Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Tullista tietoa autoverotuksen muutoksista

Pakettiautojen päästöperusteinen autoverouudistus sekä autoveroa ja sille kannettavaa arvonlisäveroa koskevat muutokset tulivat voimaan 1.4.2009.

Pakettiautojen autovero muuttuu auton yleiseen kuluttajahintaan ja polttoaineen kulutusta vastaavaan hiilidioksidipäästöön perustuvaksi, kuten jo henkilöautojen verotuksessa on tehty. Painavien pakettiautojen päästöperusteisesta verosta tehdään kuitenkin vähennys, jonka tarkoituksena on ohjata kysyntää kuljetustarpeeseen nähden tarkoituksenmukaisiin, mutta samalla mahdollisimman vähän polttoainetta kuluttaviin pakettiautomalleihin. Muutokset suosivat vähän polttoainetta kuluttavia pakettiautoja kaikissa kokoluokissa.

Lisäksi autoverolle kannettavasta arvonlisäverosta luovutaan ja autoveron määrää korotetaan tätä vastaavasti. Autovero muuttuu samalla normaalissa kuluttajille tapahtuvassa ajoneuvojen myynnissä arvonlisäverottomaksi läpikulkueräksi. Muutos ei pääosin vaikuta henkilöautojen ja moottoripyörien kuluttajahintoihin.

Autoverolain muutokseen sisältyvä autoveron vientipalautus tulee voimaan lain mukaan vasta vuoden 2010 alusta.

Tulli antaa tarkempia määräyksiä ja ohjeita muutosten edellyttämistä menettelyistä autoverotuksessa.

Säädöksiä:

- Autoverolain muuttamisesta annettu laki 5/2009,
- Arvonlisäverolain muuttamisesta annettu laki 6/2009 ja
- Ajoneuvolain 60 §:n muuttamisesta annettu laki 7/2009.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.