Asetus Suomen ja Islannin välisen lentoliikennesopimuksen voimaansaattamisesta.
- Allekirjoituspäivä
Sitten kun Suomen ja Islannin välillä on Helsingissä 10 päivänä maaliskuuta 1960 allekirjoitettu lentoliikennesopimus, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että sanottu sopimus on voimassa, niin kuin siitä on sovittu.
Suomen ja Islannin välinen LENTOLIIKENNESOPIMUS
Suomen ja Islannin hallitukset, jotka haluavat tehdä Suomen ja Islannin välisiä lentoliikenneyhteyksiä koskevan sopimuksen, ovat tätä tarkoitusta varten nimenneet asianmukaisesti valtuutetut edustajansa, jotka ovat sopineet seuraavista määräyksistä:
1 artikla
Sopimuspuolet myöntävät toisilleen tämän sopimuksen liitteessä mainitut oikeudet harjoittaa lentoliikennettä. Liikenne voidaan aloittaa heti tai myöhemmin kysymyksessä olevat oikeudet saaneen sopimuspuolen päätöksen mukaan.
2 artikla
a) Liikenne, jonka harjoittamiseen toinen sopimuspuoli on myöntänyt toiselle oikeuden, voi alkaa niin pian kuin viimeksi mainittu puoli on nimennyt yhden tai useamman lentoliikenneyrityksen harjoittamaan kysymyksessä olevaa liikennettä ja oikeudet myöntänyt sopimuspuoli on antanut näin nimetylle yhdelle tai useammalle lentoliikenneyritykselle asianmukaisen luvan. Jäljempänä olevan 7 artiklan varaukset huomioonottaen on sopimuspuolen myönnettävä sellainen lupa viivytyksettä.
b) Oikeudet myöntänyt sopimuspuoli voi, ennen kuin lupa liikenteen aloittamiseen annetaan, vaatia siltä tai niiltä näin nimetyiltä lentoliikenneyrityksiltä tai -yritykseltä, että kysymyksessä oleva yritys osoittaa täyttävänsä kaikki ehdot, jotka mainitaan tässä maassa voimassa olevissa laeissa ja määräyksissä.
3 artikla
Sopimuspuolten ilmailuviranomaisten tulee usein neuvotella keskenään ja olla yhteistyössä silloin, kun on kyseessä tässä sopimuksessa ja sen liitteessä mainittujen periaatteiden huomioonottaminen ja määräysten soveltaminen.
4 artikla
a) Kumpikin sopimuspuoli suostuu siihen, että sen lentoasemien ja muiden laitteiden käytöstä perittävät maksut, jotka se voi velvoittaa toisen sopimuspuolen lentoliikenneyrityksen suorittamaan, eivät saa olla korkeampia kuin mitä maan omaa kansallisuutta olevat, samanlaisessa kansainvälisessä liikenteessä toimivat ilma-alukset suorittavat sanotunlaisten lentoasemien ja laitteiden käytöstä.
b) Polttoaineet, voiteluöljyt ja varaosat, joita toisen sopimuspuolen nimeämä lentoliikenneyritys tuo, tai jonka lukuun niitä tuodaan toisen sopimuspuolen alueelle tai jotka otetaan siellä ilma-alukseen ja jotka on tarkoitettu yksinomaan mainitun yrityksen ilma-alusten käyttöön, nauttivat tulleihin, tarkastusmaksuihin ja muihin kysymyksessä olevan maan veroihin ja maksuihin nähden yhtä edullista kohtelua kuin oman tai suosituimman maan kansallisuutta olevat lentoliikenneyritykset.
c) Tämän sopimuksen mukaan liikennettä harjoittamaan oikeutettujen toisen sopimuspuolen lentoliikenneyritysten siviili-ilma-aluksissa olevat polttoaineet, voiteluöljyt, varaosat, tavanomaiset varusteet ja varastot ovat ilma-aluksen saapuessa toisen sopimuspuolen alueelle tai sen sieltä lähtiessä vapaat tulleista, tarkastusmaksuista tai samanluontoisista maksuista, siinäkin tapauksessa, että asianomaiset ilma-alukset käyttävät tai kuluttavat näitä tarvikkeita lennoillaan mainitun alueen yläpuolella.
5 artikla
Lentokelpoisuus- ja pätevyystodistukset sekä lupakirjat, jotka toinen sopimuspuoli on antanut tai hyväksynyt, on toisenkin sopimuspuolen tunnustettava päteviksi tämän sopimuksen mukaisesti harjoitettavaan liikenteeseen. Kumpikin sopimuspuoli pidättää kuitenkin itselleen oikeuden olla hyväksymättä lentoliikennöintiin oman alueensa yläpuolella pätevyystodistuksia ja lupakirjoja, jotka sen omille kansalaisille on myöntänyt jokin muu valtio.
6 artikla
a) Sopimuspuolen lakeja ja määräyksiä, jotka koskevat kansainvälisessä liikenteessä olevien ilma-alusten saapumista sen alueelle tai lähtöä siltä samoin kuin niiden liikennöimistä ja lentämistä, on sovellettava toisen sopimuspuolen lentoliikenneyritysten käyttämiin ilma-aluksiin niiden ollessa sen alueella.
b) Matkustajien, miehistön ja ilma-aluksissa kuljetettavien tavaroiden lähettäjien on, joko henkilökohtaisesti tai heidän puolestaan ja lukuunsa toimivan kolmannen henkilön välityksellä, noudatettava kummankin sopimuspuolen alueella voimassa olevia lakeja ja määräyksiä, jotka koskevat matkustajien, miehistön ja tavaran saapumista, oleskelua ja lähtöä samoin kuin maahan tuloa ja maasta lähtöä, siirtolaisuutta, passia, tullia ja karanteenia koskevia määräyksiä.
7 artikla
Kumpikin sopimuspuoli pidättää itselleen oikeuden kieltää tai peruuttaa toisen sopimuspuolen nimeämältä lentoliikenneyritykseltä liikennöimisluvan, milloin se ei katso tyydyttävästi toteennäytetyksi, että yritys on viimeksi mainitun sopimuspuolen kansalaisten olennaiselta osalta omistama ja niiden tosiasiallisessa valvonnassa tai ellei kysymyksessä oleva lentoliikenneyritys, edellä olevan 6 artiklan mukaisesti noudata sen maan lakeja ja määräyksiä, jonka alueella se liikennöi, tai täytä tämän sopimuksen tai sen liitteen mukaisia velvoituksiaan.
8 artikla
Kumpikin sopimuspuoli voi minä ajankohtana tahansa pyytää toista sopimuspuolta neuvottelemaan tätä sopimusta tai sen liitettä koskevista muutoksista. Sellaiset neuvottelut on aloitettava 60 päivän kuluessa pyynnön esittämisestä. Muutokset tulevat voimaan, sitten kun ne on vahvistettu diplomaattisella kirjeenvaihdolla.
9 artikla
Jokainen tämän sopimuksen tai sen liitteen tulkintaa tai soveltamista koskeva sopimuspuolten välinen erimielisyys, josta ei neuvotteluteitse voida sopia, siirretään kolmimiehiselle välitystuomioistuimelle, jonka jäsenistä kumpikin sopimuspuoli valitsee yhden ja nämä puolestaan kolmannen, joka myös toimii puheenjohtajana. Kolmas välimies ei saa olla kummankaan sopimuspuolen maan kansalainen. Sopimuspuolten on nimettävä omat välimiehensä viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin toinen sopimuspuoli on diplomaattista tietä jättänyt toiselle sopimuspuolelle kirjelmän, jossa välitystuomiota pyydetään; ja jäsenten on viimeistään kuukauden kuluessa nimeämisestään sovittava kolmannesta välimiehestä.
Milloin jompikumpi sopimuspuoli ei ole nimennyt omaa välimiestään kahden kuukauden kuluessa tai milloin yksimielisyyteen kolmannen välimiehen valitsemisesta ei päästä mainitun ajan kuluessa, voi kumpi sopimuspuoli tahansa pyytää Kansainvälisen tuomioistuimen puheenjohtajaa nimeämään mainitun välimiehen tai mainitut välimiehet.
Sopimuspuolet sitoutuvat noudattamaan jokaista välitystuomioistuimen antamaa päätöstä.
Kumpikin sopimuspuoli suorittaa puolet välitystuomioistuimen aiheuttamista kuluista.
10 artikla
Jos molempien sopimuspuolten osalta tulee voimaan yleinen monenkeskinen ilmakuljetussopimus, on näiden neuvoteltava keskenään tämän sopimuksen ja sen liitteen määräyksien sopeuttamiseksi mainitun yleissopimuksen määräyksiin.
11 artikla
Kumpikin sopimuspuoli voi ilmoittaa toiselle sopimuspuolelle haluavansa, että tämä sopimus lakkaa olemasta voimassa. Tällaisessa tapauksessa sopimus lakkaa olemasta voimassa 12 kuukauden kuluttua siitä päivästä, kun toinen sopimuspuoli on vastaanottanut tästä ilmoituksen, ellei irtisanomista peruuteta molemminpuolisesta sopimuksesta ennen tämän määräajan päättymistä.
12 artikla
Tämä sopimus samoin kuin kaikki siihen liittyvät sopimukset on rekisteröitävä Kansainvälisessä siviili-ilmailujärjestössä (ICAO).
13 artikla
Tämä sopimus tulee voimaan sen allekirjoittamispäivänä.
Tämän vakuudeksi ovat asianmukaisesti valtuutetut edustajat allekirjoittaneet tämän sopimuksen ja varustaneet sen sineteillään.
Tehty Helsingissä 10 päivänä maaliskuuta 1960 kahtena ruotsinkielisenä kappaleena.
Liite
I
Suomen hallitus myöntää Islannin hallitukselle oikeuden yhden tai useamman tämän nimeämän lentoliikenneyrityksen välityksellä harjoittaa liikennettä Islannista Suomeen ja edelleen, suoraan tai välillä olevien paikkojen kautta, molempiin suuntiin.
II
Islannin hallitus myöntää Suomen hallitukselle oikeuden yhden tai useamman tämän nimeämän lentoliikenneyrityksen välityksellä harjoittaa liikennettä Suomesta Islantiin ja edelleen, suoraan tai välillä olevien paikkojen kautta, molempiin suuntiin.
III
Kummankin sopimuspuolen nimeämillä lentoliikenneyrityksillä on oikeus toisen sopimuspuolen alueella kansainvälisessä liikenteessä ottaa ja jättää matkustajia, tavaraa ja postia tämän sopimuspuolen alueelle ja alueelta sekä kolmannesta maasta ja kolmanteen maahan.