Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

10/1969

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Asetus Suomen ja Belgian välisen kansainvälistä maantieliikennettä koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta.

Allekirjoituspäivä

Sitten kun Suomen ja Belgian välisen kansainvälistä maantieliikennettä koskevan, Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 1968 allekirjoitetun sopimuksen määräykset on 31 päivänä joulukuuta 1968 annetulla, myös Ahvenanmaan maakuntapäivien osaltaan hyväksymällä, lailla (87/69) hyväksytty, tasavallan presidentti hyväksynyt sopimuksen ja hyväksymistä koskevat nootit on vaihdettu 10 päivänä tammikuuta 1969, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että sopimus tulee voimaan 9 päivänä helmikuuta 1969 niin kuin siitä on sovittu. Tarkempia määräyksiä sopimuksen määräysten soveltamisesta antaa tarvittaessa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö.

Suomen Tasavallan hallituksen ja Belgian Kuningaskunnan hallituksen välinen kansainvälistä maantieliikennettä koskeva SOPIMUS

I. Henkilöliikenne linja-autoilla Kuljetukset, joihin vaaditaan lupa

Suomen Tasavallan hallitus ja Belgian Kuningaskunnan hallitus, haluten edistää kaupallisilla ajoneuvoilla suoritettavaa henkilö- ja tavarankuljetusta maanteitse kummankin maan välillä ja niiden alueiden kautta, ovat sopineet seuraavasta:

1 artikla

Kaikkiin linja-autoilla suoritettaviin henkilökuljetuksiin kummankin maan välillä tai niiden alueiden kautta vaaditaan lupa lukuun ottamatta 5 artiklassa määriteltyjä kuljetuksia.

I. Henkilöliikenne linja-autoilla Säännöllinen linjaliikenne

2 artikla

1. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset sopivat yhteisesti vastavuoroisuuden perusteella säännöllisestä linjaliikenteestä kummankin maan välillä ja niiden alueiden kautta.

2. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset antavat luvan sitä matkan osaa varten, joka tapahtuu niiden alueella.

3 artikla

1. Lupahakemus on Jätettävä ajoneuvon rekisteröintimaan asianomaisille viranomaisille viimeistään kaksi kuukautta ennen liikenteen aloittamista.

2. Lupahakemukseen on liitettävä tarpeelliset asiakirjat (joista ilmenevät liikenteen harjoittajan nimi tai toiminimi, aikatauluehdotus, taksaehdotus, suunniteltu ajoreitti, pysähtymispaikat, selvitys siitä, minä aikana vuodesta liikennettä harjoitetaan, liikenteen alkamispäivä, samaa linjaa käyttävien liikenteenharjoittajien väliset järjestelyt). Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset voivat sen lisäksi vaatia muita tarpeellisiksi katsomiaan tietoja.

3. Kumma,ukin sopimuspuolen asianomaiset viranomaiset toimittavat toisen sopimuspuolen asianomaisille viranomaisille ne hakemukset, jotka ne aikovat hyväksyä, kaikkine tarpeellisine asiakirjoineen.

Ennen kunkin luvan myöntämistä siihen on saatava kauttakulkumaiden suostumus.

I. Henkilöliikenne linja-autoilla Muut kuljetukset

4 artikla

1. Luvat tilapäisiä henkilökuljetuksia varten muissa kuin 5 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa myönnetään ajoneuvon rekisteröintimaan asianomaiselle viranomaiselle jätettyjen hakemusten perusteella. Tämä viranomainen toimittaa hakemukset toisen sopimuspuolen asianomaiselle viranomaiselle luvan myöntämistä varten.

2. Kutakin matkaa tai määrättyjen matkojen sarjaa samoin kuin kutakin ajoneuvoa varten myönnetään erillinen lupa meno- ja paluumatkalle, mikäli mainitussa luvassa ei toisin määrätä.

3. Sopimuspuolten asianomaisten viranomaisten myöntämä lupa on pidettävä ajoneuvossa. Se on esitettävä valvontaviranomaisten sitä vaatiessa.

I. Henkilöliikenne linja-autoilla Kuljetukset, joihin ei vaadita lupaa

5 artikla

1. Kuljetusyritykset, joiden toimipaikka on Jommassakummassa maassa ja jotka ovat oikeutetut siellä suorittamaan tilapäisiä kuljetuksia, "voivat ilman Muuta lupaa. suorittaa kuljetuksia toisen sopimuspuolen alueelle tai sen kautta:

a) ajoneuvolla, joka palaa lähtöpaikkaansa ja jossa on koko matkan ajan samat matkustajat;

b) matkalla, jonka lähtöpaikka sijaitsee ajoneuvon rekisteröintimaan alueella ja määräpaikka toisen sopimuspuolen alueella ehdolla, että ajoneuvo pulaa tyhjänä rekisteröintimaahan;

c) tyhjänä rikkoutuneen tilalle saapuvalla ajoneuvolla.

2. Tässä artiklassa tarkoitettuja kuljetuksia varten ajoneuvossa tulee olla luettelo matkustajista. Tämä luettelo on esitettävä tarkastusviranomaisten sitä vaatiessa.

II. Tavaraliikenne

6 artikla

1. Tätä sopimusta sovelletaan kansainväliseen tavarankuljetukseen, jolla tarkoitetaan kuljetuksia Belgian ja Suomen välillä tai päinvastoin, kun kuljetukset suoritetaan jommassakummassa sopimusmaassa rekisteröidyillä moottoriajoneuvoilla, samoin kuin kauttakulkuliikenteeseen toisen sopimusmaan alueen kautta toisessa sopimusmaassa rekisteröidyillä moottoriajoneuvoilla.

Sitä ei sovelleta jommankumman maan alueella -toisen maan liikenteenharjoittajan suorittamaan sisäiseen kuljetukseen, "josta ovat edelleenkin voimassa kansalliset säädökset.

2. Tämän artiklan ensimmäisessä kohdassa tarkoitettuihin kuljetuksiin vaaditaan- etukäteen annettu lupa.

3. Lupaa ei kuitenkaan vaadita:

a) yksityisiin kuljetuksiin;

b) lentokentille ja lentokentiltä lentoreittien muuttumisen johdosta suoritettaviin tilapäisiin tavaroiden kuljetuksiin;

c) henkilökuljetuksiin tarkoitettujen ajoneuvojen perävaunuilla suoritettaviin matkatavaroiden kuljetuksiin sekä kaikenlaisilla ajoneuvoilla lentokentille ja lentokentiltä suoritettaviin matkatavaroiden kuljetuksiin;

d) postin kuljetuksiin;

e) vara-ajoneuvojen ja hinausajoneuvojen saapumiseen sekä vahingoittuneiden ajoneuvojen kuljetuksiin;

f) nyljettäväksi tarkoitettujen eläinten ruhojen kuljetuksiin;

g) mehiläisten ja kalanpoikasten kuljetuksiinù

h) ruumiiden kuljetuksiin.

Lisäksi lupaa ei tarvita tavarankuljetuksiin, joita suoritetaan:

- henkilökuljetuksiin tarkoitetuilla ajoneuvoilla;

- ajoneuvoilla, joiden suurin sallittu kuorma on alle 500 kiloa.

7 artikla

Lupa vaaditaan, mutta kiintiön ulkopuolella, seuraavissa tapauksissa:

a) tavaroiden kuljetuksiin moottoriajoneuvoilla, joiden suurin sallittu kokonaispaino (perävaunut mukaan luettuina) ei ylitä kuutta tonnia;

b) näyttelyihin tai kaupallisiin tarkoituksiin tarkoitettujen taide-esineiden ja -teosten kuljetuksiin;

c) yksinomaan mainontaan tai tiedotuksiin tarkoitettujen esineiden ja välineiden tilapäisiin kuljetuksiin;

d) muuttotavaroiden kuljetuksiin, jotka suoritetaan erikoisvälinein;

e) teatteri-, musiikki-, elokuva- ja sirkusesityksiin, urheilutilaisuuksiin, messuille ja markkinoille sekä radio-, elokuva- tai televisioesitysten valmistamiseen tarkoitettujen välineiden, tarvikkeiden ja eläinten kuljetuksiin;

f) säädellyssä lämpötilassa erikoisajoneuvoilla suoritettaviin ruokatavaroiden kuljetuksiin;

g) toisen sopimuspnolen alueen kautta tapahtuviin kuljetuksiin.

8 artikla

1. Lupia on kahta lajia:

a) aikaluvat:

ne ovat voimassa korkeintaan yhden vuoden ajan rajoittamatonta matkojen määrää varten;

b) matkaluvat:

ne ovat voimassa korkeintaan kolme kuukautta yhtä tai useampaa matkaa varten.

2. Luvan saajan on täytettävä ennen jokaista kuljetusta lupaan liittyvä kuljetusilmoitus.

9 artikla

Kuljetuksiin käytettävien ajoneuvojen rekisteröintimaan asianomaiset viranomaiset myöntävät liikenneluvat yrityksille, tarvittaessa sopimuspuolten kutakin vuotta varten yhteisesti sopimien kiintiöiden rajoissa.

10 artikla

1. Molempien sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset määräävät yhteisesti lupien mallit.

2. Nämä viranomaiset toimittavat toisilleen avoimina tietyn määrän tämän sopimuksen mukaisia kuljetuksia varten tarvittavia lupia.

3. Lupaan on liitettävä kuljetusilmoitus, joka on leimautettava tullissa ajoneuvon saapuessa sen valtion alueelle, jolla se on voimassa, ja ajoneuvon lähtiessä sieltä.

11 artikla

Toisen sopimuspuolen kuljetusyritykset voivat suorittaa kuljetuksia toisen sopimuspuolen alueen sekä kolmannen valtion välillä, Jos ne ovat saaneet siihen erityisen luvan tältä toiselta sopimuspuolelta.

12 artikla

1. Luvat ovat henkilökohtaisia ja luovuttamattomia.

2. Ne on palautettava sille viranomaiselle, joka ne on antanut, sen jälkeen kun niiden voimassaoloaika päättyy.

III. Verotusmääräykset

13 artikla

Belgiassa asianmukaisesti rekisteröidyt kaikki moottoriajoneuvot sekä niiden perävaunut, jotka ovat tilapäisesti Suomen Tasavallan alueella, ovat vapautetut 30 päivänä joulukuuta 1966 moottoriajoneuvoverosta annetun lain täytäntöönpanosta ja soveltamisesta annetun asetuksen 9 §:n 4 momentissa tarkoitetuista veroista, lukuunottamatta kuitenkaan mainitussa asetuksessa tarkoitettuja lisäveroja.

14 artikla

Suomessa asianmukaisesti rekisteröidyt kalkki moottoriajoneuvot sekä niiden perävaunut, jotka ovat tilapäisesti Belgian alueella, ovat Vapautetut 23 päivänä marraskuuta 1965 annetussa kuninkaallisessa asetuksessa tarkoitetusta moottoriajoneuvojen liikenneverosta.

IV. Yleiset määräykset

15 artikla

1. Lupa on pidettävä ajoneuvossa ja se on esitettävä valvontaviranomaisten sitä vaatiessa,

2. Molempien sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset myöntävät luvat ilmaiseksi, ja ne ovat vapaat leima- ja kaikista muista veroista.

16 artikla

Jollei tässä sopimuksessa toisin määrätä, sovelletaan sopimuspuolten kansallista lainsäädäntöä.

17 artikla

Asianomaiset viranomaiset valvovat, että luvansaajat noudattavat sopimuksen määräyksiä, Ja toimittavat toisilleen tehtyjä tutkimuksia koskevat pöytäkirjat Ja tekevät ehdotuksia seuraamuksista.

18 artikla

Asianomaiset viranomaiset, jotka ovat oikeutetut ryhtymään tämän sopimuksen edellyttämiin toimenpiteisiin, ovat:

Suomen Tasavallassa:

Kulkulaitosten- ja yleisten töiden ministeriö ja

Belgian Kuningaskunnassa:

Kulkulaitos-, posti-, lennätin- ja puhelinministeriö.

19 artikla

1. Sopimuspuolten edustajat kokoontuvat tarvittaessa sekakomiteana sopimuksen asianmukaista toimeenpanoa varten ja erityisesti:

selvittääkseen kaikki vaikeudet, jotka saattavat aiheutua sopimuksen soveltamisesta;

vahvistaakseen kiintiön;

määrätäkseen lähemmin lupien antamiseen liittyvistä kysymyksistä;

sopiakseen liikenteeseen liittyvien tilastotietojen vaihtamisesta.

2. Sekakomitean päätökset alistetaan tarvittaessa kummankin sopimuspuolen hallituksen hyväksyttäviksi.

20 artikla

Sopimuspuolet sopivat tämän sopimuksen soveltamisesta pöytäkirjassa, joka allekirjoitetaan samaan aikaan kuin itse sopimus.

21 artikla

1. Tämä sopimus tulee voimaan kolmantenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun sopimuspuolten hallitukset ovat ilmoittaneet toisilleen, että vaaditut valtionsäännön mukaiset muodollisuudet on täytetty.

2. Sopimus on tehty yhden vuoden ajaksi; se on katsottava uudistetuksi vuodeksi kerrallaan, ellei jompikumpi sopimuspuoli irtisano sitä kolme kuukautta ennen voimassaoloajan päättymistä.

Tehty Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 1968 kahtena ranskankielisenä kappaleena, jotka molemmat tekstit ovat yhtä todistusvoimaiset.

Sivun alkuun