 1.4.2011 olleisiin keskeneräisiin palveluihin ei kuitenkaan sovelleta käännettyä verovelvollisuutta.

Käännetyssä arvonlisäverovelvollisuudessa verovelvollinen on palvelun ostaja eikä myyjä (kuten tavallisesti). Käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden järjestelmän tavoitteena on estää se, että arvonlisävero jäisi aliurakoitsijan arvonlisäyksen osalta maksamatta. Pääurakoitsija suorittaa arvonlisäveroa koko rakennustyön arvosta, myös aliurakoitsijan arvonlisäyksen osalta.

Käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan rakentamispalveluun, jos palvelu on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalvelua varten ja ostaja on elinkeinonharjoittaja, joka toiminnassaan muutoin kuin satunnaisesti myy rakentamispalvelua. Ostaja voi olla myös ns. välimies, joka myy edelleen rakentamispalvelua edellä mainitulle elinkeinonharjoittajalle.

Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta esimerkiksi silloin, kun rakentamispalvelua ostaa yksityishenkilö.

Käännetyn arvonlisäverovelvollisuus rakennusalalla otettiin käyttöön Ruotsissa jo 1.7.2007 ja vastaavanlainen järjestelmä on käytössä muiden muassa Saksassa, Hollannissa ja Itävallassa.

Päästöoikeuksien käännetty arvonlisäverovelvollisuus tuli Suomessa voimaan jo elokuun 2010 alussa.

- Laki arvonlisäverolain muuttamisesta 686/2010
- HE 41/2010.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.