73/1968

Suomen Tasavallan Hallituksen ja Intian Hallituksen välinen KAUPPASOPIMUS

Suomen Tasavallan Hallitus ja Intian Hallitus, joita elähdyttää halu lujittaa molempien maiden taloudellisia ja kaupallisia suhteita, ovat sopineet seuraavasta:

1 artikla

Molemmat Sopimuspuolet ovat sitoutuneet myöntämään toisilleen GATT:in edellyttämien velvollisuuksiensa mukaisesti suosituimman maan kohtelun tulleihin samoin kuin kaikkiin muihin maksuihin ja veroihin nähden, joita sovelletaan tavaroiden tuontiin, vientiin tai kauttakulkuun.

2 artikla

1 artiklassa mainittuja määräyksiä ei sovelleta seuraavissa tapauksissa:

a) erioikeuksiin, jotka jompikumpi sopimuspuoli on myöntänyt tai myöntää rajakaupan helpottamiseksi.

b) i) etuihin ja erioikeuksiin, jotka jompikumpi sopimuspuoli on myöntänyt tai myöntää mille tahansa naapurimaalle, sekä

ii) tulliunionista, vapaakauppa-alueesta tai senkaltaisista järjestelyistä johtuviin erityisiin etuihin, joista jompikumpi sopimusvaltio on sopinut tai sopii tulevaisuudessa.

e) etuihin, erioikeuksiin tai vapautuksiin, joita jompikumpi sopimuspuoli on myöntänyt kolmannelle valtiolle ja jotka ovat voimassa silloin, kun tämä sopimus tehdään.

d) etuihin ja erioikeuksiin, joita on myönnetty jokaisen kehitysmaiden välisen kaupallisen ja taloudellisen yhteistyösuunnitelman puitteissa, johon voivat osallistua kaikki kehitysmaat sekä jonka osapuolena on tai osapuoleksi voi tulla jompikumpi sopimuspuoli.

3 artikla

Molempien hallitusten tulee myöntää näissä kahdessa maassa voimassa olevien lakien ja määräysten mukaisesti tuonti- ja vientilisenssejä tämän sopimuksen taulukoissa (A) ja (B) mainituille tavaroille. Mikään ei estä kuitenkaan sellaisten tavaroiden kauppaa, joita ei mainita näissä taulukoissa.

4 artikla

Molemmissa maissa voimassa olevien lakien ja säädösten mukaisesti kummankin sopimuspuolen kauppalaivat nauttivat kaikkien merenkulkua, ulkomaankaupalle avoinna oleviin satamiin vapaata pääsyä, satamalaitteiden käyttöä, lastaus- ja purkausmaksuja, veroja ja muita palveluksia koskevien kysymysten suhteen kohtelua, joka ei missään suhteessa ole epäedullisempi kuin minkä tahansa muun maan aluksille myönnetty kohtelu, lukuunottamatta jommankumman sopimuspuolen kanssa rannikkokauppaa harjoittaville aluksille tehtyjä myönnytyksiä, joita tämä sopimus ei edellytä toiselle sopimuspuolelle myönnettäväksi.

5 artikla

Kumpikin sopimuspuoli suo maassaan voimassa olevien lakien ja säädösten mukaisesti kohtuullisia helpotuksia kauppamessujen ja -näyttelyiden järjestämiseksi vastavuoroisesti alueillaan.

6 artikla

Kaikki maksut näiden kahden maan välillä tapahtuvat vapaasti vaihdettavissa valuutoissa ja näissä kahdessa maassa voimassa olevien lakien ja määräysten mukaisesti.

7 artikla

Tämä sopimus tulee voimaan siitä päivästä lukien, jolloin ratifioimisasiakirjat vaihdetaan; kuitenkin kummatkin sopimuspuolet suostuvat siihen, että sopimus astuu väliaikaisesti voimaan siitä päivästä lukien, jolloin se allekirjoitetaan.

Tämä sopimus on voimassa kahden vuoden ajan. Se katsotaan uudistetuksi sovittuine muutoksineen kahden vuoden kausiksi, ellei jompikumpi sopimuspuoli ilmoita sitä kumottavaksi neljää kuukautta ennen jokaisen kahden vuoden kauden päättymistä.

Tehty Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 1967 kahtena alkuperäisenä englanninkielisenä kappaleena, joiden tekstit ovat yhtä todistusvoimaisia.

LUETTELO A Suomen vientituotteet

Farmaseuttiset ja kemialliset tuotteet
Puuvanuke ja jätepaperi
Erilaiset paperituotteet ml. sanomalehtipaperi sekä pakkaus- ja käärepaperi
Kuitulevyt
Pahvi ja teokset siitä
Erilaiset posliini- ja fajanssituotteet
Tienrakennuskoneet, kaivinkoneet ja nostokurjet
Maatalous- ja meijerikoneet
Puunjalostusteollisuuden koneet
Erilaiset konetuotteet
Vesiturbiinit
Laivat
Mäntämoottorit
Ei-rautapitoiset metallit; rikasteet
Sähkökoneet ja -laitteet sekä johdot
Sähkö- ja puhelinjohdot ja -kaapelit
Urheilu- ja metsästysaseet ja patruunat

LUETTELO B Intian vientituotteet

Nahkajalkineet
Eläinten suolet
Vuodat ja nahat
Vuohennahat; parkitut, puoliksiparkitut ja parkitsemattomat
Hamppu
Kashevpähkinät ja muut kuivatut hedelmät mantelit, saksanpähkinät, hartsit, viikunat, pistaasipähkinät, jne. kuiva inkivääri ja aprikoosit
Kookoskuitu ja kookoskuitutuotteet
Tupakka
Risiiniöljy
Polyetyleeni
Hienotakeet
Raudasta, teräksestä, pronssista ja alumiinista valmistetut kotitaloustyökalut
Herätyskellot
Puuvilla
Puuvillalanka
Puuvillajäte
Silkki, taidesilkki ja raionvalmisteet
Juuttituotteet
Matot, ryijyt ja kynnysmatot
Juuttisäkit
Juuttikangas
Palmukuidut
öljykakut
Muut kakut
Eteeriset öljyt
Hyönteismyrkyt
Koneet ja laitteet
Mineraalit ml. kiille
Pihka
Kumituotteet, ml. ilmapallot
Tee
Kahvi
Sokeri
Mausteet ml. pippuri ja kardemumma
Mehut ja hedelmät, säilötyt
Kashevpähkinän ytimet ja saksanpähkinät
Maapähkinät
Pronssiset taide-esineet ja muut käsiteollisuustuotteet,
Valotetut filmit
Äänilevyt
Kellot
Käsi- ja kotiteollisuustuotteet
Lakka ja shellakka
Kookoskuitutavarat
Jalokivet, kulta ja hopea
Arvokivet

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.