Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

113/2006

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Tasavallan presidentin asetus kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin perussäännön muutosten voimaansaattamisesta

Allekirjoituspäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 40/2006 (Julkaistu 29.12.2006)

Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti, joka on tehty oikeusministerin esittelystä, säädetään:

1 §

Kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin perussäännön muutokset, jotka tasavallan presidentti on hyväksynyt 31 päivänä maaliskuuta 2006 ja joita koskeva hyväksymiskirja on talletettu Haagin konferenssin pysyvän toimiston huostaan 3 päivänä huhtikuuta 2006, on voimassa 1 päivästä tammikuuta 2007 niin kuin siitä on sovittu.

2 §

Perussäännön muutokset ovat asetuksena voimassa.  

3 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2007.  

KANSAINVÄLISTÄ YKSITYISOIKEUTTA KÄSITTELEVÄN HAAGIN KONFERENSSIN PERUSSÄÄNTÖ

Jäljempänä mainittujen maiden hallitukset, nimittäin:

Saksan liittotasavallan, Itävallan, Belgian, Tanskan, Espanjan, Suomen, Ranskan, Italian, Japanin, Luxemburgin, Norjan, Alankomaiden, Portugalin, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan, Ruotsin ja Sveitsin;

ottaen huomioon kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin pysyvän luonteen;

haluten korostaa sen tätä luonnetta;

pitäen tässä tarkoituksessa suotavana, että konferenssille annetaan perussääntö;

ovat sopineet seuraavista määräyksistä:

1 artikla

Haagin konferenssin tarkoituksena on työskennellä kansainvälisen yksityisoikeuden asteittaiseksi yhtenäistämiseksi.

2 artikla

1. Kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin jäseniä ovat ne valtiot, jotka ovat jo osallistuneet yhteen tai useampaan konferenssin istuntoon ja jotka hyväksyvät tämän perussäännön.

2. Jäseneksi voi päästä jokainen muu valtio, jonka osallistumisesta on konferenssin työlle oikeudellisluonteista etua. Uusien jäsenvaltioiden hyväksymisestä päättävät osanottajavaltioiden hallitukset, sitten kun yksi tai useampi niistä on tehnyt esityksen, äänten enemmistöllä kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin esitys on tullut hallituksille.

3. Jäseneksi ottaminen tulee voimaan siten, että asianomainen valtio hyväksyy tämän perussäännön.

3 artikla

1. Yleisiä asioita ja toimintaperiaatteita käsittelevässä kokouksessa, jossa jäsenvaltioista enemmistö on paikalla, konferenssin jäsenvaltiot voivat päättää hyväksyä annettujen äänten enemmistöllä jäseneksi myös alueellisen taloudellisen yhdentymisen järjestön, joka on jättänyt pääsihteerille jäsenyyshakemuksen. Tässä perussäännössä jäsenillä tarkoitetaan myös kyseisiä jäsenjärjestöjä, jollei toisin nimenomaisesti määrätä. Jäseneksi ottaminen tulee voimaan siten, että asianomainen alueellinen taloudellisen yhdentymisen järjestö hyväksyy tämän perussäännön.

2. Konferenssin jäsenyyttä voi hakea sellainen alueellinen taloudellisen yhdentymisen järjestö, joka koostuu yksinomaan itsenäisistä valtioista, jotka ovat siirtäneet sille toimivaltansa tietyissä konferenssin toiminnan piiriin kuuluvissa asioissa, ja jolla on valtuudet tehdä jäsenvaltioitaan sitovia päätöksiä näissä asioissa.

3. Kunkin alueellisen taloudellisen yhdentymisen järjestön on hakemuksensa yhteydessä jätettävä toimivaltaa koskeva julistus, jossa eritellään asiat, joissa sen jäsenvaltiot ovat siirtäneet sille oman toimivaltansa.

4. Kunkin jäsenjärjestön ja sen jäsenvaltioiden on varmistettava, että jokaisesta jäsenjärjestön toimivaltaan tai jäsenistöön liittyvästä muutoksesta ilmoitetaan pääsihteerille, joka toimittaa kyseisen tiedon konferenssin muille jäsenille.

5. Jäsenjärjestön jäsenvaltioiden katsotaan säilyttävän toimivaltansa kaikissa sellaisissa asioissa, joista ei ole erikseen annettu toimivallan siirtoa koskevaa julistusta tai ilmoitusta.

6. Kaikilla konferenssin jäsenillä on oikeus pyytää jäsenjärjestöltä ja sen jäsenvaltioilta tietoja siitä, onko jäsenjärjestöllä toimivalta jossain tietyssä konferenssin käsiteltävänä olevassa kysymyksessä. Jäsenjärjestön ja sen jäsenvaltioiden on varmistettava, että asianomaiset tiedot toimitetaan, jos tällainen pyyntö esitetään.

7. Jäsenjärjestö toteuttaa jäsenoikeuksiaan vaihtoehtoisesti niiden jäsenvaltioidensa kanssa, jotka ovat konferenssin jäseniä, siten, että jäsenjärjestö ja sen jäsenvaltiot toteuttavat niitä kukin omaan toimivaltaansa kuuluvilla aloilla.

8. Jäsenjärjestö voi kaikissa konferenssin kokouksissa, joihin sillä on oikeus osallistua, käyttää toimivaltaansa kuuluvissa asioissa yhtä monta ääntä kuin sillä on jäsenvaltioita, jotka ovat siirtäneet sille toimivaltansa kyseisessä asiassa ja joilla on oikeus äänestää ja jotka ovat ilmoittautuneet kyseisiin kokouksiin. Silloin kun jäsenjärjestö käyttää äänestysoikeuttaan, sen jäsenvaltiot eivät käytä omaansa ja päinvastoin.

9. "Alueellinen taloudellisen yhdentymisen järjestö" tarkoittaa kansainvälistä järjestöä, joka koostuu yksinomaan itsenäisistä valtioista ja jolle sen jäsenvaltiot ovat siirtäneet toimivallan erilaisissa asioissa, mukaan lukien valtuudet tehdä näissä asioissa jäsenvaltioitaan sitovia päätöksiä.

4 artikla

1. Konferenssin toiminnasta vastaa yleisiä asioita ja toimintaperiaatteita käsittelevä neuvosto (jäljempänä "neuvosto"), joka koostuu kaikista jäsenistä. Neuvoston kokoukset pidetään yleensä vuosittain.

2. Neuvosto suorittaa sanotun tehtävänsä pysyvän toimiston välityksellä, jonka työskentelyä se johtaa.

3. Neuvosto tutkii kaikki konferenssin päiväjärjestykseen otettavat esitykset. Se voi vapaasti määrätä näiden ehdotusten jatkokäsittelystä.

4. Alankomaiden valtion komitea (jäljempänä "komitea"), joka on asetettu 20 päivänä helmikuuta 1897 annetulla kuninkaallisella määräyksellä kansainvälisen yksityisoikeuden kodifioinnin edistämistä varten, päättää diplomaattikokousten päivämääristä neuvoteltuaan niistä konferenssin jäsenten kanssa.

5. Jäsenten kokoon kutsumista varten komitea kääntyy Alankomaiden hallituksen puoleen. Komitean puheenjohtaja toimii konferenssin istuntojen puheenjohtajana.

6. Konferenssin varsinaiset istunnot pidetään yleensä joka neljäs vuosi.

7. Tarpeen vaatiessa neuvosto voi komiteaa kuultuaan pyytää Alankomaiden hallitusta kutsumaan konferenssin koolle ylimääräiseen istuntoon.

8. Neuvosto voi kuulla komiteaa kaikissa konferenssin toiminnan kannalta merkityksellisissä asioissa.

5 artikla

1. Pysyvä toimisto sijaitsee Haagissa. Siihen kuuluu pääsihteeri ja neljä sihteeriä, jotka komitean ehdotuksesta nimittää Alankomaiden hallitus.

2. Pääsihteerillä ja sihteereillä tulee olla tarpeellista lainopillista asiantuntemusta sekä käytännön kokemusta. Heidän nimittämisensä yhteydessä huomiota on kiinnitettävä myös maantieteelliseen edustuksen ja lainopillisen asiantuntemuksen laajuuteen.

3. Sihteerien lukumäärää voidaan lisätä, kun siitä on neuvoteltu neuvoston kanssa ja sen mukaan, mitä 10 artiklassa on määrätty.

6 artikla

Pysyvän toimiston tulee neuvoston johdolla huolehtia

a) Haagin konferenssin istuntojen sekä neuvoston ja valiokuntien kokousten valmistelusta ja järjestelystä;

b) konferenssin istuntojen ja edellä mainittujen kokousten sihteeristöjen työskentelystä;

c) kaikista toimista, jotka kuuluvat sihteeristön tehtäviin.

7 artikla

1. Yhteydenpidon helpottamiseksi konferenssin jäsenten ja pysyvän toimiston kesken jokaisen jäsenvaltion hallituksen tulee asettaa kansallinen elin ja jokaisen jäsenjärjestön yhteyselin.

2. Pysyvä toimisto voi käydä kirjeenvaihtoa kaikkien näin asetettujen elinten ja toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen kanssa.

8 artikla

1. Konferenssin istunnot ja istuntojen väliaikoina neuvosto voivat asettaa valiokuntia laatimaan sopimusehdotuksia tai tutkimaan konferenssin toimialaan kuuluvia kansainvälistä yksityisoikeutta käsitteleviä kysymyksiä.

2. Konferenssin istuntojen, neuvoston ja valiokuntien tulee niin pitkälti kuin mahdollista toimia yhteisymmärrysperiaatetta noudattaen.

9 artikla

1. Konferenssin talousarvioon kirjatut kustannukset jaetaan konferenssin jäsenvaltioiden kesken.

2. Jäsenjärjestöä ei vaadita osallistumaan jäsenvaltioidensa lisäksi konferenssin vuotuisen talousarvion rahoittamiseen, mutta sen on jäsenyydestä aiheutuvien ylimääräisten hallintomenojen kattamiseksi maksettava määrä, jonka konferenssi määrittää sitä kuultuaan.

3. Neuvoston ja valiokuntien kokouksiin osallistuvien matka- ja oleskelukustannuksista vastaavat edustettuina olevat konferenssin jäsenet.

10 artikla

1. Konferenssin talousarvio annetaan kunakin vuonna Haagissa sijaitsevan jäsenvaltioiden diplomaattisten edustajien neuvoston hyväksyttäväksi.

2. Nämä edustajat päättävät myös niiden kustannusten jaosta jäsenvaltioiden kesken, joista talousarvion mukaan jäsenvaltioiden tulee vastata.

3. Diplomaattiset edustajat kokoontuvat tässä tarkoituksessa Alankomaiden kuningaskunnan ulkoasiainministerin puheenjohdolla.

11 artikla

1. Konferenssin varsinaisten ja ylimääräisten istuntojen kustannukset suorittaa Alankomaiden hallitus.

2. Valtuutettujen matka- ja oleskelukustannuksista vastaavat kaikissa tapauksissa asianomaiset jäsenet.

12 artikla

Konferenssin vakiintuneet menettelytavat ovat edelleen noudatettavina sikäli, kuin ne eivät ole ristiriidassa tämän perussäännön tai työjärjestyksen kanssa.

13 artikla

1. Yleisiä asioita ja toimintaperiaatteita käsittelevään kokoukseen osallistuvien jäsenvaltioiden on hyväksyttävä tähän perussääntöön tehtävät muutokset yhteisymmärrysperiaatetta noudattaen.

2. Tällaiset muutokset tulevat voimaan kaikkien jäsenien osalta kolme kuukautta sen jälkeen, kun kaksi kolmasosaa jäsenvaltioista on ne hyväksynyt omien sisäisten menettelyjensä mukaisesti, mutta aikaisintaan yhdeksän kuukauden kuluttua muutosten tekemisestä.

3. Edellä olevassa 1 kohdassa mainitussa kokouksessa voidaan yhteisymmärrysperiaatetta noudattaen muuttaa 2 kohdassa mainittuja määräaikoja.

14 artikla

Tämän perussäännön määräyksiä tullaan niiden toimeenpanon varmentamiseksi täydentämään työjärjestyksellä, jonka pysyvä toimisto laatii ja joka annetaan hyväksyttäväksi diplomaattikokoukselle, diplomaattisten edustajien neuvostolle tai yleisiä asioita ja toimintaperiaatteita käsittelevälle neuvostolle.

15 artikla

1. Tämä perussääntö alistetaan niiden maiden hallitusten hyväksyttäväksi, jotka ovat osallistuneet yhteen tai useampaan konferenssin istuntoon. Perussääntö tulee voimaan, kun enemmistö seitsemännessä istunnossa edustettuina olleista valtioista on sen hyväksynyt.

2. Liittymisjulistus talletetaan Alankomaiden hallituksen huostaan, joka antaa siitä tiedon tämän artiklan ensimmäisessä kohdassa mainituille hallituksille.

3. Uuden jäsenen liittyessä Alankomaiden hallitus antaa tiedon liittymisjulistuksesta kaikille jäsenille.

N:o 113

16 artikla

1. Jokainen jäsen voi irtisanoa tämän perussäännön viiden vuoden kuluttua siitä päivästä, jona se tulee voimaan sen mukaan kuin 15 artiklan ensimmäisessä kohdassa on sanottu.

2. Irtisanominen on ilmoitettava Alankomaiden kuningaskunnan ulkoasiainministeriölle vähintään kuusi kuukautta ennen konferenssin tilivuoden päättymistä, ja se tulee voimaan tilivuoden päättyessä, kuitenkin vain irtisanomisilmoituksen tehneeseen jäseneen nähden.

Tämän perussäännön englanninkielinen ja ranskankielinen toisinto, molemmat sellaisina kuin ne ovat muutettuina 1 päivänä tammikuuta 2007, ovat yhtä todistusvoimaiset.

Sivun alkuun