Rakennustyön turvallisuudesta uusi asetus

Rakennustyön turvallisuutta ja elementtirakentamisen työturvallisuutta koskevat asetukset yhdistetään kesäkuun 2009 alusta voimaan tulevalla asetuksella. Uuteen asetukseen yhdistetään myös määräykset työtelineiden ja putoamisen estävien suojarakenteiden käytöstä rakennustyössä. Samalla nämä kolme aiempaa säädöstä kumotaan.

Uutena velvoitteena on, että rakennuttajan on nimettävä jokaiseen rakennushankkeeseen turvallisuuskoordinaattori. Rakennuttajan on huolehdittava että turvallisuuskoordinaattorilla on riittävä pätevyys, asianmukaiset toimivaltuudet ja muut edellytykset huolehtia rakennushankkeen työturvallisuudesta. Turvallisuuskoordinaattorin on tehtävä yhteistyötä päätoteuttajan kanssa. Asetuksessa on myös yksilöity nykyistä tarkemmin rakennuttajan asiakirjojen sisältövaatimuksia.

Uusi asetus tarkentaa työnantajien velvoitteita järjestää työntekijöiden putoamissuojaus ja torjua nykyistä tehokkaammin rakennuspölyä. Putoamisia pyritään estämään määräyksillä turvavaljaiden ja tikkaiden turvallisesta käytöstä.

Työsuojelupiirin käyttölupaa ei tarvitse hakea tarkastusmenetelmille, jotka koskevat rakennustyömaan jokaviikkoisia kunnossapitotarkastuksia. Kunnossapitotarkastusten sisältö pysyy entisenä. Elementtirakentamisessa säädetään nykyistä tarkemmin elementinvalmistajan ohjeiden käytöstä suunnittelussa ja elementtiasentamisessa. Lisäksi suojakypärän ja silmiensuojainten käyttövelvoitetta on tarkennettu.

Uusi asetus säilyttää aikaisemmat velvoitteet. Rakennuttajan velvoitteet koskevat rakennushankkeen valmistelua ja suunnittelua. Päätoteuttajan velvoitteet koskevat yhteisellä rakennustyömaalla eri työnantajien ja urakoitsijoiden töiden yhteensovittamista. Työnantajan on huolehdittava työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä rakennustyössä. Asetusta valvoo työsuojeluviranomainen.

Säädös: 205/2009

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.