Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Päästöperusteiseen ajoneuvoveron perusveroon siirrytään vuoden mittaisella siirtymäajalla

Ensimmäiset osaksi CO2-perusteista ajoneuvoveroa sisältävät veroliput lähetetään maaliskuussa 2010. Siirtymäaika kestää vuoden ja sen jälkeen ajoneuvoveron perusvero määräytyy kokonaan CO2-päästötiedon tai ajoneuvon kokonaismassan perusteella. Muutos koskee kaikkia perusveron alaisia autoja, myös paketti- ja matkailuautoja, tiedottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Perusveron päiväkohtainen määrä perustuu jatkossa ajoneuvon hiilidioksidipäästöön (CO2) tai kokonaismassaan. CO2-päästötietoa sovelletaan autoihin, joiden yhdistettyä kulutusta vastaavat hiilidioksidipäästöt on määritelty auton ensimmäisen käyttöönoton ajankohtana voimassa olleessa yhteisön lainsäädännössä säädettyjen vaatimusten mukaisesti:
- henkilöauto, jonka kokonaismassa on enintään 2 500 kg ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1. päivänä tammikuuta 2001 tai sen jälkeen
- henkilöauto, jonka kokonaismassa on yli 2 500 kg ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1. päivänä tammikuuta 2002 tai sen jälkeen
- kaksikäyttöauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1. päivänä tammikuuta 2006 tai sen jälkeen
- pakettiauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1. päivänä tammikuuta 2008 tai sen jälkeen.

Kokonaismassaan perustuvaa perusveroa sovelletaan muihin autoihin. Kokonaismassaa sovelletaan myös silloin, kun ajoneuvoliikennerekisterissä ei ole edellä mainitut edellytykset täyttävää tietoa auton CO2-päästöistä. Käyttövoimavero ei muutu.
CO2-verotukseen siirrytään vuoden mittaisen siirtymäkauden aikana

Ajoneuvoveroa maksuunpannaan jokaisesta autosta vuodeksi eteenpäin, minkä takia ensi vuonna 1.3.2011 voimaan tulevat veroperusteiden muutokset näkyvät verolipuilla jo tänä keväänä maaliskuusta alkaen. Koko siirtymäkauden aikana kaikkien verokausi pysyy normaalin pituisena eli vuoden mittaisena.
Ensimmäiset uusia veroperusteita sisältävät veroliput postitetaan kansalaisille 2.3.2010. Tällöin veroa maksuunpannaan ajalta 2.3.2010-1.3.2011. Tällainen verolippu sisältää yhden päivän (1.3.2011) uutta veroperustetta verokauden lopussa. Jokainen verovelvollinen saa siirtymäajan verolipun autonsa yksilöllisen verokauden mukaan eli samaan aikaan kuin aiemminkin.

Maaliskuun 2. päivästä 2010 alkaen päivittäin tulostettavat ja lähetettävät veroliput tulevat sisältämään päivä päivältä enemmän CO2-tietoon tai kokonaismassaan pohjautuvaa uutta perusveron osuutta. Näillä verolipuilla on kaksi eri riviä perusveron määrän ilmaisemiseksi. Veron voi maksaa edelleen useammassa erässä.

Siirtymäaika mahdollistaa koko verotettavan ajoneuvokannan siirtämisen uuden verotuksen piiriin normaalin verolippujen postitussyklin puitteissa. Siirtymäaika ei myöskään aseta kansalaisia eriarvoiseen asemaan toisiinsa nähden, koska uusiin veroperusteisiin siirtyminen ei katkaise kenenkään verokautta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.