31.10.2007
Edunvalvontavaltuutus mahdolliseksi
Uutta edunvalvontavaltuutusta koskeva laki tulee voimaan marraskuun alusta. Valtuutus tarjoaa edunvalvojan määräämistä kevyemmän ja joustavamman vaihtoehdon toimintakyvyttömien henkilöiden asioiden hoitamiselle.
Edunvalvontavaltuutuksen avulla henkilö voi itse ennakoida mahdollista toimintakyvyttömyyttään ja valtuuttaa valitsemansa henkilön huolehtimaan asioistaan sitten, kun oma toimintakyky ei enää riitä.Valtuuttaja määrittelee itse ne asiat, jotka valtuutus kattaa. Hän voi oikeuttaa toisen henkilön edustamaan itseään sekä taloudellisissa asioissa että henkilöään koskevissa asioissa kuten esimerkiksi terveydenhoidossa.
Erona edunvalvontaan on se, että edunvalvontavaltuutusta käyttäessään henkilö itse etukäteen valitsee valtuutetun ja määrittelee niiden asioiden piirin, jotka hän haluaa tälle uskoa. Edunvalvojan määrääminen taas tapahtuu käräjäoikeuden tai maistraatin päätöksellä, joka voidaan tehdä vasta siinä vaiheessa, kun henkilön oma toimintakyky on jo vajavainen ja edunvalvonta on tullut ajankohtaiseksi.
Edunvalvontavaltuutusta koskeva valtakirja on testamentin tapaan tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan maistraatin vahvistamisella sen jälkeen, kun tilanne on muuttunut niin, että valtuuttaja on esimerkiksi dementian tai muun sairauden vuoksi tullut pääosin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan.
Maistraatti valvoo valtuutetun toimintaa. Valtuutuksen antanut henkilö voi vaikuttaa valvonnan laajuuteen. Hän voi esimerkiksi määrätä, että valvonnassa sovelletaan holhoustoimilain säännöksiä, jotka koskevat velvollisuutta antaa maistraatille määräajoin tili tehtävän hoitamisesta.
Laki edunvalvontavaltuutuksesta 648/2007, HE 52/2006.
Myös holhoustoimilakiin tarkistuksia
Holhoustoimilaki muuttuu marraskuun alusta siten, että maistraatti voi selvissä tapauksissa vapauttaa edunvalvojan tehtävästään sekä muuttaa edunvalvojan tehtävää eikä asiaa enää olisi aina tarpeen saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.
Uutta on, että rahalainan antaminen päämiehen varoista edellyttää jatkossa maistraatin antamaa lupaa. Lisäksi on tehty muutoksia edunvalvojan esteellisyyttä koskeviin säännöksiin.