Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

19/1969

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Asetus Suomen Tasavallan ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton välisen kansainvälistä autoliikennettä koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta.

Allekirjoituspäivä

Sitten kun Suomen Tasavallan ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton välisen kansainvälistä autoliikennettä koskevan, Helsingissä 18 päivänä lokakuuta 1968 allekirjoitetun sopimuksen määräykset on 31 päivänä joulukuuta 1968 annetulla, myös Ahvenanmaan maankuntapäivien osaltaan hyväksymällä, lailla (179/69) hyväksytty, tasavallan presidentti hyväksynyt sopimuksen ja hyväksymistä koskevat nootit on vaihdettu 13 päivänä helmikuuta 1969, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että sopimus on voimassa niin kuin siitä on sovittu.

Tarkempia määräyksiä sopimuksen määräysten soveltamisesta antaa tarvittaessa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö.

SOPIMUS Suomen Tasavallan hallituksen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton hallituksen välillä kansainvälisestä autoliikenteestä

Suomen Tasavallan hallitus ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton hallitus,

ottaen huomioon vuonna 1948 tehtyyn suomalais-neuvostoliittolaiseen ystävyys-, yhteistoiminta- ja keskinäiseen avunantosopimukseen perustuvien Suomen ja Neuvostoliiton välisten suhteiden menestyksellisen kehityksen,

haluten edelleen edistää autoilla suoritettavaa henkilö- ja tavaraliikennettä kummankin valtion välillä ja niiden alueiden kautta kolmansiin maihin,

ovat päättäneet tehdä tämän Sopimuksen ja tätä tarkoitusta varten nimittäneet valtuutetuikseen:

Suomen Tasavallan hallitus

- Suomen kulkulaitosten ja yleisten töiden ministerin Paavo Aition,

Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton hallitus

- VFSNT:n autoliikenne- ja maantieministerin Jevgeni Georgievitsh Trubitsynin,

jotka, oikeiksi ja asianmukaisiksi havaitut valtakirjansa vaihdettuaan, ovat sopineet seuraavasta:

1 artikla

Säännöllisiä ja tilapäisiä henkilökuljetuksia linja-autoilla sekä tavarankuljetuksia moottoriajoneuvoilla (kuorma-autoilla varsinaisine perävaunuineen tai puoliperävaunuineen tai ilman niitä) molempien valtioiden välillä ja niiden alueiden kautta suoritetaan tämän sopimuksen mukaisesti kansainväliselle autoliikenteelle avattuja maanteitä käyttäen.

I. Henkilöliikenne

2 artikla

1. Säännölliset henkilökuljetukset linjaautoilla järjestetään sopimuspuolten asianomaisten viranomaisten siitä sopiessa.

2. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset tekevät hyvissä ajoin toisilleen ehdotuksia tällaisten kuljetusten järjestämisestä. Näihin ehdotuksiin on sisällytettävä seuraavat tiedot: liikenteenharjoittajan (toiminimen) nimi, ajoreitti, aikataulu, taksa ja pysähtymispaikat, joilta liikenteenharjoittajat ottavat matkustajat tai jonne heidät jätetään sekä selvitys suunnitellusta kuljetusten suorittamisen ajanjaksosta.

3 artikla

1. Tilapäisiä henkilökuljetuksia linjaautoilla suoritetaan sopimuspuolten asianomaisten viranomaisten antamien lupien perusteella.

2. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset myöntävät luvan omalla alueellaan suoritettavaa matkan osaa varten.

3. Jokaisen tilapäisen henkilökuljetuksen suorittamiseen linja-autoilla vaaditaan erillinen lupa, joka oikeuttaa yhteen edestakaiseen matkaan, ellei luvassa toisin sanota.

4. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset toimittavat toisilleen kunakin vuonna keskenään sopimansa määrän lupalomakkeita tilapäisiä henkilökuljetuksia varten. Nämä lomakkeet on varustettava luvan myöntäneen asianomaisen viranomaisen leimalla ja allekirjoituksella.

5. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset sopivat keskenään lupalomakkeiden vaihtamisjärjestyksestä.

4 artikla

1. Tilapäisten henkilökuljetusten suorittamiseen linja-autoilla ei tarvita lupaa, jos

a) samalla linja-autolla kuljetetaan koko matkan ajan samaa henkilöryhmää matkalla, joka alkaa ja päättyy sen sopimuspuolen alueella, jossa linja-auto on rekisteröity;

b) samalla linja-autolla kuljetetaan koko matkan ajan yhteen suuntaan samaa henkilöryhmää matkalla, joka alkaa sen sopimuspuolen alueella, jossa linja-auto on rekisteröity ja joka päättyy toisen sopimuspuolen alueella edellyttäen, että ajoneuvo palaa tyhjänä rekisteröintimaahan.

2. Lupaa ei myöskään vaadita vaihdettaessa epäkuntoon joutunut linja-auto toiseen.

3. Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja kuljetuksia suoritettaessa tulee kuljettajalla olla matkustajaluettelo.

II. Tavaraliikenne

5 artikla

1. Tavarankuljetukset molempien maiden välillä tai niiden alueiden kautta kolmansiin maihin, lukuunottamatta tämän sopimuksen 6 artiklan mukaisia kuljetuksia, suoritetaan kuorma-autoilla varsinaisine perävaunuineen tai puoliperävaunuineen tai ilman niitä sopimuspuolten asianomaisten viranomaisten antamien lupien nojalla.

2. Jokaiseen kuorma-autolla varsinaisine perävaunuineen tai puoliperävaunuineen tai ilman niitä suoritettavaan tavarankuljetukseen vaaditaan erillinen lupa, joka oikeuttaa yhteen edestakaiseen matkaan, ellei luvassa toisin sanota.

3. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset toimittavat toisilleen kunakin vuonna keskenään sopimansa määrän lupalomakkeita tavarankuljetuksia varten. Nämä lomakkeet on varustettava luvan myöntäneen asianomaisen viranomaisen leimalla ja allekirjoituksella.

4. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset sopivat keskenään lupalomakkeiden vaihtamiajärjestyksestä.

6 artikla

1. Lupaa ei kuitenkaan vaadita:

a) muuttotavaroiden kuljetuksiin;

b) messu- ja näyttelytavaroiden, -varusteiden ja -tarvikkeiden kuljetuksiin;

c) urheilutilaisuuksiin tarkoitettujen ajoneuvojen, eläinten, muiden varusteiden ja kaluston kuljetuksiin;

d) teatterilavasteiden ja -tarvikkeiden sekä soitinten kuljetuksiin ja elokuvaesitysten valmistamiseen, radio- tai televisioesityksiin tarvittavien välineiden kuljetuksiin;

e) ruumiiden ja vainajien tuhkan kuljetuksiin.

2. Tämän artiklan 1 b), c) ja d) -kohdissa mainittuja poikkeuksia sovelletaan vain sillä ehdolla, että tavarat palautetaan ajoneuvon rekisteröintimaahan tai ne kuljetetaan kolmannen maan alueelle.

7 artikla

1. Milloin tyhjänä kulkevan tal kuormatun ajoneuvon päämitat tai paino ylittävät toisen sopimuspuolen alueella sallitut päämitat tai suurimman painon taikka jos vaarallisia aineita kuljetetaan, tulee liikenteenharjoittajan hankkia toisen sopimuspuolen asianomaiselta viranomaiselta erityinen lupa.

2. Jos 1 kohdassa mainittu lupa rajoittaa ajoneuvon liikkumisen määrättyyn reittiin, kuljetuksen tulee tapahtua tällä reitillä.

III. Yleisiä määräyksiä

8 artikla

1. Tämän sopimuksen edellyttämiä kuljetuksia voivat suorittaa vain sellaiset liikenteenharjoittajat, jotka oman maansa lainsäädännön mukaan ovat oikeutettuja suorittamaan kansainvälisiä kuljetuksia.

2. Kansainvälisiä kuljetuksia suorittavat moottoriajoneuvot on varustettava asianomaisen maan kansallisilla tunnusmerkeillä ja kansallisuustunnuksilla.

9 artikla

1. Liikenteenharjoittajalla ei ole oikeutta ryhtyä henkilö- eikä tavarankuljetuksiin toisen sopimuspuolen alueella sijaitsevan kahden pisteen välillä.

2. Liikenteenharjoittaja voi suorittaa kuljetuksia toisen sopimuspuolen alueen sekä kolmannen maan välillä, jos hän on saanut siihen erityisen luvan toisen sopimuspuolen asianomaiselta viranomaiselta.

10 artikla

Tämän sopimuksen mukaisiin tavarankuljetuksiin vaaditaan kuljetuskirja.

11 artikla

1. Linja-auton ja kuorina-auton kuljettajalla tulee olla kansallinen tai kansainvälinen ajokortti ja kyseisten ajoneuvojen kansalliset rekisteröintitodistukset.

2. Kansallisen tai kansainvälisen ajokortin tulee vastata maantieliikennettä koskevan kansainvälisen yleissopimuksen mallin mukaista ajokorttia.

12 artikla

Molempien sopimuspuolten järjestöt ja yritykset voivat keskenään sopia tässä sopimuksessa tarkoitettujen henkilö- ja tavarankuljetusten suorittamiseen liittyvistä käytännöllisistä kysymyksistä.

13 artikla

Tämän sopimuksen soveltamisesta johtuvat tilit selvitetään ja maksut suoritetaan sopimuspuolten välillä maksupäivänä voimassa olevien maksusopimusten mukaisesti.

14 artikla

Henkilö- ja tavarankuljetukset, joita suoritetaan toisen sopimuspuolen alueella tämän sopimuksen nojalla, sekä moottoriajoneuvot, jotka suorittavat tällaisia kuljetuksia, ovat vastavuoroisuuden perusteella vapaat tämän Sopimuksen tarkoittamiin lupiin ja teiden käyttöön liittyvistä veroista ja maksuista sekä veroista ja maksuista, jotka määrätään erikseen kullekin kuljetukselle.

15 artikla

Tämän sopimuksen mukaiseen henkilö- ja tavaraliikenteeseen vaaditaan pakollinen liikennevakuutus. Liikenteenharjoittaja on velvollinen etukäteen vakuuttamaan jokaisen mainittuja kuljetuksia suorittavan ajoneuvon.

16 artikla

Raja-, tulli-, ja terveydenhoidollinen tarkastus suoritetaan niitten kansainvälisten sopimusten mukaisesti., joihin molemmat osapuolet ovat liittyneet, ja kysymyksiin, joita nämä sopimukset eivät koske, sovelletaan kummaukin sopimuspuolen sisäistä lainsäädäntöä.

17 artikla

Raja-, tulli- ja terveydenhoidollinen tarkastus kuljetettaessa vaikeasti sairaita henkilöitä sekä suoritettaessa säännöllisiä henkilökuljetuksia linja-autoilla ja eläinten ja helposti pilaantuvien tavaroiden kuljetuksia tapahtuu etuoikeutetusti.

18 artikla

1. Suoritettaessa tämän sopimuksen nojalla kuljetuksia ei tullimaksuja peritä eikä lupia vaadita toisen sopimuspuolen alueelle tuotavista

a) polttoaineista, jotka sisältyvät ajoneuvon moottorin polttoainejärjestelmään toiminnallisesti ja rakenteellisesti kuuluviin polttoainesäiliöihin, sellaisena kuin ne on kyseiseen ajoneuvomalliin suunniteltu;

b) voiteluaineista;

c) varaosista.

2. Käyttämättömät varaosat on vietävä maasta ja korvatut varaosat joko vietävä maasta taikka hävitettävä tai luovutettava tämän sopimuspuolen alueella voimassa olevien määräysten mukaisesti.

19 artikla

Sopimuspuolten liikenteenharjoittajien on noudatettava sen valtion liikennesääntöjä ja muita lain määräyksiä, jonka alueella ajoneuvo on.

20 artikla

Siinä tapauksessa, että tämän sopimuksen määräyksiä rikotaan, on ajoneuvon rekisteröintimaan asianomaisten viranomaisten sen maan asianomaisten viranomaisten pyynnöstä, jossa rikkomus on tapahtunut, riippumatta omassa maassaan voimassa olevista lain säännöksistä ryhdyttävä johonkin seuraavista toimenpiteistä:

a) antaa rikkomukseen, syyllistyneelle liikenteenharjoittajalle varoitus;

b) antaa rikkomukseen syyllistyneelle liikenteenharjoittajalle varoitus ilmoituksin, että mikäli rikkomuksia vielä tapahtuu, lupa kuljetusten suorittamiseen peruutetaan joko määräajaksi tai kokonaan c-kohdan mukaisesti;

c) peruuttaa tämän sopimuksen mukainen lupa joko määräajaksi tai kokonaan.

Toisen sopimuspuolen asianomaisille viranomaisille on ilmoitettava niistä toimenpiteistä, joihin on ryhdytty.

21 artikla

Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset ovat keskenään yhteydessä tämän sopimuksen soveltamisesta aiheutuvien kysymysten käsittelemiseksi ja saatujen kokemusten vaihtamiseksi.

22 artikla

Kummankin sopimuspuolen sisäistä lainsäädäntöä sovelletaan kaikkiin niihin kysymyksiin, joita tällä sopimuksella tai sellaisella kansainvälisellä sopimuksella, johon molemmat sopimuspuolet ovat liittyneet, ei ole järjestetty.

23 artikla

Sopimuspuolet ratkaisevat kaikki tämän sopimuksen tulkintaa ja soveltamista koskevat mahdolliset erimielisyydet neuvotteluteitse tai muuten toiseen sopimuspuoleen yhteyttä ottamalla.

24 artikla

Tämä sopimus ei vaikuta niihin sopimuspuolten oikeuksiin ja velvoituksiin, jotka johtuvat muista niiden tekemistä kansainvälisistä sopimuksista.

25 artikla

Tämä sopimus on hyväksyttävä kummankin sopimuspuolen alueella voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Se tulee voimaan sen hyväksymistä koskevien noottien vaihtopäivänä.

Tämä sopimus on tehty määräämättömäksi ajaksi ja jatkuu sen voimassaolo, kunnes 90 päivää on kulunut siitä päivästä, jona toinen sopimuspuoli ilmoittaa toiselle sopimuspuolelle aikomuksestaan irti sanoa se.

Tehty Helsingissä 18 päivänä lokakuuta 1968 kahtena suomen- ja venäjänkielisenä kappaleena molempien tekstien ollessa yhtä todistusvoimaiset.

Sivun alkuun