Ajoneuvojen rekisteröintisäännökset yksinkertaistuivat

Ajoneuvojen rekisteröintisäännökset yksinkertaistuivat 2. marraskuuta 2007 alkaen. Uusien säännösten mukaan ajoneuvo pysyy rekisterissä yhtäjaksoisesti ensirekisteröinnistä lopulliseen rekisteristä poistamiseen saakka.

Ajoneuvo voidaan poistaa ja ottaa jälleen liikennekäyttöön ilmoittamalla siitä ajoneuvoliikennerekisteriin. Kilpiä ei enää tarvitse poistaa autojen osalta eikä ajoneuvoa rekisteröidä uudelleen.

Aiemman käytännön mukaan ajoneuvo oli poistettava rekisteristä, jos sitä ei käytetty liikenteessä. Uudelleen käyttöön ottaminen vaati rekisteröintikatsastuksen.

Muutetussa laissa rekisteröintikatsastusta ei vaadita. Normaalin määräaikaiskatsastuksen tulee kuitenkin olla voimassa, kun ajoneuvo otetaan taas liikenteeseen.

Liikennekäytöstä poistaminen katkaisee ajoneuvoveron siksi ajaksi, jonka ajoneuvo on poistettuna liikenteestä. Ajoneuvon käyttäminen on silloin kiellettyä ja siitä rangaistaan sakolla. Lisäksi seurauksena on vuoden ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin vähintään tuhat euroa. Liikennekäytöstä poistetusta autosta ei tarvitse maksaa liikennevakuutusmaksua. Liikennekäytöstä poisto ei pääsääntöisesti koske moottoripyöriä.

Lisätietoa mm. AKE:n verkkosivuilta www.ake.fi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.