TT:2012-52
- Asiasanat
- Työnantajapuolen työtaistelu, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelutoimenpide, Ylityökielto
- Tapausvuosi
- 2012
- Antopäivä
- Diaarinumero
- R 140/11,R 146/11
Liittojen välisten työehtosopimusneuvottelujen päätyttyä tuloksettomina toimihenkilöjärjestö oli irtisanonut työehtosopimuksen, ja asia oli siirtynyt työehtosopimuksen mukaisesti sovintolautakunnan käsiteltäväksi. Työehtosopimuksen irtisanomisesta huolimatta työehtosopimuksen määräykset olivat työehtosopimuksen mukaan voimassa siihen asti, kunnes sovintolautakunnan tekemä ehdotus on hyväksytty tai hylätty.
Asian ollessa sovintolautakunnan käsiteltävänä työnantajaliitto ilmoitti peruuttavansa yhteisen koulutustilaisuuden, jonka pitämisestä oli sovittu ennen työehtosopimuksen irtisanomista. Toimihenkilöjärjestö julisti tämän jälkeen ylityökiellon. Työnantajaliitto puolestaan toimitti jäsenyrityksilleen alalle julistettua lakkouhkaa koskevat ohjeet, joissa muun muassa todettiin, että ylitöistä kieltäytyviltä ylemmiltä toimihenkilöiltä vaaditaan perustelut ylitöistä kieltäytymiselle.
Tuomiossa on katsottu, että järjestön julistamana joukkoluonteisena painostuskeinona ylityökielto oli työehtosopimuslaissa tarkoitettu työtaistelutoimenpide, jolla oli tarkoitus painostaa työnantajapuolta suostumaan työntekijäpuolen tavoitteiden mukaisen uuden työehtosopimuksen solmimiseen. Työtaistelutoimenpide kohdistui työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Toimihenkilöjärjestö oli ylityökiellon toimeenpannessaan rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
Peruuttaessaan koulutustilaisuuden, jonka pitämisestä oli sovittu sopimuskauden aikana ja joka oli ollut määrä pitää sopimuksen ollessa vielä voimassa, työnantajaliitto oli rikkonut koulutuksen järjestämistä koskevia työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan määräyksiä. Koulutuksen peruuttamiselle ei myöskään ollut asiallisia, yleisten työmarkkinatapojen edellyttämiä syitä. Kysymyksessä oli vastatoimenpide sille, että toimihenkilöjärjestö oli saattanut sopimusratkaisua koskevat erimielisyydet työehtosopimuksen mukaisesti sovittelulautakunnan käsiteltäväksi. Tätä taustaa vasten koulutuksen peruuttamista koskeva ilmoitus oli voitu toimihenkilöjärjestön taholla perustellusti ymmärtää myös toimenpiteeksi, jolla painostettiin sitä suostumaan työnantajaliiton työehtosopimusneuvotteluissa esittämiin, uuden sopimuksen sisältöä koskeviin vaatimuksiin. Koulutuksen peruuttaminen kohdistui siten työtaistelutoimenpiteenä voimassa olleeseen työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Työnantajaliitto oli koulutuksen peruuttamisella rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
Asiassa esitetyn selvityksen perusteella katsottu näyttämättä jääneen, että työnantajaliitto olisi ylitöistä kieltäytymisen syiden selvittämistä koskevilla ohjeillaan kielletyllä tavalla painostanut toimihenkilöjärjestöä työehtosopimusneuvotteluissa.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 52
KANTAJAT
Teknologiateollisuus ry
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry
VASTAAJAT
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry
Teknologiateollisuus ry
ASIA
Työrauhavelvollisuuden rikkominen ynnä muu
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 18.1.2012
Pääkäsittely 5.3.2012
ASIAN TAUSTA
Teknologiateollisuus ry:n ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry:n välillä 16.9.2009 solmitun työehtosopimuksen voimassaoloajaksi oli sovittu 1.10.2009 - 30.9.2012. Sopimus sisälsi palkantarkistuslausekkeen irtisanomismahdollisuuksin.
YTN ry ja Teknologiateollisuus ry kävivät keväällä 2011 työehtosopimusneuvotteluja ylempien toimihenkilöiden palkantarkistuksista. Neuvotteluissa ei saavutettu yhteisymmärrystä, ja YTN ry irtisanoi työehtosopimuksen päättymään 30.9.2011.
Työehtosopimusosapuolet ovat syksyllä 2011 käynnistäneet uudet neuvottelut työehtosopimuksen uudistamiseksi. Tällöin neuvottelujen kohteena ovat olleet palkantarkistusten ohella niin sanotut tekstikysymykset. Neuvotteluja työehtosopimuksen uudistamiseksi on käyty tiiviisti syyskuussa 2011. YTN ry on torjunut neuvotteluissa Teknologiateollisuus ry:n esitykset tekstikysymysten ja palkkauksen osalta eikä neuvottelutulosta ole saavutettu. Asian käsittely on tämän jälkeen siirretty työehtosopimuksen 18 §:n mukaisen sovintolautakunnan käsiteltäväksi. Sovintolautakunnan ratkaisuehdotus on hylätty 14.10.2011. Tätä ennen YTN ry oli 4.10.2011 julistanut teknologiateollisuuden yrityksiin valtakunnallisen ylityökiellon.
Työehtosopimuksen 18 §:n sovintolautakuntaa koskevan määräyksen mukaan päätöstä työtaistelu- tai muusta painostustoimenpiteestä ei saa tehdä ennen kuin lautakunta on käsitellyt työriitaa ja sovintolautakunnan tekemä ehdotus sopimuksen uudistamisesta on puolin tai toisin hylätty. Työehtosopimuksen voimassaoloa koskevassa 19 §:n määräyksessä on sovittu mahdollisuudesta irtisanoa sopimus ennen sovitun sopimuskauden päättymistä ja lisäksi siitä, että sopimuskauden päätyttyä sopimuksen määräykset ovat kuitenkin voimassa siihen asti, kunnes edellä mainitun sovintolautakunnan tekemä ehdotus on hyväksytty tai hylätty.
R 140/11
TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY:N KANNE
Vaatimukset
Teknologiateollisuus ry on vaatinut, että Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry tuomitaan työehtosopimuslain 8 §:n rikkomisesta hyvityssakkoon.
Teknologiateollisuus ry on lisäksi vaatinut Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n velvoittamista korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla laillisine korkoineen kuukauden kuluttua tuomioistuimen tuomion antamisesta.
Perusteet
Työtaistelutoimenpide ja sen kohdistuminen työehtosopimukseen
YTN ry on julistanut teknologiateollisuuden työehtosopimusalan yrityksissä valtakunnallisen ylityökiellon. YTN ry on ilmoittanut ylityökiellosta internet-sivuillaan ja Facebook-sivuillaan 4.10.2011. Ylityökielto alkoi ilmoituksen mukaan välittömästi. Lisäksi YTN ry:n yhteistyöliitot ovat ilmoittaneet YTN ry:n ylityökiellosta omilla sivuillaan. Asiasta on ollut tietoa myös julkisuudessa.
Teknologiateollisuus ry on asiasta tiedon saatuaan 4.10. ottanut yhteyttä YTN ry:n vastaavaan asiamieheen ja pääneuvottelijaan ja vaatinut YTN ry:tä peruuttamaan ylityökiellon. Vaatimusta ei ole noudatettu, ja ylityökielto päättyi vasta 6.11.2011, jolloin valtakunnansovittelijan sovintoesitys hyväksyttiin.
Työtaistelu kohdistui teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseen kokonaisuudessaan ja erityisesti sen työaikaa, matkustamista ja vuosilomaa koskeviin ja muihin määräyksiin, joihin YTN ry vaatii muutosta tai vaatii lisättäväksi työehtosopimukseen.
YTN ry:n vastuu
YTN ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n välinen sovintolautakunta on asetettu 30.9.2011. Sovintolautakunta ei ylityökiellon julistamiseen mennessä ollut edes aloittanut työtään saati antanut ratkaisuehdotusta. YTN ry on julistanut alalle ylityökiellon ennen kuin asiaa on työehtosopimuksessa sovitulla tavalla käsitelty sovintolautakunnassa. YTN ry on siten rikkonut työehtosopimuslain 8 §:n määräyksiä ja se on tuomittava työehtosopimuslain 9 §:n mukaisesti hyvityssakkoon.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on lisäksi vaatinut Teknologiateollisuus ry:n velvoittamista korvaamaan YTN ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla.
Kanteen kiistämisen perusteet
Väitetty työtaistelutoimenpide
YTN ry ja Teknologiateollisuus ry ovat työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjojen (16.9.2009 ja 25.8.2010) mukaisesti sopineet yhteisen työaikakoulutuksen järjestämisestä. Koulutustilaisuuksia on vuosien 2009 - 2011 aikana järjestetty noin 6-8 kertaa. Osapuolet ovat sopineet työehtosopimuksen mukaisen koulutustilaisuuden järjestämisestä 12.10.2011.
Teknologiateollisuus ry on kuitenkin 3.10.2011 ilmoittanut, että 12.10.2011 pidettäväksi sovittu koulutus on peruutettu. YTN ry on 4.10.2011 vaatinut Teknologiateollisuus ry:tä toimeenpanemaan koulutustilaisuuden ennalta sovitun mukaisesti. Teknologiateollisuus ry on torjunut YTN ry:n vaatimuksen ilmoittaen 4.10.2011 sähköpostitse muun muassa, että työehtosopimus ei ole enää voimassa ja liittojen välillä on työriita.
YTN ry on tämän jälkeen samana päivänä käsitellyt asiaa ja tehnyt päätöksen muistuttaa jäsenistöään työaikalain ja työehtosopimuksen mukaisesta oikeudesta harkita, antaako ylempi toimihenkilö suostumuksensa ylityön tekemiseen ja myös onko ylempi toimihenkilö halukas matkustamaan vapaa-ajallaan työhönsä liittyvissä asioissa.
YTN ry:n pyrkimyksenä ei ole ollut painostaa Teknologiateollisuus ry:tä asiassa. Työehtosopimuksen 4 §:n mukaisten työaikakirjausten perusteella on selvää, että ylityön tekeminen on työnantajan esittämän pyynnön jälkeen ylemmän toimihenkilön omassa harkinnassa. Ylemmällä toimihenkilöllä ei myöskään ole työehtosopimuksen 6 §:n perusteella velvollisuutta matkustaa vapaa-ajallaan työtehtäviinsä liittyen.
YTN ry katsoo, ettei se ole rikkonut työrauhaa muistuttamalla jäseniään työehtosopimuksen ja työaikalain mukaisesta oikeudesta harkita, antaako ylempi toimihenkilö suostumuksensa ylityön tekemiseen.
Hyvityssakko
Jos kuitenkin katsotaan, että YTN ry on rikkonut työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen mukaisia velvoitteitaan, tulee hyvityssakko jättää tuomitsematta tai mahdollista hyvityssakkoa määrättäessä ottaa huomioon YTN ry:n vähäinen syyllisyyden määrä ja vähäinen vahingon määrä. Teknologiateollisuus ry on osaltaan antanut aihetta mahdollisen rikkomuksen syntymiseen ilmoittamalla, että työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt. Tätä koskeva ilmoitus tehtiin ennen kuin YTN ry oli käsitellyt asiaa hallinnossaan ja antanut jäsenilleen ylityöhön ja vapaa-aikana matkustamiseen liittyviä ohjeita. Teknologiateollisuus ry on siten toiminnallaan saanut aikaan epäselvyyttä työehtosopimuksen ja sopimuskauden pituuteen liittyvän määräyksen tulkinnasta.
R 146/11
YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY:N KANNE
Vaatimukset
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on vaatinut, että työtuomioistuin
- vahvistaa, että Teknologiateollisuus ry on rikkonut työehtosopimuksen mukaisia velvoitteitaan ja
- tuomitsee Teknologiateollisuus ry:n työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvoitteen rikkomisesta hyvityssakkoon.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on lisäksi vaatinut Teknologiateollisuus ry:n velvoittamista korvaamaan YTN ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla korkolain 4 § 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomiosta lukien.
Perusteet
Koulutusmääräysten rikkominen
Teknologiateollisuuden toimialalla on allekirjoituspöytäkirjojen 16.9.2009 ja 25.8.2010 mukaisesti järjestetty työehtosopimusosapuolten yhteistä työehtosopimuksen työaikamääräyksiin ja työaikalakiin perustuvaa koulutusta. Koulutuksen yksityiskohtaisesta sisällöstä on sovittu niin sanotussa kehitysryhmässä. Koulutus on kohdistettu niille työnantajan ja ylempien toimihenkilöiden edustajille (muun muassa henkilöstöpäälliköt ja luottamushenkilöt), jotka joutuvat työssään järjestelemään ja sopimaan ylempien toimihenkilöiden työajoista. Tarkoituksena on ollut, että yrityksestä osallistuvat kurssille samanaikaisesti sekä työnantajan että ylempien toimihenkilöiden edustajat.
Teknologiateollisuus ry on 3.10.2011 ilmoittanut, että osapuolten 12.10.2011 pidettäväksi sopima yhteinen työaikakoulutus on peruttu. Perumisen syyksi on ilmoitettu osapuolten välinen työehtosopimusneuvottelutilanne. YTN ry on 4.10.2011 vaatinut Teknologiateollisuus ry:tä toimeenpanemaan koulutustilaisuuden ennalta sovitun mukaisesti. Teknologiateollisuus on torjunut YTN ry:n vaatimuksen. Koulutustilaisuuden peruuttaessaan Teknologiateollisuus ry on on rikkonut työehtosopimuksen koulutuksen järjestämistä koskevia määräyksiä, jotka ovat olleet voimassa siihen asti, kunnes sovintolautakunta on tehnyt ratkaisunsa eli 14.10.2011 saakka.
Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen
Teknologiateollisuus ry on toimittanut toimialan yhtiöille 4.10.2011 päivätyn kirjallisen ohjeen, joka on otsikoitu "Lakkouhkaa koskevat ohjeet jäsenyrityksille". Ohjeen ylityöstä kieltäytymistä koskevassa kohdassa on todettu, että mikäli muut kuin työntekijä- tai toimihenkilötyöehtosopimusten piiriin kuuluvat henkilöt kieltäytyvät ylitöistä 4.10. lukien, vaaditaan työntekijäkohtaisesti perustelut sille, miksi ylitöitä ei suostuta tekemään.
Teknologiateollisuus ry:n antaman ohjeen johdosta on alan työpaikoilla ryhdytty vaatimaan ylemmiltä toimihenkilöiltä yksityiskohtaisia perusteluja tilanteessa, jossa ylempi toimihenkilö ei ole ollut halukas tekemään työnantajan vaatimaa ylityötä. Ylemmät toimihenkilöt ovat kokeneet tilanteen painostavana, kun työnantaja on tiukkaan sävyyn vaatinut perusteita sille, miksi ylempi toimihenkilö ei ole antanut suostumustaan ylityöhön. Painostuksen on koettu kohdistuvan YTN ry:hyn.
Työehtosopimuksen 4 §:n ja työaikalain 18 §:n mukaan ylityön teettäminen edellyttää ylemmän toimihenkilön antamaa suostumusta. Työntekijän ei tarvitse perustella, miksi hän ei halua ylityösuostumusta antaa eikä työnantajalla ole oikeutta perusteluita vaatia tai muulla tavalla painostaa työntekijää tekemään ylityötä.
YTN ry on muun muassa 10.10.2011 vaatinut Teknologiateollisuus ry:tä pikaisesti oikaisemaan työehtosopimuksen vastaisen ohjeen ja päättämään siitä seuranneen ylempien toimihenkilöiden painostamisen alan työpaikoilla. Teknologiateollisuus ry on torjunut vaatimuksen.
Teknologiateollisuus ry on antamallaan ylityöohjeistuksella ja myös edellä esitetystä yhteisestä työaikakoulutuksesta kieltäytymällä pyrkinyt painostamaan YTN ry:tä työehtosopimusneuvottelujen osana käytävässä sovintolautakuntakäsittelyssä ja muussa neuvottelutoiminnassa sekä siten edistämään omien työehtosopimustavoitteiden saavuttamista. Teknologiateollisuus ry:n menettely on vastoin työehtosopimuslain työrauhamääräyksiä Menettely on erityisesti kohdistunut niihin voimassaolevan työehtosopimuksen määräyksiin, joihin Teknologiateollisuus ry on esittänyt muutoksia (työaikakysymykset, työrauhavelvoite, sairausajan, äitiysvapaan ja isyysvapaan palkka, sopimuskauden pituus ja palkkausmääräykset) neuvottelujen kuluessa.
TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY:N VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Teknologiateollisuus ry on kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.
Teknologiateollisuus ry on vaatinut Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n velvoittamista korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla laillisine korkoineen.
Kanteen kiistämisen perusteet
Työaikakoulutus
Työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 4 §:stä käy selkeästi ilmi, että työehtosopimusosapuolista koostuva kehittämistyöryhmä valmistelee ja toteuttaa koulutusta työaikaan liittyen nimenomaan sopimuskauden aikana. Sopimuskausi on päättynyt 30.9.2011 YTN ry:n irtisanottua työehtosopimuksen.
Sopimuskauden päätyttyä ja työriidan ollessa päällä ei yleisen työmarkkinakäytännön mukaisesti järjestetä osapuolten yhteisiä koulutuksia tai muita tilaisuuksia, joissa osapuolet esiintyvät yhdessä. Koulutuksen peruuttaminen ei siten voi olla tulkittavissa työtaistelutoimeksi. Koulutuspäivän peruuttaminen ja siirtäminen myöhemmin pidettäväksi ei voi myöskään olla tulkittavissa painostustoimeksi. Koulutuksen peruuttamisella ei ollut painostus- tai muutakaan tarkoitusta ja peruutuksen vaikutukset rajoittuivat koulutukseen ilmoittautuneisiin niin työnantajan edustajiin kuin ylempiin toimihenkilöihin lähinnä näiden henkilöiden aikataulujen muutoksena. YTN ry:n suorittaman työehtosopimuksen irtisanomisen johdosta Teknologiateollisuus ry ei ole koulutuksen peruuttaessaan rikkonut myöskään työehtosopimusta.
Ylityö
YTN ry on julistanut alalle ylityökiellon 4.10.2011. Sittemmin tämän tehostamiseksi on julistettu myös matkustuskielto. Ylityökielto on tulkittava laittomaksi työtaistelutoimeksi sovintolautakunnan työn ollessa kesken. Tästä johtuen Teknologiateollisuus ry on kehottanut jäsenyrityksiään, milloin työnantaja on esittänyt pyynnön tehdä ylityötä ja työntekijä on siitä kieltäytynyt, pyytämään työntekijältä selvitystä kieltäytymisen syistä, jotta voidaan selvittää, johtuuko kieltäytyminen YTN ry:n julistamasta työtaistelutoimenpiteestä vai jostain muusta, hyväksyttävästä syystä. Näin ollen työnantajien menettely on ollut täysin perusteltua, jotta YTN ry:n julistaman työtaistelutoimen laajuus ja vaikutukset voidaan selvittää ja erottaa työntekijän työaikalain mukaisesta oikeudesta kieltäytyä ylityön tekemisestä.
Suurella osalla ylemmistä toimihenkilöistä kuukausipalkan muodostuksessa on otettu huomioon myös mahdollinen ylityö erillisenä kiinteänä korvauksena. Siten on perusteltua, että työnantaja saa tiedon ylityöstä kieltäytymisen syystä. Mikäli kieltäytyminen johtuisi YTN ry:n julistamasta työtaistelutoimesta, työnantajalla on oikeus vähentää se osa ylemmän toimihenkilön palkasta, mikä on kiinteää kompensaatiota ylityön tekemisestä. Palkanmaksun kannalta tiedon saaminen on ollut perusteltua ja välttämätöntä. Teknologiateollisuus ry:n menettely johtuu edellä esitetyistä syistä, eikä kysymys ole painostustoimenpiteestä.
TODISTELU
Teknologiateollisuus ry:n kirjalliset todisteet
1. Näkymä Metallityöväen liiton verkkosivuilta työtaisteluvaroituksesta 4.10.2011
2. Näkymä YTN:n verkkosivuilta, julkaistu 4.10.2011 (Meidän vuoro)
3. Näkymä YTN:n Facebook sivulta 5.10.2011
YTN ry:n kirjalliset todisteet
1. Teknologiateollisuus ry:n sähköpostiviesti 4.10.2011
2. Teknologiateollisuus ry:n ilmoitus työaikakoulutuksen peruuttamisesta
3. YTN ry:n esittämä vaatimus työaikakoulutuksen järjestämisestä ja Teknologiateollisuuden vastaus (sähköpostiviestit 4.10.2011)
4. Lakonuhkaa koskevat ohjeet jäsenyrityksille
5 YTN ry:n edustajan sähköpostiviesti Teknologiateollisuus ry:n edustajalle
Teknologiateollisuus ry:n henkilötodistelu
1. Ryhmäpäällikkö A
YTN ry:n henkilötodistelu
1. Neuvottelujohtaja B
2. Neuvottelujohtaja C
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
1. Tausta ja ilmoitetut työtaistelutoimenpiteet
Liittojen välisten työehtosopimusneuvottelujen päätyttyä tuloksettomina YTN ry irtisanoi ajaksi 1.10.2009 - 30.9.2012 tehdyn työehtosopimuksen 30.9.2011 alkaen. Asia siirryttyä edellä selostetuin tavoin sovintolautakunnassa käsiteltäväksi Teknologiateollisuus ry:n edustaja lähetti 3.10.2011 Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n edustajille sähköpostiviestin, jossa se ilmoitti peruuttavansa ylempien toimihenkilöiden 12.10.2011 pidettäväksi suunnitellun työaikakurssin. Kurssin peruuttamisen syyksi Teknologiateollisuus ry ilmoitti sen, että YTN ry oli päättänyt saattaa liittojen välisen työriidan sovintolautakunnan käsiteltäväksi.
YTN ry ilmoitti 4.10.2011 verkkosivuillaan julistaneensa teknologiateollisuuden yrityksiin ylityökiellon. Ilmoituksen mukaan ylityökielto on laillinen, koska toimihenkilöllä on oikeus kieltäytyä ylitöistä, joiden tekeminen edellyttää toimihenkilön suostumusta. Ilmoituksen mukaan tämä koski myös niitä henkilöitä, joiden palkkaan on sisällytetty korvaus mahdollisista ylitöistä.
Teknologiateollisuus ry puolestaan toimitti 4.10.2011 jäsenyrityksilleen alalle julistettua työntekijöiden ja toimihenkilöiden lakkouhkaa koskevat ohjeet. Niiden ylityöstä kieltäytymistä koskevassa kohdassa todetaan, että mikäli muut kuin työntekijä- ja toimihenkilötyöehtosopimusten piiriin kuuluvat henkilöt kieltäytyvät ylitöistä 4.10. lukien, vaaditaan työntekijäkohtaiset perustelut sille, miksi ylityötä ei suostuta tekemään.
Kumpikin osapuoli on katsonut vastapuolen ryhtyneen edellä selostetuilla toimenpiteillä työehtosopimuslain vastaiseen työtaisteluun, minkä lisäksi YTN ry on katsonut Teknologiateollisuus ry:n rikkoneen työehtosopimuksen mukaisia velvoitteitaan sen peruuttaessa yhteisen koulutustilaisuuden.
2. Työehtosopimusmääräysten voimassaolo
Työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 19 §:n mukaan sopimuskauden päätyttyä ovat sopimuksen määräykset kuitenkin voimassa siihen asti, kunnes sovintolautakunnan tekemä ehdotus on hyväksytty tai hylätty. Esillä olevassa tapauksessa sovintolautakunnan käsiteltäväksi siirretty asia on ratkaistu 14.10.2011, jolloin sovintolautakunnan tekemä ehdotus hylättiin. Työehtosopimuksen määräykset, mukaan lukien allekirjoituspöytäkirjan määräykset,
ovat siten olleet voimassa mainittuun päivään asti.
3. Teknologiateollisuus ry:n kanne
Teknologiateollisuus ry:n peruutettua 12.10.2011 pidettäväksi sovitun työaikakoulutustilaisuuden YTN ry julisti seuraavana päivänä teknologiateollisuuden työehtosopimusalan yrityksiä koskevan ylityökiellon. Järjestön julistamana joukkoluonteisena painostuskeinona kysymyksessä on ollut työehtosopimuslaissa tarkoitettu työtaistelutoimenpide.
Ylityökiellon tarkoituksena on ollut painostaa työnantajapuolta suostumaan työntekijäpuolen tavoitteiden mukaisen uuden työehtosopimuksen solmimiseen. Työtaistelutoimenpide on siten kohdistunut voimassa olleeseen työehtosopimukseen kokonaisuudessaan (vastaavasti esim. TT 2008:38).
YTN ry:n ylityökiellon julistamista koskevassa ilmoituksessa ei ylityökiellon laillisuutta ole perusteltu sillä, että työehtosopimuksen määräykset eivät olisi enää voimassa. YTN ry:n on myös täytynyt olla tietoinen siitä, että asian ollessa sovintolautakunnan käsittelyssä työehtosopimuksen määräykset ovat voimassa. Järjestö ei voi vastuusta välttyäkseen perustellusti vedota Teknologiateollisuus ry:n sähköpostiviestiin sisältyvään mainintaan, jonka mukaan työehtosopimus ei olisi enää voimassa. YTN ry on siten ylityökiellon toimeenpannessaan rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
4. YTN ry:n kanne
4.1. Työaikakoulutuksen peruuttaminen
Työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan mukaisesti liittojen välillä on järjestetty useita yhteisiä työaikakoulutustilaisuuksia vuosien 2009-2011 aikana. Peruutetun koulutustilaisuuden järjestämisestä osapuolet olivat sopineet sopimuskauden aikana ennen työehtosopimuksen irtisanomista.
Teknologiateollisuus ry:n ryhmäpäällikkö A on todistajana kertonut, että työmarkkinakäytännön mukaan sopimuskauden päätyttyä ja työriidan vallitessa ei työehtosopimusosapuolten välisiä yhteisesiintymisiä järjestetä. Tämä perustelu samoin kuin se, että YTN ry oli saattanut työriidan sovittelulautakunnan käsiteltäväksi, on kirjallisena todisteena olevien sähköpostiviestien mukaan jo alun perin esitetty työnantajapuolelta koulutustilaisuuden peruuttamisen syyksi.
Työtuomioistuimen käsityksen mukaan yleisen työmarkkinakäytännön mukaista on, että työtaistelun aikana osapuolten välillä ei neuvotella työtaistelun syynä olevasta erimielisyydestä. Vakiintuneen työmarkkinakäytännön mukaista sen sijaan ei ole, että osapuolet tällaisessa tapauksessa kieltäytyvät kaikenlaisesta, myös erimielisyyteen liittymättömästä yhteistoiminnasta. Nyt esillä olevassa tapauksessa koulutustilaisuus on lisäksi peruutettu jo ennen kuin YTN ry on julistanut alalle ylityökiellon.
Teknologiateollisuus ry on edelleen vedonnut asiassa siihen, että työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan mukaan velvollisuus toteuttaa yhteistä työaikakoulutusta koskee vain sopimuskautta, joka oli päättynyt 30.9.2011.
Todistaja A:n mukaan työehtosopimus sisältää määräyksiä, joiden noudattamista ei ole sidottu sopimuskauteen. Työehtosopimuksessa on myös sellaisia määräyksiä, joiden noudattaminen on sidottu työehtosopimuskauteen. Tällainen määräys on allekirjoituspöytäkirjan koulutuksen järjestämistä koskeva määräys. YTN ry:n todistajana ja todistelutarkoituksessa kuulemien Uusi Insinööriliitto ry:n neuvottelujohtajan B:n ja Tekniikan Akateemiset ry:n neuvottelujohtajan C:n kertoman mukaan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole ollut puhetta siitä, että työehtosopimuskauden pituus ja työehtosopimuksen määräysten velvoittavuus poikkeaisivat ajallisesti toisistaan.
Työtuomioistuin katsoo asiassa jääneen näyttämättä, että allekirjoituspöytäkirjan koulutusta koskevan määräyksen voimassaoloa olisi tarkoitettu rajoittaa siten, että sopimuskaudella sovittua koulutusta ei tulisi järjestää nyt esillä olevan kaltaisessa tilanteessa, jossa sopimusmääräykset ovat edelleen voimassa. Peruuttaessaan koulutustilaisuuden, jonka pitämisestä oli sovittu sopimuskauden aikana ja joka oli määrä pitää sopimuksen vielä voimassa ollessa, Teknologiateollisuus ry on rikkonut koulutusta koskevia allekirjoituspöytäkirjojen määräyksiä. Rikkomuksen toteamista tarkoittava YTN ry:n vahvistusvaatimus on siten hyväksyttävä.
Koulutuksen peruuttamiselle ei ole edellä esitetyn mukaan ollut asiallisia, yleisten työmarkkinatapojen edellyttämiä syitä. Kysymyksessä on sen sijaan ollut vastatoimenpide sille, että YTN ry oli työehtosopimuksen mukaisessa järjestyksessä saattanut sopimusratkaisua koskevat erimielisyydet sovittelulautakunnan käsiteltäväksi. Tätä taustaa vasten koulutuksen peruuttamista koskeva ilmoitus on YTN ry:n taholla voitu perustellusti ymmärtää myös toimenpiteeksi, jolla painostetaan YTN ry:tä suostumaan Teknologiateollisuus ry:n työehtosopimusneuvotteluissa esittämiin, uuden sopimuksen sisältöä koskeviin vaatimuksiin. Koulutuksen peruuttaminen on siten kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä voimassa olleeseen työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Teknologiateollisuus ry on koulutustilaisuuden peruuttamisella rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
4.2. Ylitöistä kieltäytymiseen liittyvät ohjeet
Teknologiateollisuus ry on 4.10.2011 antanut jäsenyrityksilleen edellä selostetun ohjeen ylitöistä kieltäytymisen syiden selvittämisestä.
Teknologiateollisuus ry:n ilmoituksen mukaan selvittäminen oli tarpeen muun muassa palkanmaksamisen kannalta, koska osalla ylemmistä toimihenkiöistä ylityöt on sisällytetty heille maksettuun kokonaispalkkaan. Teknologiateollisuus ry:n todistajana kuullun A:n kertoman mukaan ylitöistä kieltäytymistä koskevalla ohjeistuksella on lisäksi pyritty ylityökiellon tehokkuuden selvittämiseen ja tilastotietojen hankkimiseen. Hänen mukaansa ohjeiden antamiseen ei liittynyt painostustarkoitusta.
Työtuomioistuimessa kuultujen B:n ja C:n kertomusten mukaan eri yrityksissä työskenteleviltä YTN ry:n jäseniltä tuli työnantajien ylitöistä kieltäytymistä koskevien selvityspyyntöjen johdosta yhteydenottoja, joiden mukaan ylemmät toimihenkilöt olivat kokeneet työnantajien menettelyn painostukseksi. YTN ry pyysi tuloksetta Teknologiateollisuus ry:tä ryhtymään toimenpiteisiin painostuksen lopettamiseksi.
Arvioidessaan ylitöitä koskevan ohjeen painostusluonnetta työtuomioistuin on ottanut huomioon sen, että ohje on sisältynyt lyhyenä mainintana laajempaan kokonaisuuteen, joka on koskenut teknologiateollisuuden useille sopimusaloille julistettua lakonuhkaa. Ohjeisto on osoitettu Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksille eikä työriidan palkansaajaosapuolille. Ohjeissa on tähdennetty, etteivät työnantajat saa omilla toimenpiteillään rikkoa työrauhavelvollisuuttaan eikä ryhtyä toimiin, jotka katsottaisiin painostustoimenpiteenä laittomaksi vastatyötaistelutoimenpiteeksi.
Työtuomioistuin on vastaavankaltaisessa tapauksessa TT 2006:15 tutkinut, oliko yksittäinen yritys rikkonut työrauhavelvollisuuttaan, kun esimies oli tiedustellut työntekijöiltä ylitöistä kieltäytymisen syitä. Ratkaisun mukaan pelkästään tällaista tiedustelua ei voitu pitää toimenpiteenä, jonka työntekijäpuoli olisi voinut perustellusti kokea painostuksena. Tapahtumista kertoneiden todistajien kuulemisen perusteella katsottiin lisäksi jääneen näyttämättä, että työnantaja olisi työntekijöiden ylityöstä kieltäytymisten syitä kysyessään menetellyt sellaisin tavoin, että työntekijöitä olisi painostettu tulemaan ylityöhön.
Myöskään nyt esillä olevassa tapauksessa pelkästään edellä selostetun ylityöstä kieltäytymisiä koskevan ohjeen lähettämistä ei työtuomioistuimen käsityksen mukaan voida vielä pitää työtaistelutoimenpiteenä, toisin kuin jos yrityksiä olisi ohjeistettu esimerkiksi palkanmaksun lakkauttamiseen tai työsulkujen toimeenpanemiseen. Ohjeen käytännön vaikutuksista yksittäisillä työpaikoilla on saatu työtuomioistuimessa välillistä ja yleisluontoista näyttöä, jonka mukaan ylemmät toimihenkilöt olisivat kokeneet työnantajien kyselyt painostukseksi. Ohjeen soveltamisessa työpaikoilla omaksutut menettelytavat ovat kuitenkin lähinnä asianomaisten yritysten työrauhavastuun piiriin kuuluva asia. Kaiken asiassa esitetyn selvityksen selvityksen perusteella työtuomioistuin katsoo jääneen näyttämättä, että Teknologiateollisuus ry olisi ohjeen antaessaan painostanut YTN ry:tä kielletyllä tavalla työehtosopimusneuvotteluissa. YTN ry:n työrauhakanne on siten tältä osin hylättävä.
5. Oikeudenkäyntikulut
Asianosaiset ovat pääosin voittaneet omat kanteensa, mutta hävinneet asian vastapuolen nostamassa jutussa. Asianosaiset ovat tämän vuoksi työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n 1 momentin nojalla velvolliset korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry asiassa R 140/11 ja Teknologiateollisuus ry asiassa 146/11. Asianosaiset ovat kumpikin ilmoittaneet oikeudenkäyntikuluikseen voittamissaan jutuissa 1.500 euroa. Määrät ovat riidattomia.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n maksamaan työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa Teknologiateollisuus ry:lle 3.500 euroa.
Työtuomioistuin vahvistaa, että Teknologiateollisuus ry on rikkonut työehtosopimuksen mukaisia velvoitteitaan peruuttaessaan sovitun koulutustilaisuuden.
Työtuomioistuin tuomitsee edellä mainittujen lainkohtien nojalla Teknologiateollisuus ry:n maksamaan työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:lle 2.500 euroa.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry velvoitetaan korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla. Samoin Teknologiateollisuus ry velvoitetaan korvaamaan Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n oikeudenkäyntikulut 1.500 eurolla. Mainituille määrille on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 § 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lukien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Suviranta, Virtanen, Sutela, Koskinen ja Kirvesniemi jäseninä. Sihteeri on ollut Laurila.
Tuomio on yksimielinen.