Maanvuokralaki sallii nyt 10 vuotta pidemmät vuokra-ajat

Maatalousmaan vuokrausta koskevien sopimusten enimmäiskesto piteni helmikuun alusta lähtien. Maatila rakennuksineen saadaan nyt vuokrata enintään 25 vuodeksi ja pelto enintään 20 vuodeksi. Enimmäisajat pitenivät siten kymmenellä vuodella aiemmasta.

Pitkät vuokrasopimukset helpottavat maatalouselinkeinon pitkäjänteistä harjoittamista ja kannustavat vuokralaisia tekemään peltojen perusparannuksia. Uudistuksen myötä tulee myös nykyistä laajemmin mahdolliseksi myöntää maatalous- ja ympäristötukia vuokramaille.

Samalla tulevat voimaan myös lakiin lisätyt säännökset vuokralaisen oikeudesta purkaa maanvuokrasopimus vuokranantajan sopimusrikkomuksen perusteella. Kyseessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa vuokralainen ei saa vuokra-aluetta hallintaansa sovittuna aikana tai vuokra-alue ei ole sopimuksen mukaisessa kunnossa.

Vuokralainen voi tietyissä tilanteissa hakea tuomioistuimelta luvan irtisanoa määräaikainen vuokrasopimus tai siirtää se toiselle. Tällä turvataan vuokralaisen asemaa erityisesti pitkissä pellonvuokrasopimuksissa.

- Laki maanvuokralain muuttamisesta 1140/2010
- HE 145/2010

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.