TT 2022:80
- Asiasanat
- Tukilakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen
- Tapausvuosi
- 2022
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 43/03.04.02.02.00/2022
- Taltio
- H76
Ammattiliitot olivat järjestäneet tukityötaistelun, jolla oli tuettu työehtosopimuslain vastaisesti järjestettyä työtaistelua (ks. TT 2022:33). Tukityötaistelu kohdistui sovellettavaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Ammattiliittojen ja niiden paikallisyhdistysten myönnettyä työrauhavelvollisuuden rikkomisen ne tuomittiin hyvityssakkoon.
Asia
Työrauha
Kantaja
Avaintyönantajat AVAINTA ry
Vastaajat
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
Ammattiliitto Jyty ry
Kuultavat
Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry
Arkean työntekijät JHL ry
Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry
Jyty Lounais-Suomi ry
TYÖTAISTELUTOIMENPITEET
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja Ammattiliitto Jyty ry sekä niiden kuultavat paikallisyhdistykset järjestivät 29.11.2021 ulosmarssin seuraavissa Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyrityksissä:
- A Oy, jossa työtaisteluun osallistui 56 työntekijää
- B Oy, jossa työtaisteluun osallistui 31 työntekijää
- C Oy, jossa työtaisteluun osallistui 29 työntekijää
- D Oy, jossa työtaisteluun osallistui 18 työntekijää ja
- E Oy, jossa työtaisteluun osallistui 21 työntekijää.
Työtaisteluun osallistui siten 155 työntekijää, joista
- 54 oli Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:n jäseniä
- 56 oli Arkean työntekijät JHL ry:n jäseniä
- 33 oli Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry:n jäseniä ja
- 12 oli kantajan mukaan Jyty Lounais-Suomi ry:n jäseniä. Jyty ry on tältä osin todennut, että B Oy:ssä ei ole kanteessa väitetyin tavoin ollut Jytyyn tai sen paikallisyhdistykseen järjestäytyneitä työntekijöitä ulosmarssin aikaan.
Osallistujat työskentelivät yrityksissä eri toimialoilla ja eri toiminnoissa: kiinteistönhoidossa, siivouspalveluissa, ruokapalveluissa, kunnossapitotehtävissä, jätehuoltotehtävissä, sataman eri työtehtävissä sekä vesihuoltoon liittyvissä tehtävissä.
Ulosmarssi alkoi kello 13 ja päättyi kello 16. Ulosmarssin tarkoituksena oli järjestää tukityötaistelutoimenpide liittyen Turun kaupungin omistaman siivous- ja ruokapalveluita tuottavan F Oy:n suunnitelmiin vaihtaa työehtosopimusta. Ulosmarssin aikana F Oy:ssä oli käynnissä laiton lakko (TT 2022:33).
Arkean työntekijät JHL ry:n, Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:n, Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry:n ja Jyty Lounais-Suomi ry:n luottamusmiehiä osallistui ulosmarssiin.
Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:ssä on maksavia jäseniä yhteensä 474, Arkean työntekijät JHL ry:ssä yhteensä 798, Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry:ssä yhteensä 93 ja Jyty Lounais-Suomi ry:ssä yhteensä 800.
KANNE
Vaatimukset
Avaintyönantajat AVAINTA ry on vaatinut, että työtuomioistuin
1. tuomitsee Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n ja Ammattiliitto Jyty ry:n hyvityssakkoon työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä
2. tuomitsee Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:n, Arkean työntekijät JHL ry:n, Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry:n ja Jyty Lounais-Suomi ry:n hyvityssakkoon työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä ja
3. velvoittaa vastaajat ja kuultavat korvaamaan yhteisvastuullisesti kantajan oikeudenkäyntikulut 4.720 eurolla korkoineen.
Perusteet
Tukityötaistelutoimien kohdistuminen työehtosopimuksiin
Ulosmarssin tarkoituksena oli vaikuttaa F Oy:n työehtosopimuksen muuttamista koskeviin päätöksiin.
Tuettava työtaistelutoimenpide oli laiton, koska se ja F Oy:n lakko toteutettiin työrauhavelvollisuuden aikana AVAINTES:n (1.4.2020 — 28.2.2022) voimassa ollessa ja sillä vastustettiin F Oy:n eli työnantajan liikkeenjohdollisia ratkaisuja. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan työnantajan liikkeenjohdolliset ratkaisut saavat työrauhasuojan työnjohtomääräyksen kautta (TT 2016:19, TT 2018:102, TT 2018:12 ja TT 2008:10). Työtaistelu kohdistui siten AVAINTES:n 1 luvun 4 §:n määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa ja erottaa työntekijöitä sekä johtaa ja valvoa työntekoa.
Lisäksi asiassa on rikottu AVAINTES:n 1 luvun 9 §:n mukaisia määräyksiä työrauhaa koskien. Määräyksen mukaan työehtosopimukseen osallisten ja siihen muutoin sidottujen vastuu määräytyy työehtosopimuslain (7.6.1946/436) mukaan.
Yhdistysten vastuu
Tukityötaistelu järjestettiin ammattiliittojen päätösten mukaisesti. JHL ja Jyty ohjeistivat jäseniään osallistumaan mielenilmaisuun ja poistumiseen työpaikalta työajalla. Järjestöt eivät lähettäneet työnantajalle tietoa mielenilmaisusta etukäteen. Työtaistelutoimenpiteestä kerrottiin JHL:n ja Jytyn nettisivuilla 26.11.2021.
Paikallisyhdistysten luottamusmiehiä osallistui ulosmarssiin, joten paikallisyhdistykset ovat myös rikkoneet työrauhavelvollisuutta.
Vastaajat ja kuultavat eivät ryhtyneet minkäänlaisiin toimenpiteisiin työrauhavelvollisuuden rikkomisen estämiseksi, keskeyttämiseksi ja työrauhan palauttamiseksi. Ne ovat siten laiminlyöneet työehtosopimuslain mukaan niille kuuluvan valvontavelvollisuutensa sallimalla jäsentensä ryhtyä työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain vastaiseen tukityötaisteluun sekä laiminlyöneet ryhtyä riittäviin toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi.
Työtaistelutoimenpiteiden seuraukset
Edellä mainittujen työntekijöiden työtehtävät jäivät tekemättä ulosmarssin aikana tai työtehtävien tekeminen viivästyi ulosmarssin johdosta A Oy:ssä, B Oy:ssä, C Oy:ssä, D Oy:ssä sekä E Oy:ssä. Lisäksi ulosmarssista aiheutui mainehaittaa yhtiöille.
Hyvityssakon suuruus
Hyvityssakkojen määrää harkittaessa tulee ottaa korottavana seikkana huomioon seuraavat seikat:
- Jyty ja JHL ovat tehneet päätöksensä tukityötaistelusta tietoisena siitä, että tuettava lakko on lainvastainen (ks. TT 2022:33).
- Ulosmarssiin on osallistunut paikallisyhdistysten luottamusmiehiä.
- Jyty ja JHL sekä heidän paikallisyhdistyksensä ovat sallineet jäsentensä ryhtyä työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain vastaiseen tukityötaisteluun sekä laiminlyöneet ryhtyä riittäviin toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi.
- Ulosmarssista on aiheutunut haittaa Avaintan jäsenyhtiöille (saamatta jäänyt työpanos ulosmarssin ajalta sekä mainehaitta).
JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY:N VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry on vastannut kanteeseen omasta ja kuultavien yhdistystensä puolesta.
JHL ry on myöntänyt rikkoneensa työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa.
JHL ry:n kuultavat yhdistykset ovat myöntäneet rikkoneensa työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa.
Perusteet
JHL ry on päättänyt kanteessa mainitusta ulosmarssista ja järjestänyt sen kanteessa kuvatulla tavalla.
JHL ry:n toteuttamalle ulosmarssille on 29.11.2021 iltapäivän kolmen tunnin aikana osallistunut JHL ry:n toimihenkilöitä, joidenkin alayhdistysten luottamusmiehiä sekä jäseniä. Ulosmarssille on osallistunut jäseniä JHL ry:n kuultavista yhdistyksistä, osin spontaanisti, osin työajan ulkopuolella. Kantajan esittämät arviot osallistuneiden määrästä kuultavien yhdistysten osalta myönnetään niiltä osin kuin kantaja on yhdistyskohtaiset osallistujamäärät yksilöinyt.
Hyvityssakkojen määrää arvioitaessa tulee ottaa huomioon ulosmarssin lyhyt kestoaika, osallistujamäärän maltillisuus ja se, että osallistujat ovat olleet eri yhtiöistä, jolloin ulosmarssin aiheuttamat haitat ovat jääneet vähäisiksi. Yhtiöt ovat säästäneet ulosmarssin ajalta palkkakustannuksia. Ulosmarssi on kohdistunut F Oy:n tilanteeseen, eikä se ole aiheuttanut mainituille yhtiöille merkittävää mainehaittaa.
Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry järjestää kuntien ja seurakuntien tuntipalkkaisia työntekijöitä tai työntekijöitä, joiden työt ovat aiemmin perustuneet tuntipalkkaan. Tällä hetkellä yhdistys järjestää työntekijöitä eri työantajien ja eri työehtosopimusten piirissä. Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:n osalta hyvityssakkoa määrättäessä on huomioitava, että Avaintes-aloilla työskentelee vain osa yhdistyksen kaikista jäsenistä ja vain tämä osa on voinut osallistua ulosmarssiin, joka kohdistuu Avaintyöehtosopimukseen. Lisäksi hyvityssakon määrässä on huomioitava, että Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry on kuultavana yhdistyksenä saman aikaisesti (29.11.2021) ja samalla perusteella toteutetusta ulosmarssista asiassa 31/2022, jossa on kyse työrauhasta kunta-alalla.
AMMATTILIITTO JYTY RY:N VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Ammattiliitto Jyty ry on vastannut kanteeseen omasta ja kuultavan yhdistyksen Jyty Lounais-Suomi ry:n puolesta.
Ammattiliitto Jyty ry on myöntänyt rikkoneensa työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa.
Jyty Lounais-Suomi ry on myöntänyt rikkoneensa työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuutensa.
Perusteet
Jyty ry on päättänyt kanteessa mainitusta ulosmarssista ja järjestänyt sen kanteessa kuvatulla tavalla. Toisin kuin kanteessa väitetään, Jyty ry on kuitenkin ilmoittanut ulosmarssista työnantajille etukäteen.
Ulosmarssiin ei osallistunut A Oy:n Jytyn luottamusmies, eikä yksikään A Oy:ssä työskentelevä Jytyn jäsen. He olivat ulosmarssin aikaan suorittamassa ulosmarssin ulkopuolelle rajattua työtä potilasruokahuollossa.
Kantaja on arvioinut, että ulosmarssiin osallistuneista 31:stä B Oy:n työntekijästä arviolta kuusi olisi ollut Jyty Lounais-Suomen jäseniä. Jytyllä tai Jyty Lounais-Suomella ei ole ollut ulosmarssin aikaan jäseniä B Oy:ssä. Kantajan esittämä Jyty Lounais-Suomen ulosmarssiin osallistuneiden jäsenten kokonaismäärä 12 ei siten pidä paikkansa.
Hyvityssakon määrää alentavina seikkoina tulee ottaa huomioon ulosmarssin huomattavan lyhyt kesto, osallistujien vähäinen määrä, osallistujien työskentely useissa eri yhtiöissä ja Jytyn kullekin työnantajalle tekemä etukäteisilmoitus ulosmarssista sekä se, että tiedote työtaistelusta on julkaistu kolme vuorokautta etukäteen, joten työnantajilla on ollut hyvin aikaa varautua toimenpiteen toteutumiseen. Edellä mainittujen seikkojen vuoksi ulosmarssin aiheuttamat haitat ovat jääneet vähäisiksi.
Lisäksi tulee huomioida, että yhtiöt ovat säästäneet ulosmarssin ajalta palkkakustannuksia. Ulosmarssi ei ole aiheuttanut kanteessa mainituille yhtiöille merkittävää mainehaittaa, koska toimenpiteellä on vastustettu F Oy:n aikeita vaihtaa työnantajajärjestöä ja sen henkilöstöön sovellettavaa työehtosopimusta.
TODISTELU
Avainta ry:n kirjalliset todisteet
- JHL:n tiedote www-sivuilla 26.11.2021 koskien ulosmarssia: Ammattiliitto JHL järjestää suuren ulosmarssin Turussa maanantaina
- Jytyn tiedote www-sivuilla 26.11.2021 koskien ulosmarssia: Ajankohtaista ja tiedotteet (jytyliitto.fi)
- Tiedote Jytyn verkkolehdessä 29.11.2021: Jytyn jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan Turussa
- YLE:n uutisointi 29.11.2021: Tuhannet JHL:n ja Jytyn jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan
Jyty ry:n kirjalliset todisteet
- Jytyn sähköpostitse 29.11.2021 lähettämä ilmoitus ulosmarssista liitteineen A Oy:n toimitusjohtajalle
- Jytyn sähköpostitse 29.11.2021 lähettämä ilmoitus ulosmarssista liitteineen B Oy:n toimitusjohtajalle
- Jytyn sähköpostitse 29.11.2021 lähettämä ilmoitus ulosmarssista liitteineen C Oy:n toimitusjohtajalle
- Jytyn sähköpostitse 29.11.2021 lähettämä ilmoitus ulosmarssista liitteineen D Oy:n toimitusjohtajalle
- Jytyn sähköpostitse 29.11.2021 lähettämä ilmoitus ulosmarssista liitteineen E Oy:n toimitusjohtajalle
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpiteet ja kohdistuminen työehtosopimukseen
Avaintyönantajat AVAINTA ry:n edellä mainituissa jäsenyrityksissä järjestettiin edellä kuvatuin tavoin työtaistelu, joka alkoi 29.11.2021 kello 13 ja päättyi samana päivänä kello 16. Työtaisteluun osallistui 155 työntekijää, jotka ovat edellä todetuin tavoin olleet kuultavien yhdistysten jäseniä. Epäselväksi on jäänyt, kuinka moni työtaisteluun osallistuneista on ollut Jyty Lounais-Suomi ry:n jäsen. Vastauksen perusteella osallistujamäärän on tältä osin katsottava olleen kuusi työntekijää.
Työtaistelun tarkoituksena oli järjestää tukityötaistelutoimenpide liittyen Turun kaupungin omistaman siivous- ja ruokapalvelulta tuottavan F Oy:n suunnitelmiin vaihtaa työehtosopimusta. Tukityötaistelulla on tuettu työtaistelua, jonka työtuomioistuin on tuomiossaan TT 2022:33 katsonut työehtosopimuslain 8 §:n vastaiseksi. Lainvastaisen työtaistelun tukemiseksi järjestetty tukityötaistelu on oikeuskäytännössä vakiintuneesti katsottu työehtosopimuksen voimassa ollessa toteutettuna työehtosopimuslain vastaiseksi toimenpiteeksi, joka kohdistuu tukevaa yhdistystä sitovaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Tukityötaistelu on kohdistunut siten ulosmarssiin osallistuneiden JHL ry:n ja Jyty ry:n paikallisyhdistysten jäseniin sovellettavaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.
Yhdistysten vastuu
Vastauksessa on myönnetty, että Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja sen kuultavat paikallisyhdistykset ovat rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.
Vastauksessa on myönnetty, että Ammattiliitto Jyty ry ja sen kuultava paikallisyhdistys Jyty Lounais-Suomi ry ovat rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.
Hyvityssakko
Asiassa ei ole tullut esille seikkoja, jotka antaisivat aihetta arvioida hyvityssakon määrää tavallisesta menettelystä poiketen. Hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettu huomioon työtaistelutoimenpiteen kesto, siihen osallistuneiden määrä, ammattiosaston koko ja muut työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.
Oikeudenkäyntikulut
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Ammattiliitto Jyty ry ja niiden kuultavat paikallisyhdistykset ovat oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain 33 a §:n nojalla velvollisia korvaamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n oikeudenkäyntikulut.
Kantajan oikeudenkäyntikuluvaatimus on 4.720 euroa. Kulut muodostuvat oikeudenkäyntimaksusta ja 13 tunnin työmäärästä 200 euron tuntiveloituksella. JHL ry ja sen kuultavat paikallisyhdistykset ovat paljoksuneet oikeudenkäyntikuluvaatimusta ja hyväksyneet vaaditusta määrästä puolet. Ottaen huomioon asian laatu ja sen hoitamisen vaatimat välttämättömät toimenpiteet työtuomioistuin katsoo kantajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen olevan määrältään kohtuullinen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Ammattiliitto Jyty ry ja niiden paikallisyhdistykset ovat siten velvollisia korvaamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n oikeudenkäyntikulut vaaditun mukaisina.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla
- Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 2.500 euroa
- Ammattiliitto Jyty ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.000 euroa
- Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.600 euroa
- Arkean työntekijät JHL ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.800 euroa
- Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 1.300 euroa
- Jyty Lounais-Suomi ry:n maksamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 800 euroa
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Ammattiliitto Jyty ry, Turun kunnantyöväen ammattiosasto JHL ry, Arkean työntekijät JHL ry, Turun kaupunkikonsernin yhtiöiden henkilöstö JHL ry ja Jyty Lounais-Suomi ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Avaintyönantajat AVAINTA ry:n oikeudenkäyntikulut 4.720 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Outi Anttila puheenjohtajana sekä Riitta Kiiski, Markus Äimälä, Tuomas Aarto, Anu-Tuija Lehto ja Arja Pohjola jäseninä. Esittelijä on ollut Lotta Sassi.
Tuomio on yksimielinen.