Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

32/1969

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Asetus Tansanian Yhdistyneen Tasavallan hallituksen kanssa tehdyn Suomen kehitysjoukkojen jäsenten työn järjestelyitä Tansaniassa koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta.

Allekirjoituspäivä

Sitten kun Suomen ja Tansanian välillä on Dar-es-Salaamissa 1 päivänä kesäkuuta 1968 allekirjoitettu sopimus Suomen kehitysjoukkojen työn järjestelyistä Tansaniassa, eduskunta hyväksynyt sen suostumusta vaativat sopimuksen määräykset, tasavallan presidentti 24 päivänä tammikuuta 1969 hyväksynyt sopimuksen ja hyväksymistä koskevat nootit vaihdettu 25 päivänä kesäkuuta 1969, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että sanottu sopimus on voimassa ja sitä sovelletaan niin kuin siitä on sovittu.

Suomen hallituksen ja Tansanian Yhdistyneen Tasavallan hallituksen välinenSOPIMUS Suomen kehitysjoukkojen jäsenten työn järjestelyistä Tansaniassa

1 artiklaKehitysjoukkojen jäsenten valinta ja heidän tehtävänsä

1. Suomen hallitus sitoutuu Tansanian hallituksen esittämien pyyntöjen mukaisesti mahdollisuuksiensa rajoissa hankkimaan kehitysjoukkojen jäseniä tavallisesti kahden vuoden ajaksi suorittamaan yhteisesti sovittuja tehtäviä Tansanian viranomaisten, julkisten tai yksityisten ei-kaupallisten laitosten tai järjestöjen johdon ja valvonnan alaisina.

2. Kehitysjoukkojen jäsenet asetetaan käytettäväksi tässä sopimuksessa mainituilla ehdoilla ja tarpeen mukaan sovittujen erikoismääräysten mukaisesti.

3. Kehitysjoukkojen jäsenten lukumäärästä samoin kuin heidän tehtävistään sopivat ulkoasiainministeriö Suomen hallituksen puolesta ja presidentin kanslian Keskushallinto-osasto, jota jäljempänä kutsutaan Keskusosastoksi, Tansanian hallituksen puolesta.

4. Ennen kehitysjoukkojen kunkin jäsenen palvelukseen ottoa Keskusosasto toimittaa ulkoasiainministeriölle täydellisen työselostuksen kustakin esitetystä pyynnöstä.

5. Ulkoasiainministeriö ottaa palvelukseen kehitysjoukkojen jäsenet ulkoasiainministeriön ja Keskusosaston keskenään sopimiin tehtäviin. Keskusosasto hyväksyy kehitysjoukkojen kunkin yksityisen jäsenen lopullisen määräämisen sellaiseen tehtävään.

6. Tansanian hallitus pyrkii takaamaan kehitysjoukkojen jäsenten tehokkaan käytön heille tämän artiklan mukaan määrätyissä tehtävissä ja antaa ohjeet kehitysjoukkojen jäsenten johtamisesta Ja valvonnasta vastuussa oleville laitoksille tai järjestöille määrätä jokaiselle kehitysjoukkojen jäsenelle mikäli mahdollista yhden tai useampia tansanialaisia työtovereiksi.

7. Tansanian hallitus antaa Suomen hallituksen käytettäväksi tiedot tässä avustustoiminnassa saavutetuista tuloksista.

2 artiklaTansanian hallituksen ja kehitysjoukkojen jäsenten välinen suhde

A. Asema ja velvollisuudet

1. Kehitysjoukkojen jäsenet toimivat sellaisissa tehtävissä, joista kunkin kohdalla sovitaan hänen toimeensa määräämisen yhteydessä. Kehitysjoukkojen jäsenen velvollisuuksiin kuuluvat hänelle osoitettuun tehtävään liittyvät tavanmukaiset velvollisuudet ja muut sellaiset hänelle soveltuvat tehtävät, jotka Tansanian hallitus, laitos tai järjestö saattaa kehoittaa häntä suorittamaan.

2. Tansanian hallitus määrää kussakin tapauksessa sen ministeriön, laitoksen tai järjestön, jolle kehitysjoukkojen jäsen on välittömästi vastuunalainen. Kehitysjoukkojen jäsenen on noudatettava Tansanian hallituksen ohjeita ja määräyksiä, jotka kulloinkin ovat voimassa edellyttäen, etteivät ne ole ristiriidassa niiden etuoikeuksien kanssa, jotka tässä sopimuksessa on myönnetty kehitysjoukkojen jäsenille.

3. Kehitysjoukkojen jäseniä ei voida vaatia suorittamaan tehtäviä, jotka eivät ole sopusoinnussa heidän asemansa kanssa Suomen kehitysjoukkojen jäseninä tai kehitysjoukkotoiminnan päämäärän ja menettelytapojen kanssa.

4. Kehitysjoukkojen jäsenet ovat vapautetut oikeudenkäynnistä Tansaniassa sellaisten tekojen osalta, jotka he ovat tehneet kehitysjoukkojen jäsenen omaisuudessa.

5. Tansanian asianomaiset viranomaiset antavat kehitysjoukkojen jäsenille kaikki tarvittavat maahantulo- ja työluvat.

B. Edut

Tansanian hallitus antaa kehitysjoukkojen jäsenille seuraavat edut:

1. Soveliaan asunnon vuokratta peruskalusteineen ja keittomahdollisuuksineen siitä lukien, kun kehitysjoukkojen jäsen saapuu asemapaikkaansa. Asunto käsittää tavallisesti yhden huoneen kutakin kehitysjoukkojen jäsentä kohti. Mikäli kehitysjoukkojen jäsenen on tarpeellista olla pitempiä aikoja poissa varsinaiselta asemapaikaltaan, hänelle järjestetään hallituksen hyväksymän tason mukaiset leiriytymisvarusteet tai asuntovaunun. Mikäli asuntoa tai leiriytymisvarusteita ei voida antaa, suoritetaan kolmesataa shillinkiä kuukaudessa kutakin kehitysjoukkojen jäsentä kohti tämän sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa mainitulle Suomen edustajalle.

2. Paikallisen kuljetuksen samoin kuin kehitysjoukkojen jäsenille määrättyjen erilaisten tehtävien suorittamiseen tarvittavat apuvälineet. Mikäli kehitysjoukkojen jäsenet suorittavat virkamatkoja Suomen kehitysjoukoille kuuluvilla moottoriajoneuvoilla Tansanian valtio maksaa matkakorvauksen voimassa olevien taksojen mukaisesti.

3. Vuosiloman, joka voidaan käyttää joko Tansaniassa tai sen ulkopuolella, kehitysjoukkojen jäsenten ulkoasiainministeriön kanssa tekemän työsopimuksen ja sopimuskauden pituuden mukaisesti ajankohtana, josta on sovittu kehitysjoukkojen jäsenen toimipaikkana olevan asianomaisen tansanialaisen laitoksen tai järjestön sekä tämän sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa mainitun ulkoasiainministeriön edustajan kesken. Lisäksi Tansanian hallitus suostuu myöntämään kehitysjoukkojen jäsenille jokaiselta palvelusvuodelta enintään kuukauden sairausloman.

4. Vapautuksen tuloverosta, progressiivisesta lisäverosta, sairaalamaksusta ja kaikista muista henkilökohtaisista veroista Suomen valtiolta saamansa palkan osalta.

5. Oikeuden tuoda maahan ja vapautuksen tuontitullista kehitysjoukkojen jäsenten Tansaniaan neljän kuukauden kuluessa Tansaniaan saapumisestaan tuomien taloustarvikkeiden ja henkilökohtaisten tavaroiden osalta, mukaan lukien yhden uutena maahan tuodun tai vapaasatamasta ostetun moottoriajoneuvon, yhden ilmastointilaitteen ja yhden jääkaapin kutakin taloutta kohti sekä oikeuden viedä maasta tässä artiklassa mainitut tavarat palveluskauden päättyessä Tansanian voimassa olevien tullimääräysten mukaan.

6. Kehitysjoukkojen jäsenten Tansaniaan henkilökohtaiseen käyttöönsä tuomille rahavaroille ei tulla asettamaan mitään valuutta- tai valuutanvaihtorajoituksia. Kehitysjoukkojen jäsenten Tansaniassa avaamat pankkitilit ovat heidän yksinomaisessa käytössään ja niille tuodut ja maksetut varat ovat vapaasti vaihdettavissa Suomen valuuttaan.

3 artiklaSuomen valtion ja kehitysjoukkojen jäsenten välinen suhde

1. Suomen valtion ja kehitysjoukkojen jäsenten välinen suhde on määrätty kehitysjoukkojen jäsenten yleisissä työsopimuksissa, joissa määrätään kehitysjoukkojen jäsenten velvollisuudet, joista on päätetty heidän toimeen määräämisensä yhteydessä. Työsopimusehdot saatetaan Tansanian hallituksen tietoon.

2. Suomen valtion velvoitteet kehitysjoukkojen jäseniin nähden sisältävät koko palkan ja siihen liittyvien etujen maksamisen, kuten kansainväliset matkat, päivärahat Tansaniassa tehdyistä virkamatkoista, terveydenhoitokulut ja hotelli- tai muusta käytettävästä majoituksesta aiheutuvat kulut lukuunottamatta 2 artiklan B kohdassa mainittua majoitusta.

4 artiklaValmennus, varusteet sekä tehtävien koordinointi

1. Suomen valtio vastaa siitä, että kehitysjoukkojen jäsenet ovat riittävästi valmennettuja ja muuten valmistautuneita tehtäviinsä Tansaniassa. Tällaiseen valmennukseen kuuluu olosuhteisiin perehdyttäminen Tansaniassa ennen kehitysjoukkojen jäsenten ryhtymistä suorittamaan heille määrättyjä eri tehtäviä. Tansanian hallitus tukee ja helpottaa tällaista maassa tapahtuvaa olosuhteisiin perehdyttämistä.

2. Suomen valtio hankkii kehitysjoukkojen jäsenille näiden tehtävien tehokkaaseen suorittamiseen tarvittavat tarpeelliseksi katsomansa varusteet mukaan luettuna moottoriajoneuvot jäsenten paikallisia kuljetuksia varten.

3. Ulkoasiainministeriö on oikeutettu lähettämään yhden edustajan ja tarvittavat apulaiset kehitysjoukkojen jäsenten työn ohjaamiseksi ja heidän oleskelunsa järjestämiseksi. Tansanian hallitus helpottaa tällaisen edustajan ja hänen apulaisensa toimintaa.

5 artiklaVapautukset

1. Suomen valtion tai sen asiamiesten tähän sopimukseen yhteydessä olevaa toimintaa tai palvelua varten maahantuoma kalusto ja/tai tarvikkeet ovat vapaat tuontirajoituksista ja tulleista, veroista ja vastaavista maksuista. Tähän kalustoon tai tarvikkeisiin kuuluvat kirjoituskoneet, laskukoneet, nauhurit, monistuskoneet ja muut konttorikoneet edellyttäen, että ne tulevat tietyn kehitysohjelman käyttöön. Tansanian valtio varmistaa ennalta tällaisten maahantuotavien tavaroiden nopean käsittelyn, selvityksen ja edelleen toimittamisen.

2. Suomen valtion laitosten Tansaniaan tämän sopimuksen toteuttamiseksi valtuutettujen välittäjien kautta tuomille varoille ei tule asettaa mitään valuutta- tai valuutanvaihtorajoituksia. Tällaisten laitosten tämän sopimuksen puitteissa Tansaniassa avaamat pankkitilit ovat niiden yksinomaisessa käytössä ja niillä olevat varat ovat vapaasti vaihdettavissa Suomen valuuttaan.

3. Ulkoasiainministeriön edustajan ja hänen apulaistensa, joihin on viitattu tämän sopimuksen 4 artiklan 3 kohdassa erioikeuksista ja vapauksista sovitaan tarvittaessa eri sopimuksella.

6 artiklaKotiinkutsuminen

1. Keskusosastolla on oikeus esittää kunkin sellaisen kehitysjoukkojen jäsenen kotiinkutsumista, jonka työ tai käyttäytyminen ei ole tyydyttävää. Ennen tämän oikeuden käyttämistä Keskusosaston tulee neuvotella 4 artiklan 3 kohdassa mainitun edustajan kanssa.

2. Ulkoasiainministeriöllä on milloin tahansa oikeus kutsua kotiin kenet tahansa kehitysjoukkojen jäsenistä antamalla Keskusosastolle tästä kirjallisen ilmoituksen mahdollisimman aikaisin, kuitenkin vähintään yhtä kuukautta etukäteen.

3. Kehitysjoukkojen jäsen voi erota milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti kolme kuukautta aikaisemmin.

7 artiklaSopimuksen voimaan tulo ja päättyminen

1. Tämä sopimus tulee voimaan sitten, kun sopimuspuolten hallitukset ovat ilmoittaneet toisilleen, että vaaditut muodollisuudet on täytetty.

2. Tämä sopimus jää voimaan aluksi viideksi vuodeksi ja on sen jälkeen voimassa viisi vuotta kerrallaan, ellei jompikumpi osapuoli sano sitä irti kirjallisesti kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Jos sopimus sanotaan irti, saatetaan tämän sopimuksen nojalla käynnissä oleva avustustoiminta loppuun.

Tehty Dar-es-Salaamissa tänä kesäkuun ensimmäisenä päivänä tuhatyhdeksänsataa kuusikymmentäkahdeksan kahtena alkuperäisenä englanninkielisenä kappaleena.

Sivun alkuun