Valtioneuvoston asetus Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välisen rajat ylittävän yhteistyön edistämisestä Suomen tasavallan ja Venäjän federaation hallituksen välillä tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta
- Julkaisupäivä
- Allekirjoituspäivä
- Sähköinen sopimussarja
- Sopimusteksti
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välisen rajat ylittävän yhteistyön edistämisestä Suomen tasavallan hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä Helsingissä 13 päivänä huhtikuuta 2012 tehty sopimus on voimassa 25 päivästä kesäkuuta niin kuin siitä on sovittu.
Tasavallan presidentti on hyväksynyt sopimuksen 13 päivänä huhtikuuta 2012.
Hyväksymistä koskevat nootit on vaihdettu 25 päivänä toukokuuta 2012.
2 §
Sopimuksen määräykset ovat asetuksena voimassa.
3 §
Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä heinäkuuta 2012.
Sopimusteksti Sopimus
Suomen tasavallan hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä Suomen tasavallan ja Venäjään federaation välisen rajat ylittävän yhteistyön edistämisestä
Suomen tasavallan hallitus ja Venäjän federaation hallitus (jäljempänä "osapuolet"),
jotka tahtovat laajentaa Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välisiä ystävällisiä suhteita,
pyrkivät jatkamaan ja kehittämään pitkän aikavälin rajat ylittävää yhteistyötä Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välillä,
tunnustavat sen käytännön merkityksen ja ne molemminpuolisen hyödyn mahdollisuudet, jotka Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välisen rajat ylittävän yhteistyön kestävällä kehittämisellä on,
pyrkivät varmistamaan, että toteutettava rajat ylittävä yhteistyö vastaa Suomen tasavallan alueellisia kehitysstrategioita ja Venäjän federaation alueellisia kehitysstrategioita ja täydentää muiden ohjelmien ja hankkeiden puitteissa toteutettavaa toimintaa Suomen tasavallan ja Venäjän federaation alueella,
pyrkivät vahvistamaan Suomen tasavallan ja Venäjän federaation rajat ylittävän yhteistyön säädöspohjaa ja
tukeutuvat kansainvälisen oikeuden sääntöihin ja yleisiin periaatteisiin,
ovat sopineet seuraavaa:
1 artikla
Osapuolet vahvistavat ja kehittävät rajat ylittävää yhteistyötä tasavertaisuuden ja molemminpuolisen hyödyn pohjalta osapuolten kansallisen lainsäädännön ja osapuolia velvoittavien kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Osapuolten keskinäisen suostumuksen nojalla myös raja-alueiden ulkopuoliset alueet Suomen tasavallassa ja Venäjän federaatiossa voivat osallistua yhteistyöhön tämän sopimuksen puitteissa.
2 artikla
Tässä sopimuksessa käytetyt käsitteet tarkoittavat seuraavaa:
alue tarkoittaa Suomen tasavallan aluehallinnollista yksikköä tai Venäjän federaation subjektia;
raja-alue tarkoittaa Suomen tasavallan aluehallinnollista yksikköä tai Venäjän federaation subjektia, joka sijaitsee Suomen ja Venäjän valtakunnan rajan välittömässä läheisyydessä;
toimivaltaiset viranomaiset tarkoittaa Suomen tasavallan ja Venäjän federaation toimeenpanevia viranomaisia, jotka ovat toimivaltaisia ja valtuutettuja tekemään tämän sopimuksen täytäntöönpanoon liittyviä päätöksiä;
taloudelliset toimijat tarkoittaa Suomen tasavallassa tai Venäjän federaatiossa rekisteröityjä taloudellisia toimijoita;
hallitustenvälinen komissio tarkoittaa osapuolten tämän sopimuksen täytäntöönpanon koordinoimiseksi perustamaa rajat ylittävää yhteistyötä käsittelevää suomalais-venäläistä hallitustenvälistä komissiota;
monivuotinen puiteasiakirja tarkoittaa rajat ylittävän yhteistyön alalla laadittua osapuolten yhteistä monivuotista toimintasuunnitelmaa, jossa määritellään yleiset suuntaviivat yhteistyölle ja toiminnoille Suomen tasavallan ja Venäjän federaation rajat ylittävässä yhteistyössä.
3 artikla
Osapuolet ja osapuolten toimivaltaiset viranomaiset edistävät rajat ylittävää yhteistyötä seuraavien pääasiallisten suuntaviivojen mukaisesti:
- aluekehitysstrategioiden kehittäminen ja toimeenpano raja-alueilla;
- aluepolitiikan suunnittelu ja toimeenpano kiinnittäen erityistä huomiota rajat ylittävän yhteistyön vahvistamiseen sekä raja-alueiden sosiaalis-taloudelliseen kehittämiseen;
- investointitoiminnan lisääminen raja-alueilla;
- innovaatioympäristön kehittäminen yhtenä raja-alueiden kehityksen painopisteenä;
- raja-alueiden kehittämiseen liittyvien yhteisten haasteiden ratkaiseminen;
- raja-alueilla toimivien paikallisten viranomaisten ja valtiollisten viranomaisten välisten yhteyksien luomisen ja kehittämisen edistäminen muun muassa luomalla edellytyksiä sopimusten tekemiselle;
- elinkeinoelämän yhteyksien edistäminen Suomen tasavallan ja Venäjän federaation raja-alueiden kesken;
- raja-alueilla asuvien ihmisten välisten yhteyksien edistäminen.
4 artikla
Edistääkseen rajat ylittävää yhteistyötä osapuolet ja niiden toimivaltaiset viranomaiset voivat:
- tehdä sopimuksia, myös rajat ylittävän yhteistyön erityisaloilla, osapuolten kansallisen lainsäädännön mukaisesti;
- perustaa yhteisiä koordinaatioelimiä valmistelemaan, kehittämään ja parantamaan rajat ylittävän yhteistyön välineitä;
- valmistella ja toteuttaa suunnitelmia, toimintaohjelmia ja hankkeita rajat ylittävän yhteistyön alalla;
- vaihtaa tietoja rajat ylittävästä yhteistyöstä;
- avustaa suorien yhteyksien luomisesta raja-alueiden välillä.
5 artikla
Osapuolet laativat sopimusta varten rajat ylittävälle yhteistyölle monivuotisen puiteasiakirjan ja edistävät sen täytäntöönpanoa. Monivuotinen puiteasiakirja hyväksytään tämän sopimuksen 10 artiklan mukaisesti perustetussa hallitustenvälisessä komissiossa.
6 artikla
Osapuolet luovat suotuisat olosuhteet suorille raja-alueiden taloudellisten toimijoiden ja ihmisten välisille yhteyksille edistääkseen rajat ylittävää yhteistyötä.
7 artikla
Osapuolet edistävät vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti suotuisten edellytysten luomista matkustajaliikenteelle ja tavarakuljetuksille raja-alueilla.
Osapuolet edistävät toimivaltaisten viranomaisten välisen yhteistyön syntymistä ja vahvistumista valtakunnan rajalla sijaitsevien rajanylityspaikkojen infrastruktuurin kehittämisen sekä tietojen ja kokemusten vaihdon alalla.
8 artikla
Osapuolet edistävät toimivaltaisten viranomaisten yhteistyötä raja-alueilla ympäristön- ja luonnonsuojelun sekä luonnonvarojen kestävän käytön alalla, mukaan lukien luonnonvarojen yhteinen käyttö, kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti sekä tasavertaisuuden ja molemminpuolisen hyödyn pohjalta.
Osapuolet edistävät toimivaltaisten viranomaisten välistä yhteistyötä näiden toteuttaessa yhteisiä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on luonnononnettomuuksien ja muiden onnettomuuksien ennaltaehkäisy sekä niiden seurausten torjunta valtioiden raja-alueilla, mahdollistaakseen nopean reagoinnin, yhteistyön ja keskinäisen avunannon rajat ylittävissä metsäpalo- ja hätätilanteissa.
9 artikla
Osapuolet edistävät yhteistyötä raja-alueilla myös seuraavilla aloilla: tiede ja teknologia, mukaan lukien informaatioteknologia, infrastruktuurin kehittäminen, sosiaalinen kehittäminen, kulttuuri, mukaan lukien etnis-kulttuurinen yhteistyö, uskontojen ja kulttuurien välisen vuoropuhelun vahvistaminen sekä kulttuurivaihto, koulutus, terveydenhuolto, maatalous, metsätalous, elintarviketurvallisuus, kasvi- ja eläintautien valvonta sekä terveysvalvonta, asuminen ja kunnallistekniikka, matkailu, urheilu sekä valtion- ja kunnallishallinnon kehittäminen.
Osapuolten yhteisellä päätöksellä muita osapuolia yhteisesti kiinnostavia yhteistyön aloja voidaan sisällyttää sopimuksen nojalla toteutettavaan yhteistyöhön.
10 artikla
Sopimuksen täytäntöönpanoa koordinoi hallitustenvälinen komissio.
Hallitustenvälinen komissio koostuu Suomen ja Venäjän puolesta, joita johtavat kummankin osapuolen puheenjohtajat.
Hallitustenvälisen komission puheenjohtajat hyväksyvät sen työjärjestyksen.
Hallitustenvälinen komissio kokoontuu tarvittaessa, mutta kuitenkin vähintään kerran vuodessa.
Osapuolten toimivaltaiset viranomaiset keskustelevat hallitustenvälisessä komissiossa rajat ylittävästä yhteistyöstä määritelläkseen yhteistyön painopisteet.
11 artikla
Osapuolten väliset erimielisyydet ja riidat tämän sopimuksen määräysten täytäntöönpanosta tai tulkinnasta ratkaistaan osapuolten kesken järjestettävissä neuvotteluissa ja konsultaatioissa.
12 artikla
Sopimukseen voidaan tehdä muutoksia tai lisäyksiä erillisillä pöytäkirjoilla osapuolten yhteisestä sopimuksesta.
13 artikla
Sopimus ei vaikuta osapuolten ja niiden toimivaltaisten viranomaisten oikeuksiin ja velvollisuuksin, jotka johtuvat niitä velvoittavista muista kansainvälisistä sopimuksista.
14 artikla
Sopimus tulee voimaan kolmenkymmenen päivän kuluttua sen jälkeen, kun jälkimmäinen ilmoitus sopimuksen voimaantulon edellyttämien valtionsisäisten menettelyjen loppuun saattamisesta on vastaanotettu.
Sopimus on voimassa toistaiseksi. Kumpikin osapuoli voi irtisanoa sopimuksen toiselle osapuolelle diplomaattiteitse tapahtuvalla kirjallisella ilmoituksella, jolloin sopimuksen voimassaolo lakkaa yhdeksänkymmenen päivän kuluttua irtisanomisilmoituksen vastaanottamisesta.
Suomen tasavallan hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä yhteistyöstä Murmanskin alueella, Karjalan tasavallassa, Pietarissa ja Leningradin alueella 20. päivänä tammikuuta 1992 tehdyn sopimuksen voimassaolo lakkaa tämän sopimuksen voimaantulopäivänä. Lakkautettavan sopimuksen nojalla käynnistettyjen hankkeiden toteutus jatkuu toimivaltaisten viranomaisten määrittelemin ehdoin ja ne saatetaan päätökseen 31. päivään joulukuuta 2012 mennessä.
Sopimus on tehty Helsingissä 13. päivänä huhtikuuta 2012 kahtena kappaleena. Kumpikin kappale on laadittu suomen-, venäjän- ja englanninkielisenä, kaikkien tekstien ollessa yhtä todistusvoimaiset. Tulkintaeroavaisuuksien sattuessa käytetään englanninkielistä tekstiä.
Suomen tasavallan hallituksen puolesta
Venäjän federaation hallituksen puolesta