Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Veneiden rekisteröinti laajeni

Kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet tulee rekisteröidä lokakuusta 2007 alkaen. Myös moottoriteholtaan vähintään 15 kilowatin eli yli 20 hevosvoiman veneet on merkittävä venerekisteriin. Uusi laki ja asetus tulivat voimaan 1. lokakuuta 2007, josta alkaen rekisteröinnin voi tehdä. Ennen rekisteröimättömät veneet on vietävä rekisteriin vuoden 2008 lokakuun alkuun mennessä.

Rekisterin toimivuudesta vastaava viranomainen on Länsi-Suomen lääninhallitus.

Veneen omistajan on huolehdittava rekisteröinnistä ja tehtävä tarvittava ilmoitus maistraattiin. Jos vene ei aiemmin ole ollut rekisterissä, omistajalta peritään rekisteröintimaksu, joka tällä hetkellä on 27 euroa. Summa määräytyy valtiovarainministeriön asetuksen perusteella.

Myös ennestään rekisterissä olleiden veneiden tiedot pitää saattaa uuden lain mukaisiksi, määräaikana on lokakuun alku 2010. Tiedot voi täydentää maksutta lokakuun alkuun 2008. Laki edellyttää muun muassa, että omistaja ilmoittaa rekisteriin henkilötunnuksensa.

Lainmuutos tuo rekisteröintivelvollisuuden piiriin noin 30.000 uutta venettä. Rekisteröintivelvollisuus koskee myös valtion ja kuntien omistamia veneitä.

Lainmuutoksen valmistelua edelsi laaja lausuntokierros, jonka aikana veneilyalan järjestöt pääsivät kertomaan kantansa asiaan. Pääosin rekisteröinnin laajennusta kannatettiin.

Rekisteröintikäytännön muutoksilla tuetaan valvonta- ja pelastustoimintaa ja lisätään vesiliikenteen turvallisuutta. Jos esimerkiksi tietyssä venetyypissä havaitaan vakavia puutteita, tieto asiasta saadaan rekisterin avulla tehokkaasti veneiden omistajille. Uusi laki myös auttaa poliisia vene- ja konevarkauksien selvittämisessä.

Pitkällä aikavälillä muutos myös vähentää byrokratiaa: muuttavan veneenomistajan ei enää tarvitse tehdä rekisteriin ilmoitusta. Aiemmin läänistä toiseen muuttaessa piti aina tehdä ilmoitus, vaikka veneen säilytyspaikka ja käyttötarkoitus olisivat pysyneet samoina.


Laki vesikulkuneuvorekisteristä 976/2006,
HE 39/2006,
Valtioneuvoston asetus vesikulkuneuvorekisteristä 641/2007.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.