Uusi pikavippilainsäädäntö voimaan helmikuun 2010 alusta

Pikaluottoja ja muita pieniä ja lyhytaikaisia luottoja markkinoitaessa on jatkossa ilmoitettava luoton todellinen vuosikorko. Lainanhakijan henkilöllisyys on todennettava eikä lainarahoja saa käyttöönsä yöllä. Kaikkien kulutusluottojen viivästyskoroille säädetään yläraja ja puolen vuoden määräaika, jonka jälkeen lakisääteistä viivästyskorkoa korkeampaa korkoa ei saa enää periä.

Säädösmuutokset tulivat voimaan 1. helmikuuta 2010. Uudistusten pääasiallisena tavoitteena on vähentää pikaluottojen tarjonnasta aiheutuneita ongelmia.
Pikaluotoilla tarkoitetaan yleensä muutaman sadan euron suuruisia, alle kolmen kuukauden pituisia kulutusluottoja, joita myönnetään tekstiviestillä tai internetissä tehtävän lainahakemuksen perusteella ja joiden saamiseksi ei tarvita vakuuksia.

Pikaluottoja on joissakin tapauksissa saatu toisen henkilön matkapuhelinta ja henkilötietoja käyttäen. Luotonantajalle tulee velvollisuus todentaa ensi kertaa lainaa hakevan henkilöllisyys huolellisesti esimerkiksi verkkopankkitunnuksen avulla. Säännökset koskevat muita kuluttajille tarjottavia rahaluottoja kuin tavaran tai palvelun tilaamiseen liittyviä kertaluottoja.

Myös harkitsematonta luotonottoa öisin rajoitetaan. Jos kulutusluotto haetaan ja myönnetään kello 23:n ja 7:n välisenä aikana, kuluttaja ei saa varoja käyttöönsä ennen kello seitsemää. Aikarajoitus ei koske luotolla ostamista verkkokaupassa tai tililuoton luottorajan nostamista.

Luotonantajan oikeutta periä lakisääteistä viivästyskorkoa korkeampaa korkoa rajoitetaan. Uudistus koskee kaikkia kulutusluottoja. Jos luoton alkuperäinen korko on viivästyskorkoa korkeampi, tämän korkeamman koron perimistä saa jatkaa enintään puoli vuotta velan erääntymisestä.

Eduskunta edellyttää lausumassaan, että hallitus antaa vielä tällä vaalikaudella esityksen, jolla kulutusluottojen myöntäminen säädetään rekisteröitymistä edellyttäväksi elinkeinoksi. Uudistus on valmisteltavana oikeusministeriössä.

Asiakirjat

- Laki kuluttajansuojalain 7 luvun muuttamisesta 844/2009, laki rikoslain 36 luvun 6 §:n muuttamisesta 845/2009 ja laki korkolain 4 §:n muuttamisesta 846/2009
- HE 64/2009.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.