Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

74/1986

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Asetus väliintulosta aavalla merellä muista aineista kuin öljystä johtuvissa pilaantumistapauksissa tehdyn pöytäkirjan voimaansaattamisesta ja pöytäkirjan eräiden määräysten hyväksymisestä sekä aluksista aiheutuvan vesien pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain 6 §:n muuttamisesta annettujen lakien voimaantulosta

Allekirjoituspäivä

Ulkoasiainministerin esittelystä säädetään:

1 §

Lontoossa 2 päivänä marraskuuta 1973 väliintulosta aavalla merellä muista aineista kuin öljystä johtuvissa pilaantumistapauksissa tehty pöytäkirja, jonka eräät määräykset on hyväksytty 11 päivänä heinäkuuta 1986 annetulla lailla (732/86) ja johon liittymisestä tasavallan presidentti on päättänyt niin ikään 11 päivänä heinäkuuta 1986 ja jota koskeva liittymiskirja on talletettu Kansainvälisen merenkulkujärjestön pääsihteerin huostaan 4 päivänä elokuuta 1986, tulee voimaan 2 päivänä marraskuuta 1986, niin kuin siitä on sovittu.

2 §

Väliintulosta aavalla merellä muista aineista kuin öljystä johtuvissa pilaantumistapauksissa tehdyn pöytäkirjan eräiden määräysten hyväksymisestä 11 päivänä heinäkuuta 1986 annettu laki (732/86), aluksista aiheutuvan vesien pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain 6 §:n muuttamisesta 11 päivänä heinäkuuta 1986 annettu laki (733/86, SopS:73/1986) ja tämä asetus tulevat voimaan 2 päivänä marraskuuta 1986.

Vuoden 1973 PÖYTÄKIRJA väliintulosta aavalla merellä muista aineista kuin öljystä johtuvissa pilaantumistapauksissa

Tämän sopimuksen osapuolet,

jotka ovat osapuolina 29 päivänä marraskuuta 1969 Brysselissä tehdyssä kansainvälisessä yleissopimuksessa väliintulosta öljysaastuntaonnettomuuksissa aavalla merellä,

jotka ottavat huomioon vuoden 1969 meren öljysaastuntavahinkoja käsitelleen kansainvälisen oikeudellisen konferenssin muita kuin öljysaasteita koskevan päätöslauselman,

jotka ottavat edelleen huomioon, että Valtioiden välinen neuvoa-antava merenkulkujärjestö on päätöslauselman mukaisesti tehostanut yhteistyössä asiasta kiinnostuneiden kansainvälisten järjestöjen kanssa kaikkia muiden aineiden kuin öljyn aiheuttaman saastunnan näkökohtia koskevaa työtään,

ovat sopineet seuraavasta:

I artikla

1. Tämän pöytäkirjan osapuolet voivat ryhtyä aavalla merellä sellaisiin toimiin, jotka saattavat olla tarpeellisia estämään, lieventämään tai poistamaan niiden rannikkoon tai siihen liittyviin etuihin kohdistuvaa vakavaa ja välitöntä vaaraa, joka johtuu muiden aineiden kuin öljyn aiheuttamasta merionnettomuudesta tai sellaiseen onnettomuuteen liittyvistä toimista johtuvasta pilaantumisesta tai sen uhasta ja jonka järkevästi arvostellen voidaan otaksua johtavan huomattaviin vahingollisiin seuraamuksiin.

2. 1 kappaleen tarkoittamat "muut aineet kuin öljy" käsittävät:

a) aineet, jotka luetellaan järjestön nimittämän elimen laatimassa luettelossa, joka on tämän pöytäkirjan liitteenä, ja

b) muut aineet, jotka voivat vaarantaa ihmisten terveyden, vahingoittaa elollisia luonnonvaroja ja merten elämää, heikentää viihtyisyyttä tai haitata muuta meren laillista käyttöä.

3. Milloin väliintuleva osapuoli ryhtyy toimiin yllä mainitussa 2 kappaleen b-kohdassa mainitun aineen johdosta, se on velvollinen osoittamaan, että aine voisi väliintulon hetkellä vallitsevissa oloissa järkevästi päätellen aiheuttaa samanlaista välitöntä uhkaa kuin jokin 2 kappaleen a-kohdan tarkoittamassa luettelossa mainittu aine.

II artikla

1. Väliintuloa öljysaastuntaonnettomuuksissa aavalla merellä koskevan vuonna 1969 tehdyn yleissopimuksen 1 artiklan 2 kappaleen ja 2--8 artiklan ja sopimuksen liitteen öljyä koskevia määräyksiä sovelletaan tämän pöytäkirjan I artiklassa mainittuihin aineisiin.

2. Yleissopimuksen 3 artiklan c-kohdassa ja 4 artiklassa mainittua asiantuntijaluetteloa laajennetaan tässä pöytäkirjassa käsittämään asiantuntijat, jotka ovat päteviä antamaan neuvoja muihin aineisiin kuin öljyyn liittyvissä asioissa. Järjestön jäsenmaat ja tämän pöytäkirjan osapuolet voivat nimetä ehdokkaita luetteloon.

III artikla

1. I artiklan 2 kappaleen a-kohdassa mainittua luetteloa pitää järjestön nimittämä asianomainen elin.

2. Kaikki jonkin osapuolen tähän pöytäkirjaan ehdottamat muutokset on toimitettava järjestön hyväksyttäväksi, joka lähettää ne kaikille järjestön jäsenille sekä tämän pöytäkirjan osapuolille vähintään kolme kuukautta ennen kuin asianomainen elin ryhtyy käsittelemään niitä.

3. Tämän pöytäkirjan jäsenet saavat osallistua asianomaisen elimen kokouksiin, vaikka eivät olisi järjestön jäseniä.

4. Muutokset hyväksytään kahden kolmasosan ääntenenemmistöllä vain niiden tämän pöytäkirjan osapuolten äänistä, jotka ovat läsnä ja äänestävät.

5. Jos muutos on hyväksytty 4 kappaleen mukaisesti, järjestö tiedottaa sen kaikille tämän pöytäkirjan osapuolille hyväksyttäväksi.

6. Muutos katsotaan hyväksytyn kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun se on tiedotettu, mikäli vähintään kolmasosa tämän pöytäkirjan osapuolista ei ole tuona aikana ilmoittanut järjestölle muutokseen kohdistuvaa vastaväitettä.

7. 6 kappaleen mukaisesti hyväksytyksi katsottu muutos tulee voimaan kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun tämän pöytäkirjan osapuolet ovat sen hyväksyneet, paitsi niiden osalta, jotka ovat ennen mainittua päivää ilmoittaneet, etteivät hyväksy kyseistä muutosta.

IV artikla

1. Tämä pöytäkirja on avoinna allekirjoittamista varten niille valtioille, jotka ovat allekirjoittaneet II artiklassa mainitun yleissopimuksen tai liittyneet siihen sekä niille valtioille, jotka oli kutsuttu osallistumaan vuoden 1973 kansainväliseen meren saastumista käsitelleeseen konferenssiin. Pöytäkirja on avoinna allekirjoittamista varten 15 päivästä tammikuuta 1974 31 päivään joulukuuta 1974 järjestön päämajassa.

2. Tämän artiklan 4 kappaleessa määritellyt valtiot, jotka ovat allekirjoittaneet tämän pöytäkirjan, voivat ratifioida tai hyväksyä sen.

3. 4 kappaleessa määritellyt valtiot, jotka eivät ole allekirjoittaneet tätä pöytäkirjaa, voivat liittyä siihen.

4. Vain valtiot, jotka ovat ratifioineet tai hyväksyneet II artiklassa mainitun yleissopimuksen tai liittyneet siihen, voivat ratifioida tai hyväksyä tämän pöytäkirjan tai liittyä siihen.

V artikla

1. Ratifioiminen, hyväksyminen tai liittyminen tapahtuu tallettamalla tätä koskeva ratifioimis-, hyväksymis- tai liittymiskirja järjestön pääsihteerin huostaan.

2. Jokaisen ratifioimis-, hyväksymis- tai liittymiskirjan, joka talletetaan sen jälkeen, kun tämän pöytäkirjan muutos on tullut voimaan kaikkien yleissopimuksen osapuolten osalta tai kun kaikki muutoksen voimaantulon edellyttämät toimenpiteet on näiden osapuolten osalta suoritettu, on katsottava koskevan yleissopimusta sen muutetussa muodossa.

VI artikla

1. Tämä pöytäkirja tulee voimaan yhdeksäntenäkymmenentenä päivänä siitä, kun viisitoista valtiota on tallettanut ratifioimis-, hyväksymis- tai liittymiskirjat järjestön pääsihteerin huostaan, kuitenkin sillä edellytyksellä, että tämä pöytäkirja ei saa tulla voimaan ennen kuin II artiklassa mainittu yleissopimus on tullut voimaan.

2. Jokaisen valtion osalta, joka ratifioi tai hyväksyy tämän pöytäkirjan tai liittyy siihen myöhemmin, tämä pöytäkirja tulee voimaan yhdeksäntenäkymmenentenä päivänä siitä, kun valtio on tallettanut asianmukaisen asiakirjan.

VII artikla

1. Osapuoli voi sanoa tämän pöytäkirjan irti milloin hyvänsä sen jälkeen, kun pöytäkirja tulee sen osalta voimaan.

2. Irtisanominen on tehtävä tallettamalla sitä koskeva asiakirja järjestön pääsihteerin huostaan.

3. Irtisanominen tulee voimaan yhden vuoden tai irtisanomisasiakirjassa mahdollisesti määrätyn pitemmän ajan kuluttua siitä, kun asiakirja on talletettu järjestön pääsihteerin huostaan.

4. Jos osapuoli sanoo irti II artiklassa mainitun yleissopimuksen, se katsotaan tämän pöytäkirjan irtisanomiseksi. Tällainen irtisanominen tulee voimaan samana päivänä kuin yleissopimuksen irtisanominen tulee yleissopimuksen 12 artiklan 3 kappaleen mukaisesti voimaan.

VIII artikla

1. Järjestö voi kutsua koolle kokouksen tarkistamaan tai muuttamaan tätä pöytäkirjaa.

2. Järjestön on kutsuttava koolle tämän pöytäkirjan osapuolina olevien valtioiden kokous tämän pöytäkirjan tarkistamiseksi tai muuttamiseksi, kun vähintään kolmasosa sopimuspuolista sitä pyytää.

IX artikla

1. Tämä pöytäkirja talletetaan järjestön pääsihteerin huostaan.

2. Järjestön pääsihteerin on:

a) ilmoitettava kaikille pöytäkirjan allekirjoittaneille tai siihen liittyneille valtioille:

i) jokainen uusi allekirjoitus tai asiakirjan talletus ja allekirjoituksen tai talletuksen päivämäärä;

ii) tämän pöytäkirjan voimaantulopäivä;

iii) jokaisen tätä pöytäkirjaa koskevan irtisanomiskirjan talletus sekä päivämäärä, jolloin irtisanominen tulee voimaan;

iv) kaikki tämän pöytäkirjan ja sen liitteen muutokset ja kaikki muutoksia koskevat vastaväitteet ja ilmoitukset siitä, että muutoksia ei hyväksytä;

b) toimitettava tämän pöytäkirjan oikeaksi todistetut jäljennökset kaikille valtioille, jotka ovat allekirjoittaneet tämän pöytäkirjan tai liittyneet siihen.

X artikla

Heti tämän pöytäkirjan tultua voimaan järjestön pääsihteerin on toimitettava oikeaksi todistettu jäljennös siitä Yhdistyneiden Kansakuntien sihteeristölle Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 102 artiklan mukaisesti kirjattavaksi ja julkaistavaksi.

XI artikla

Tämä pöytäkirja on tehty yhtenä englannin-, ranskan-, venäjän- ja espanjankielisenä kappaleena, jotka kaikki neljä tekstiä ovat yhtä todistusvoimaiset.

Tämän vakuudeksi allekirjoittaneet, siihen asianmukaisesti valtuutettuina ovat allekirjoittaneet tämän pöytäkirjan.

Tehty Lontoossa 2 päivänä marraskuuta 1973.

Liite Järjestön meriympäristön suojakomission pöytäkirjan I artiklan 2 kappaleen a-kohdan mukaisesti laatima luettelo

1. Öljyt (irtolastina kuljetettava)

Bitumiliuokset

Seoskomponentti

Puhallettujen bitumien lähtöaine

Suoratislauksen pohjaöljy

Öljyt

Käsitellyt öljyt

Raakaöljyä sisältävät seokset

Tieöljy

Aromaattiset öljyt (lukuun ottamatta

kasvisöljyä)

Seosaineet

Mineraaliöljy

Tunkeutumaöljy

Värttinäöljy

Turbiiniöljy

Tisleet

Suoratisle

Öljytuote, josta kevyimmät osat poistettu

tislauksella

Kaasuöljyt

Krakatut

Bensiinin seosaineet

Alkylaattibensiini

Reformaattibensiini

Polymeeribensiini

Bensiinit

Kevytbensiini

Moottoribensiini

Lentobensiini

Suoratislebensiini

Lentopetroli

JP-1 (Lentopetroli)

JP-3

JP-4

JP-5 (Raskas lentopetroli)

Turbiinipolttoaine

Liuotinbensiini

Nafta

Liuotinbensiini

Teollisuusbensiini

Liuotintisle

2. Haitalliset aineet

Etikkahapon anhydridi

Asetoni

Asetonisyanihydriini

Akroleini

Akrylonitriili

Aldriini

Allyyli-isotiosyanaatti

Alumiinifosfidi

Ammoniakki (28 % vesiliuos)

Ammoniumfosfaatti

Amyylimerkaptaani

Aniliini

Aniliinihydrokloridi

Antimoniyhdisteet

Arseeniyhdisteet

Atratsiini

Atsinfossimetyyli (Guthion)

Bariumatsidi

Bariumsyanidi

Bariumoksidi

Bentseeni

Bentseeniheksakloridi-isomeerit (lindaani)

Bentsidiini

Berylliumjauhe

Bromi

Bromibentsyylisyanidi

n-Butyyliakrylaatti

Butyyrihappo

Kakodyylihappo

Kadmiumyhdisteet

Karbaryyli (Sevin)

Hiilidisulfidi

Hiilitetrakloridi

Klorodeeni

Kloroasetoni

Kloroasetofenoni

Klorodinitrobentseeni

Kloroformi

Klorohydrinit (raa'at)

Nitrokloroformi

Kromihappo (Kromitrioksidi)

Cocculus Indicus (kiinteä)

Kupariyhdisteet

Kresolit

Kuparietyleenidiamiini

Syaanidiyhdisteet

Syaanibromidi

Syaanikloridi

DDT

Dikloorianiliinit

Diklooribentseeni

Dieldriini

Dimetoaatti (Cygon)

Dimetyyliamiini (40 % vesiliuos)

Dinitroaniliinit

4,6-Dinitro-ortokresoli

Dinitrofenolit

Endosulfaani (Tiodaani)

Endriini

Epikloorihydriini

Etyylibromiasetaatti

Etyleenikloorihydriini (2-kloorietanoli)

Etyleenidikloridi

Etyyliparationi

Fentiiniasetaatti (kuiva)

Piifluorihappo

Heptaklori

Heksaklooribentseeni

Heksaetyylitetrafosfaatti

Syaanivetyhappo

Fluorivetyhappo (40 % vesiliuos)

Isopreeni

Lyijy-yhdisteet

Lindaani (Gammeksaani, BHC)

Malationi

Elohopeayhdisteet

Metyylialkoholi

Metyleenikloridi

Melassit

Naftaleeni (sulatettu)

Naftyylitiourea

Typpihappo (90 %)

Sumuava rikkihappo

Parationi

Parakvatti

Fenoli

Fosforihappo

Fosfori (alkuaine)

Polyhalogenoidut bifenyylit

Natriumpentakloorifenaatti (liuos)

Styreeni

Tolueeni

Tolueenidi-isosyanaatti

Toksafeeni

Tritolyylifosfaatti (Trikresyylifosfaatti)

2, 4, 5-T (2, 4, 5-trikloorifenoksietikkahappo)

3. Nesteytetyt kaasut (irtolastina)

Asetaldehydi

Vedetön ammoniakki

Butadieeni

Butaani

Butaani-propaaniseokset

Butyleenit

Kloori

Dimetyyliamiini

Etyylikloridi

Etaani

Etyleeni

Etyleenioksidi

Metaani (nesteytetty maakaasu)

Metyyliasetyleenipropadieeniseokset

Metyylibromidi

Metyylikloridi

Propaani

Propyleeni

Vinyylikloridimonomeeri

Vedetön kloorivetyhappo

Vedetön fluorivetyhappo

Rikkidioksidi

4. Radioaktiiviset aineet

Radioaktiiviset aineet, joihin kuuluvat, joskaan eivät ainoastaan, alkuaineet ja yhdisteet, joiden isotooppeihin sovelletaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön julkaiseman Radioaktiivisten aineiden turvallista kuljetusta koskevien määräysten vuonna 1973 korjatun painoksen 835 osan säännöksiä ja joita voidaan säilyttää tai kuljettaa siten kuin aineita ja/tai materiaaleja A-tyypin pakkauksissa, B-tyypin pakkauksissa, halkeamiskelpoisia aineita tai aineita erityisjärjestelyin kuljetettaessa, kuten

60 Co, 137 Cs, 226 Ra, 239 Pu, 235 U.

Sivun alkuun