TT:2009-89
- Asiasanat
- Lausuntoasia, Sovellettava työehtosopimus
- Tapausvuosi
- 2009
- Antopäivä
- Diaarinumero
- L 2/09
Maarakennusalan yhtiön malmirikasteen kuljetusurakkaa ei voitu pitää sellaisena erillisenä, itsenäisenä toimintona, johon olisi tullut soveltaa muuta kuin maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta yrityksen päätoimialan mukaisesti. Lausuntona oli katsottu, että yhtiön työntekijän kuljetusurakassa tekemä työ oli kuulunut maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin. (Ään.)
TYÖTUOMIOISTUIN LAUSUNTO Nro 89
KUULTAVAT
Infra ry
Rakennusliitto ry
Autoliikenteen työnantajaliitto ry
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry
ASIA
Kemi-Tornion käräjäoikeuden lausuntopyyntö työntekijän palkkaetuja koskevassa asiassa (A ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry/ SH-Constructing Oy ja Infra ry)
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Suomen Maarakentajien Keskusliitto ry:n, nykyisen Infra ry:n, ja Rakennusliitto ry:n välisessä vuosien 2005-2008 maa- ja vesirakennusalaa koskevassa työehtosopimuksessa on muun ohella seuraava sopimuksen soveltamisalaa koskeva 1 §:n määräys:
Tätä työehtosopimusta sovelletaan Suomen Maarakentajien Keskusliitto ry:n jäsenten maa- ja vesirakennustyössä toimivien työntekijöiden työsuhteisiin.
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välisessä vuosien 2006-2007 kuorma-autoalan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraava sopimuksen soveltamisalaa koskeva 1 §:n määräys:
Tämän työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n alueliikennettä, ulko- ja kotimaan tavaraliikennettä harjoittavien jäsenyritysten työntekijäin työsuhteisiin.
Pöytäkirjamerkintä:
Tätä sopimusta noudatetaan myös ALT:n jäsenyritysten kuljetuskalustojen, pyöräkuormaajien, nosturi- ja pumppuautojen sekä muiden erikoisautojen kuljettajiin.
KÄSITTELY KEMI-TORNION KÄRÄJÄOIKEUDESSA
KANNE
Vaatimukset
Kuorma-autonkuljettaja A ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ovat SH-Constructing Oy:tä ja Infra ry:tä vastaan ajamassaan kanteessa vaatineet vahvistettavaksi, että kanteessa tarkoitettuun SH-Constructing Oy:n malminkuljetustyöhön on sovellettava autonkuljettajien työsopimusten vähimmäisehtoina maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen asemesta kuorma-autoalan yleissitovaa työehtosopimusta.
A on edelleen vaatinut, että yhtiö velvoitetaan maksamaan A:lle kuorma-autoalan yleissitovan työehtosopimuksen mukaisina palkkasaatavina 2 474,79 euroa korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen 20.12.2008 lukien ja odotuspäivien palkkaa 527,52 euroa viivästyskorkoineen haasteen tiedoksiantopäivästä lukien.
A ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ovat lisäksi vaatineet vastaajien velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan kantajien oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.
Perusteet
SH-Constructing Oy toimii maantieliikenteen tavarankuljetusta harjoittavana yrityksenä suorittaessaan kuorma-autoilla rautamalmirikasteen kuljettamista Elijärven kaivokselta Tornion jaloterästehtaalle. A on ollut tässä työssä yhtiön palveluksessa kuorma-autonkuljettajana 25.4. ja 20.12.2007 välisen ajan.
Infra ry on SH-Constructing Oy:n puolesta ilmoittanut yrityksen työntekijöitä edustavalle Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto ry:lle, että yhtiö on velvollinen noudattamaan työntekijöidensä työsuhteisiin maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta sovelletaan maa- ja vesirakennusta suorittavien työntekijöiden työsuhteisiin. Malmirikasteen kuljettaminen kaivokselta tehtaalle on liikenneluvan varaista kuljetuselinkeinon harjoittamista eikä maa- ja vesirakennustoimintaa. Yhtiö ei kuljeta omaa tavaraa, vaan malmirikastetta, josta se saa maksun tavaran painon mukaan. Tämän vuoksi SH-Constructing Oy:n palveluksessa olevan kuorma-auton kuljettajan työtä suorittavan A:n sopimuksiin pitää vähimmäisehtoina soveltaa maantieliikenteen tavarankuljetusalalla yleissitovaa kuorma-autoalan työehtosopimusta.
Työnantaja ei ole maksanut A:lle palkkaa alalla yleissitovan kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaisesti. A:n suorittama kuljetustyö on ollut kuorma-autoalan työehtosopimuksen piiriin kuuluvan autonkuljettajan työtä eikä siihen tule sovellettavaksi maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus. A:n kokonaisansio 1370 työtunnilta on ollut kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaan laskettuna 21.562,96 euroa. Työnantajan maksama kokonaisansio 1.194,5 tunnilta on ollut 19.097,59 euroa eli 1.640,99 euroa vähemmän kuin mihin A on ollut oikeutettu yleissitovan työehtosopimuksen perusteella. A:n irtisanottua työsopimuksen päättymään kahden viikon irtisanomisajalla 20.12.2007 työnantaja maksoi hänelle lopputilin vasta 8.1.2008. Tämän johdosta A:lla on oikeus saada työsopimuslain 2 luvun 14 §:n mukaista odotuspäivien palkkaa kuudelta päivältä 527,52 euroa.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
SH-Constructing Oy ja Infra ry ovat kiistäneet kanteen ja vaatineet sen hylkäämistä sekä kantajien velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan vastaajien oikeudenkäyntikulut.
Kanteen kiistämisen perusteet
SH-Constructing Oy on keminmaalainen maarakennusalan yritys, jonka päätoimialana ovat konepalvelu ja maarakennusurakointi. Lisäksi yhtiö harjoittaa kuljetustoimintaa, erikoiskuljetuksia ja kaivos- ja tehdaspalvelua sekä henkilövuokrausta. Vuodesta 2006 lukien yhtiöllä on muun muassa urakka malmirikasteen kuormaamisesta ja kuljettamisesta Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen. Tässä urakassa yhtiön palveluksessa olevat työntekijät kuormaavat yhtiön pyöräkuormaajalla täysperävaunullisen kuorma-auton, minkä jälkeen kuljettaja ajaa malmin Tornion jaloterästehtaaseen. Yhtiön palveluksessa on keskimäärin 18-19 työntekijää. Yhtiö on Infra ry:n jäsen. Infra ry solmii Rakennusliitto ry:n kanssa maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain 4 §:n nojalla yhtiö on velvollinen noudattamaan maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta työntekijöidensä työehtoihin.
A on ollut yhtiön palveluksessa ajoneuvoyhdistelmän kuljettajana 25.4. ja 20.12.2007 välisen ajan. A:n kanssa on tehty 26.4.2006 kirjallinen työsopimus, jossa on todettu, että työsuhteessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta liitteineen. Työsuhdetta solmittaessa A:n työtehtäviksi oli määritelty ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja ja oheistyöt. Hänelle maksettiin palkkaa IV palkkaryhmän mukaista perustuntipalkkaa 10,17 euroa ja työkohtaista lisää 0,65 euroa tunnissa. Myöhemmin 1.7.2007 lukien työkohtaista lisää on korotettu niin, että se oli 0,90 euroa tunnissa.
Yhtiö on Infra ry:n jäsenenä velvollinen työehtosopimuslain 4 §:n nojalla noudattamaan maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta sen soveltamisalaa koskevan 1 §:n mukaisesti. Yhtiö harjoittaa maa- ja vesirakennusalan toimintaa. A on tehnyt maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen mukaista maa- ja vesirakennustyötä. Yhtiöllä on liikennelupa sanottuun toimintaan. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta sovelletaan kuitenkin siitä huolimatta, vaaditaanko toimintaan liikennelupaa vai ei. A:n työstä enemmän kuin puolet on ollut muuta kuin kuorma-auton kuljettamista, kuten esimerkiksi kuormaamista, hallityöskentelyä ja jätemateriaalin lastaamista.
Maa- ja vesi rakennusalan työehtosopimus on toimialaperiaatteen (teollisuuslinjaperiaatteen) mukainen työehtosopimus, jota sovelletaan kaikkiin siihen sidotun työnantajan työntekijöihin. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen palkkajärjestelmässä on myös ryhmitelty autonkuljettajat. Työehtosopimuksen niin sanotussa vanhassa palkkajärjestelmässä (voimassa 1.2.2004 asti) työntekijät oli ryhmitelty työn vaativuuden mukaan. Palkkaryhmään III oli ryhmitelty kuorma-auton kuljettajat sekä alle 2 vuotta alalla olleet kevyiden dumppereiden kuljettajat, maansiirtokoneiden kuljetusalustojen kuljettajat sekä täysperävaunullisten kuorma-autojen kuljettajat. Palkkaryhmään IV oli ryhmitelty yli 2 vuotta alalla olleet kevyiden dumppereiden kuljettajat, täysperävaunullisten kuorma-autojen kuljettajat sekä raskaiden maansiirtoautojen kuljettajat. Työehtosopimuksen niin sanotussa uudessa palkkajärjestelmässä, jonka saattoi ottaa käyttöön 1.6.2003, on osallisliittojen yhteisessä soveltamisohjeessa todettu, että palkkaryhmään III "vähemmän vaativien ammattitöiden tekijät", kuuluvat kuorma-auton kuljettajat, jotka hallitsevat yksinkertaiset kuljetustehtävät sekä aloittelevat ammattityöntekijät. Täysperävaunullisten kuorma-autonkuljettajat sekä lavettikuljettajat kuuluvat palkkaryhmään IV "ammattityöntekijät" , jolleivät he ole ns. aloittelevia ammattimiehiä.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus on työsopimuslain 2 luvun 7 §:n mukainen yleissitova työehtosopimus. Yhtiön on tullut noudattaa työehtosopimuslain ja A:n kanssa solmitun työsopimuksen nojalla maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta. A:lle on maksettu palkkaa maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen mukaisesti siten, että hänet on sijoitettu soveltamisohjeen mukaisesti palkkaryhmään IV ja hänelle on tämän lisäksi maksettu työkohtaista lisää. Työsuhteen aikana A ei ole reklamoinut palkanmaksusta eikä väittänyt palkkaa jätetyn maksamatta.
KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ
Kemi-Tornion käräjäoikeus on pyytänyt työtuomioistuimelta lausuntoa siitä, kuuluko A:n työ maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin vai kuorma-autoalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin.
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Työtuomioistuin on työtuomioistuimesta annetun lain 39 §:n nojalla varannut Infra ry:lle, Rakennusliitto ry:lle, Autoliikenteen työnantajaliitto ry:lle sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:lle tilaisuuden tulla asiassa kuulluiksi.
Infra ry on lausunnossaan todennut seuraavaa:
SH-Constructing Oy on vuonna 2004 perustettu keminmaalainen maarakennusalan yritys, jonka päätoimialana ovat konepalvelu ja maarakennusurakointi. Lisäksi yhtiö harjoittaa kuljetustoimintaa, erikoiskuljetuksia ja kaivos- ja tehdaspalvelua sekä henkilöstövuokrausta. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2007 oli 2,8 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa oli keskimäärin 18 - 19 työntekijää. Yhtiö oli aikaisemmin Maarakentajien Lapin piiriyhdistyksen jäsen ja 1.1.2008 lukien Infra Pohjoinen ry:n jäsen ja tätä kautta Infra ry:n jäsen. Infra ry solmii Rakennusliitto ry:n kanssa maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen. Työehtosopimuslain 4 §:n nojalla yhtiö on velvollinen noudattamaan maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta työntekijöidensä työehtoihin.
Vuodesta 2006 lukien yhtiöllä on muun muassa urakka malmirikasteen kuormaamisesta ja kuljettamisesta Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen. Tässä urakassa yhtiön palveluksessa olevat työntekijät kuormaavat yhtiön pyöräkuormaajalla täysperävaunullisen kuorma-auton, minkä jälkeen kuljettaja ajaa malmin Tornion jaloterästehtaaseen. Yhtiöllä on kuorma-autoissa liikenneluvat.
Yhtiön palveluksessa 25.4. - 20.12.2007 olleen A:n työtehtäviin on kuulunut malmin lastaus pyöräkuormaajalla Kemin kaivoksella täysperävaunulliseen kuorma-autoon ja malmin kuljettaminen Outokummun Tornion jaloterästehtaaseen ja ajo takaisin Kemin kaivokseen. Lisäksi A:n tehtäviin on kuulunut muu pyöräkuormaajankuljettajan työ sekä erinäiset työtehtävät työnantajan korjaushallilla. A:n kanssa 26.4.2007 tehdyssä työsopimuksessa on sovittu, että siihen noudatetaan maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta.
Työehtosopimuksen sitovuudesta
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen soveltamisalaa koskevan 1 §:n mukaan tätä työehtosopimusta sovelletaan Suomen Maarakentajien Keskusliitto ry:n jäsenten maa- ja vesirakennustyössä toimivien työntekijöiden työsuhteisiin. Soveltamisala on niin sanotun toimialaperiaatteen (teollisuusliittoperiaatteen) mukainen. SH-Constructing Oy harjoittaa maa- ja vesirakennusalan toimintaa. A on tehnyt maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen mukaista maa- ja vesirakennustyötä.
Maa- ja vesirakennusalaan kuuluu myös olennaisena osana kuljetustoiminta, jossa kuljetetaan maa-aineksia, koneita ja muuta toimintaan liittyvää tavaraa työmaille tai sieltä pois. Infra ry:n jäsenillä on 4.3.2009 päivätyn jäsenrekisterin mukaan kuorma-autoja 644 kappaletta, lavettikuorma-autoja 67 kappaletta ja runko-ohjattuja traktoridumppereita 147 kappaletta sekä raskaita maansiirtoautoja 113 kappaletta.
Infra ry:n jäsenillä on tarpeen mukaan osalla kalustoa liikennelupalainsäädännön vaatima liikennelupa ja osalla ei (vrt. laki kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä, 693/2006, 1 § ja 7 §). Työehtosopimuksen soveltamisalaa ei ole rajoitettu sen mukaan, onko kalustolla liikennelupa vai ei. Työehtosopimusta sovelletaan myös jäsenten kuljetustoimintaan riippumatta siitä, onko kalustolla liikennelupa vai ei.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen palkkajärjestelmässä on myös ryhmitelty autonkuljettajat. Työehtosopimuksen niin sanotussa vanhassa palkkajärjestelmässä (voimassa 1.3.2004 asti) työntekijät oli ryhmitelty työn vaativuuden mukaan. Palkkaryhmään III oli ryhmitelty kuorma-autonkuljettajat sekä alle 2 vuotta alalla olleet kevyiden dumpperien kuljettajat, maansiirtokoneiden kuljetusalustojen kuljettajat sekä täysperävaunullisten kuorma-autojen kuljettajat. Palkkaryhmään IV oli ryhmitelty yli 2 vuotta alalla olleet kevyiden dumppereiden kuljettajat, täysperävaunullisten kuorma-autojen kuljettajat sekä raskaiden maansiirtoautojen kuljettajat. Työehtosopimuksen niin sanotussa uudessa palkkausjärjestelmässä, jonka saattoi ottaa käyttöön 1.6.2003, on SML:n ja Rakennusliiton yhteisessä soveltamisohjeessa todettu, että palkkaryhmään III "vähemmän vaativien ammattitöiden tekijät" kuuluvat kuorma-auton kuljettajat, jotka hallitsevat yksinkertaiset kuljetustehtävät, sekä aloittelevat ammattityöntekijät. Täysperävaunullisten kuorma-auton kuljettajat sekä lavettikuljettajat kuuluvat palkkaryhmään IV "ammattityöntekijät", jolleivät he ole niin sanottuja aloittelevia ammattimiehiä.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus on työsopimuslain 2 luvun 7 §:n mukainen yleissitova työehtosopimus. Esillä olevassa jutussa on kysymys kahdesta kilpailevasta yleissitovasta työehtosopimuksesta. Infra ry viittaa kantansa tueksi työtuomioistuimen lausuntoon TT 2006:12. Työtuomioistuimen lausunnon mukaan työnantaja, joka on sidottu työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 3 momentin mukaiseen työehtosopimukseen, saa soveltaa tätä työehtosopimusta.
Edellä olevan perusteella SH-Constructing Oy:n on tullut noudattaa työehtosopimuslain ja työsopimuslain sekä A:n kanssa solmitun työsopimuksen nojalla maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta. Vaatimus kuorma-autoalan työehtosopimuksen noudattamisesta yleissitovana työehtosopimuksena tulee hylätä.
Rakennusliitto ry on lausunnossaan todennut seuraavaa:
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus on yleissitova ja tuntee ammattinimikkeen autonkuljettaja. Maa- ja vesirakennusalan yrityksillä on myös liikennelupia. Rakennusliitto ry ei ota enemmälti kantaa sovellettavaan työehtosopimukseen.
Autoliikenteen työnantajaliitto ry on lausunnossaan todennut seuraavaa:
Tausta
Kysymys on siitä, kuuluuko A:n SH-Constructing Oy:llä suorittama työ Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välisen kuorma-autoalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Yhtiö on konepalvelua ja maarakennusurakointia sekä kuljetustoimintaa ja erikoiskuljetuksia harjoittava yhtiö. Vuodesta 2006 lukien yhtiöllä on ollut hoidettavanaan urakka malmirikasteen kuormaamisesta ja kuljettamisesta Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen. Tässä toiminnossa työskentelevät yhtiön työntekijät lastaavat ensin malmirikasteen yhtiön pyöräkuormaajalla yhtiön ajoneuvoyhdistelmään, minkä jälkeen he kuljettavat ko. ajoneuvoyhdistelmän kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen. Yhtiö saa malmirikasteen kuljettamisesta Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen tonnisuoriteperusteisen korvauksen. A on toiminut viimeksi mainituissa kuljetuksissa pyöräkuormaajan- ja ajoneuvoyhdistelmänkuljettajana, ja tämä kuljetustoiminta on edellyttänyt luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain mukaista liikennelupaa.
Perusteet
Yhtiö harjoittaa korvausta vastaan maa-ainesten kuljetustoimintaa. Yhtiö ei omista Kemin kaivosta eikä kuljettamaansa malmirikastetta eikä osallistu sen louhintaan, vaan sen tehtävänä on ainoastaan lastata toisten louhima ja omistama malmirikaste yhtiön ajoneuvoihin ja kuljettaa rikaste niillä kaivokselta tehtaalle. Kyseinen toiminta on verrannollinen mihin tahansa muuhun tavaraliikenteeseen, jossa kuljetettava tavara tai aines (esimerkiksi tukkipuut) ensin lastataan ajoneuvoon ja sen jälkeen kuljetetaan asiakkaan ilmoittamaan paikkaan.
Maa-ainesten kuljettaminen on toimintana kuorma-autoalan 1 §:ssä tarkoitettua tavaraliikennettä. Kuljetustoiminta on erotettavissa liikennelupaa vaativana omaksi itsenäiseksi toimialakseen SH-Constructing Oy:n toiminnassa, se ei ole osa yhtiön maa- ja vesirakennustoimintaa. Se, vaatiiko kuljetustoiminta luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain mukaista liikennelupaa vai ei, ei kuitenkaan yksinomaan ratkaise sitä, sovelletaanko toimintaan kuorma-autoalan työehtosopimusta vai ei.
Koska yhtiön harjoittama maa-ainesten kuljetustoiminta on erotettavissa yhtiön toiminnassa omaksi liiketoimialakseen, kyseisellä kuljetusliiketoimialalla työskentelevien työntekijöiden työsuhteisiin tulee soveltaa yleissitovaa kuorma-autoalan työehtosopimusta. Tämä ei ole kuorma-autoalan työehtosopimuksenkin piirissä noudatettavan teollisuusliittoperiaatteen kanssa ristiriidassa, sillä teollisuusliittoperiaate tarkoittaa monitoimialayrityksissä sitä, että kullakin erillisellä liiketoimialalla työskenteleviin kaikkiin työntekijöihin sovelletaan samaa, kyseisen toimialan päätyöehtosopimusta.
A on työskennellyt yhtiön kuljetusliiketoimialalla. Edellä mainituin perustein Autoliikenteen Työnantajaliitto ry katsoo, että A:n työsuhteeseen tulee soveltaa kuorma-autoalan työehtosopimusta.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on lausunnossaan todennut seuraavaa:
SH-Constructing Oy:n harjoittama malmirikasteen kuljettaminen Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaalle on yhtiön toimialan mukaista kuljetustoimintaa, jota varten yhtiö on hakenut siinä tarvittavat liikenneluvat. Kysymys ei ole maanrakennustoimintaan kuuluvasta tavarankuljetuksesta, mikä kuuluu maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus ei ole tarkoitettu sovellettavaksi maantieliikenteen tavarankuljetukseen, joka on eri elinkeino- ja työehtosopimusala, vaan se on tarkoitettu sovellettavaksi soveltamisalamääräyksen sanamuodon mukaisesti maa- ja vesirakennusalan elinkeinotoimintaan. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksessa on autonkuljettajien palkka- ja työaikamääräykset sen takia, että maa- ja vesirakennusalalla suoritetaan siihen kuuluvaa kuljetustoimintaa. Työehtosopimuksen soveltamisala ei ole näiden määräysten johdosta laajempi kuin soveltamisalamääräyksen sanamuodon mukainen soveltamisala.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus ja kuorma-autoalan työehtosopimus eivät ole keskenään samalla alalla kilpailevia työehtosopimuksia, vaan ne ovat eri elinkeinoaloille solmittuja työehtosopimuksia, joiden soveltamisalat eivät ole osaksikaan päällekkäisiä. Kummankin työehtosopimuksen osallisina ovat kyseessä olevilla elinkeinoaloilla edustavat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt.
Työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 3 momentissa on tarkoitettu sellaista niin sanottua normaalisitovaa työehtosopimusta, jolla on kokonaan tai osittain sama soveltamisala kuin 7 §:n 1 momentin mukaisella asianomaisen alan yleissitovalla työehtosopimuksella. Jälkimmäisen työehtosopimuksen mukaiset työsopimuksen vähimmäisehdot velvoittavat paitsi järjestäytymättömiä työnantajia myös muun alan työehtopimukseen sidottuja työnantajia, jotka harjoittavat yleissitovan työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvaa toimintaa, jota yrityksen normaalisitova työehtosopimus ei koske.
SH-Constructing Oy toimii sekä maanrakennusalalla että kuorma-autoalalla, ja on velvollinen noudattamaan maanrakennusalan töissä normaalisitovaa työehtosopimusta ja maantieliikenteen tavarankuljetusalan töissä kuorma-autoalan työehtosopimusta.
Sillä seikalla, mikä on yrityksen pääasiallinen toimiala, ei ole tässä tapauksessa merkitystä, mutta todettakoon, että kyseessä oleva kuljetustoiminta on SH-Constructing Oy:n pääasiallinen elinkeinotoiminta siitä päätellen, että työntekijöiden määrä on yhtiön ilmoituksen mukaan keskimäärin 18. Malmirikasteen kuljettamista Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaalle suoritetaan neljällä kuorma-autolla, joita kutakin varten on kolme autonkuljettajaa. Lisäksi yhtiön palveluksessa on yksi huoltomies eli yhteensä yrityksen kyseessä olevassa kuljetustoiminnassa oli työssä vakituisesti 13 työntekijää. Kuorma-autojen ja pyöräkuormaajan lisäksi yrityksen kalustoon kuuluu vain yksi kaivinkone, jota käyttää yrityksen omistaja.
TODISTELU TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Infra ry:n kirjallinen todiste
1. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus 4.4.2005 - 29.2.2008 1 § sopimuksen soveltamisala.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n kirjallinen todiste
1. SH-Constructing Oy:n kotisivujen ote
Infra ry:n henkilötodistelu
1. Toimitusjohtaja B
2. Työehtotoimitsija C
3. Laki- ja työmarkkinapäällikkö D
Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n henkilötodistelu
1. Toimitusjohtaja E
TYÖTUOMIOISTUIMEN LAUSUNTO
Erimielisyys
Käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa vallitsee erimielisyys siitä, onko A:n työ SH-Constructing Oy:n palveluksessa vuonna 2007 tekemä työ kuulunut maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen vai kuorma-autoalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimukseen osallisista liitoista Infra ry on ollut sitä mieltä, että mainittua työehtosopimusta on tullut asiassa soveltaa. Rakennusliitto ry ei puolestaan ole ottanut asiaan lopullista kantaa. Sen sijaan kuorma-autoalan työehtosopimuksen osalliset liitot ovat olleet yksimielisiä siitä, että asiassa on tullut soveltaa kuorma-autoalan työehtosopimusta.
Työehtosopimusten soveltamisaloista esitetty selvitys
SH-Constructing Oy:n toimitusjohtaja B:n kertoman mukaan yhtiö on perustettu tammikuussa 2004 ja sen päätoimialana oli tuolloin yleiset rakennustyöt ja sittemmin maa- ja vesirakentaminen. Vuonna 2007 yhtiössä oli 16 työntekijää, joista 11 työskenteli malmirikasteen kuljetusurakassa. Yhtiön työntekijöistä 12 on tällä hetkellä lomautettuna. Yhtiöllä on ollut vuodesta 2004 lähtien 3-4 pyöräkuormaajaa, iso kaivinkone ja pienempiä kaivinkoneita sekä lisäksi pieniä kuormaajia ja traktoreita. Vuodesta 2006 alkaen yhtiössä on ollut lisäksi viisi ajoneuvoyhdistelmää, mutta osa yhtiön maarakennuskalustosta on sittemmin myyty pois.
Vuonna 2006 alkanut malmirikasteen kuljetusurakka on sisältänyt rikasteiden kuljetuksen, lastauksen ja purun sekä niihin sisältyvät koneelliset työt. Yhtiön koneiden käyttöajasta kului lähes 80 prosenttisesti malmirikasteen kuljetusurakkaan. Urakassa on ollut tonnihinta. Koko urakkahinnasta noin 30 prosenttia sisältää konepalvelua, joten kysymyksessä ei siten ole ainoastaan kuljetustyö. Yrityksen liikevaihto on vuonna 2007 ollut 2,3 miljoonaa euroa. Siitä malmirikasteen kuljetusurakan osuus on ollut 1,4 miljoonaa euroa. Muu työ on ollut yleistä maarakennustyötä kuten tienhoitoa, tonttien tekoa yksityisille asiakkaille ja kaivosteollisuuden konepalvelua. Puhtaan kuljetuksen osuus yhtiön tuloista on vuositasolla ollut noin 950.000 euroa. Muu maarakentaminen on vuonna 2007 jatkunut siten, että yhtiö on työllistänyt pyöräkoneensa ja muutamat isommat kaivinkoneet, mutta muutoin yhtiö on siirtynyt käyttämään vuokrattuja maarakennuskoneita. Malmirikasteen kuljetusurakka on huhtikuusta 2009 alkaen ollut keskeytyneenä.
Toimitusjohtaja B on edelleen kertonut, että A:n työtehtäviin yhtiössä on kuulunut malmirikasteen lastaus, kuljettaminen ja purkaminen. Lisäksi hän on tehnyt huoltotehtäviä ja tavarankäsittelyä sekä satunnaisesti konepalvelua. A on tehnyt noin 50 prosenttia työajastaan muuta kuin varsinaista malminkuljetusta. Jos yhtiön työntekijän työpäivä on ollut 12 tuntia, siitä ajoaika on ollut 4,5-6 tuntia. Lastaukset ja purkamiset vievät aikaa 15 minuutista yhteen tuntiin. Muu aika on A:lla mennyt päivittäiseen huoltoon, pesuun, vaihteleviin muihin tehtäviin ja satunnaisiin odotuksiin. Kaiken kaikkiaan A:n työajasta suurin osa on kulunut Outokummun malminrikasteurakkaan kuuluvaan kuljetukseen ja urakkaan liittyviin muihin töihin. Kuljetusurakassa työskennelleiden 11 muun työntekijän tehtäväkuva on ollut samankaltainen.
Rakennusliitto ry:n maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen neuvotteluihin osallistuneen työehtotoimitsija C:n mukaan sopimuksen soveltamisalasta on neuvotteluissa keskusteltu lähinnä vain sopimuksen nimen muuttamisen yhteydessä. Rajanveto talonrakennusalan työehtosopimukseen on ollut neuvotteluissa joskus esillä. Soveltamisalan muu rajanveto esimerkiksi Infra ry:n jäsenten kuljetuskaluston osalta ei ole ollut koskaan neuvotteluissa esillä. Maa- ja vesirakennusalan työ on maa- ja vesirakentamista, johon usein liittyy maa- ja vesirakennusurakoita erilaisine kuljetuksineen ja kaivuineen. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta on teollisuuslinjaperiaatteen mukaisesti sovellettu maa- ja vesirakennusalalla oleviin yrityksiin ja kaikkiin siellä työskenteleviin työntekijöihin.
Infra ry:n laki- ja työmarkkinapäällikkönä toimivan, maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusneuvotteluihin osallistuneen D:n mukaan sopimusta on käytännössä sovellettu väljemmin kuin vain maa- ja vesirakennustyössä toimivien työntekijöiden työsuhteisiin. Työntekijät voivat olla työssä talonrakennustyömailla, teollisuudessa, kaivoksissa ja satamissa eli myös siellä, missä tarvitaan maansiirtokoneita tähän toimintaan liittyvään kuljetukseen. Sopimuksen rajanveto talonrakentajiin on joskus ollut esillä neuvotteluissa. Edelleen autoliikenteen ja ahtausalan kanssa on ollut rajanveto-ongelmia. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta on perinteisesti sovellettu teollisuuslinjaperiaatteella jäsenten työntekijöiden työsuhteisiin. Monialayrityksissä on sopimuksia sovellettu toimialoittain. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta ei ole sovellettu rahtikuljetuksiin, rekkakuljetuksiin tai konttiliikenteeseen. Kuorma-autonkuljettajien työ on otettu huomioon maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen määräyksissä. SH-Constructing Oy:n kuljetustoiminta ei todistajan käsityksen mukaan ole itsenäistä toimintaa.
Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n toimitusjohtajan E:n mukaan kuorma-autoalan työehtosopimusta sovelletaan kaikkiin kuljetuksiin, joita kuljetusyritys tekee kaupallisesti toiselle yritykselle tämän toimeksiannosta. Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen ja kuorma-autoalan työehtosopimusten soveltamisalat eivät ole päällekkäisiä. Kuljetusyrityksen kaikkiin työntekijöihin noudatetaan teollisuuslinjaperiaatteen mukaisesti kuorma-autoalan työehtosopimusta. Sopimusta sovelletaan tavarankuljetusyrityksiin tavaran laadusta riippumatta. Siten kuorma-autoalan työehtosopimusta sovelletaan esimerkiksi maa-ainesten kuljetuksissa. Tavaran lastaus- ja purkutyö kuuluvat sopimuksen soveltamisalaan, koska ilman niitä ei tavaraa voida kuljettaa. Sopimusta sovelletaan myös pyöräkuormaajien kuljettajiin. Monialayrityksissä kullakin toimialalla sovelletaan toimialan mukaista työehtosopimusta. Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n jäseninä on 143 maansiirtoyritystä. SH-Constructing Oy voisi olla maa-aineksen kuljetuksen osalta Autoliikenteen työnantajaliitto ry:n jäsen.
Todistajien mukaan liikenneluvalla ei ole sovellettavan työehtosopimuksen kannalta merkitystä. E:n mukaan liikennelupa on kuitenkin viite siitä, että kysymyksessä on kaupallinen toiselle tehtävä kuljetus, jolloin toimintaan sovellettaisiin kuorma-autoalan työehtosopimusta.
Arviointi ja johtopäätökset
SH-Constructing Oy on maarakennusalan yrityksenä vuonna 2004 toimintansa aloittanut, Infra ry:n järjestäytynyt yhtiö. Yhtiöllä on vuodesta 2006 lukien ollut Outokumpu Chrome Oy:n kanssa sovittu urakka, jossa on kuljetettu malmirikastetta Kemin kaivokselta Tornion jaloterästehtaaseen. Urakka on työllistänyt suurimman osan yhtiön työntekijöistä ja tuottanut hiukan yli puolet yhtiön liikevaihdosta.
Kuljetusurakkaan kuuluvia tehtäviä, joita myös A on työnään tehnyt, ovat olleet asiakkaan malmirikasteen kuljettaminen, siihen liittyvä rikasteen lastaus ja purku sekä näihin liittyvät järjestely- ja hallityöt. Asiassa esitetyn selvityksen mukaan nämä kaikki tehtävät ovat sellaisenaan kuorma-autoalan työehtosopimuksen piiriin kuuluvia, tyypillisiä kuljetusliikkeen töitä. Malmirikasteen lastaus ja purku ovat myös maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksessa tarkoitettuja tehtäviä. Maa-aineksen kuljettaminen kuuluu samoin jälkimmäisen työehtosopimuksen piiriin esimerkiksi kuljetettaessa maa-ainesta varsinaiseen maanrakennuskohteeseen tai haettaessa maa-aineksia murskattavaksi. Tämänkaltaisesta maa- tai vesirakentamista palvelevasta kuljetustehtävästä ei malmirikasteen kuljetusurakassa ole ollut kysymys.
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimus on toisaalta niin sanotun teollisuusliittoperiaatteen mukaisesti laadittu työehtosopimus, jota sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkien alan järjestäytyneiden yritysten palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteisiin heidän työtehtäviensä laadusta riippumatta. Tällä perusteella maa- ja vesirakennusalan yritys voi soveltaa maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta myös muutoin jonkin toisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvia töitä tekevien työntekijöiden työsuhteissa (esim. TT 1996:48). Kuitenkin poikkeuksena tästä pääsäännöstä ovat tapaukset, joissa työnantaja harjoittaa pääasiallisesta toimialastaan poikkeavaa, omassa yksikössään tehtävää tai muutoin erikseen järjestettyä toimintaa. Tällöin työnantaja voi olla velvollinen noudattamaan näissä tehtävissä toimivan henkilöstönsä työsuhteissa tuon alan yleissitovaa työehtosopimusta tai, järjestäytymisestään riippuen, myös alan normaalisitovaa työehtosopimusta. Tämän mukaisesti oikeuskäytännössä on katsottu, että muutoin terveyspalvelualan työehtosopimusta soveltanut kuntokeskus oli voinut soveltaa itsenäisesti toimivaksi erilliseksi tulosyksiköksi järjestetyssä hotelli- ja ravintatoiminnassaan majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimusta (TT 2003:45). Samoin on tullut pohdittavaksi, voisiko maa- ja vesirakennusalan yritys olla velvollinen noudattamaan yleissitovaa talonrakennusalan työehtosopimusta aputoiminimellä harjoittamassaan talonrakennustoiminnassa (työtuomioistuimen lausunto TT 2009:40).
Useammalla kuin yhdellä alalla toimivista yrityksistä käytetään usein monialayrityksen nimitystä. Jotta tällainen yritys olisi velvollinen soveltamaan teollisuuslinjaperiaatteesta poiketen muutakin kuin päätoimialansa työehtosopimusta, työtuomioistuimen mielestä on edellytettävä, että päätoimialasta poikkeava toiminta on paitsi erikseen organisoitua, myös joltisenkin vakiintuneesti harjoitettua.
SH-Constructing Oy on maanrakennustoimintansa ohella hoitanut esillä olevaa kuljetusurakkaa vuodesta 2006 huhtikuulle 2009, josta lukien urakka on ollut keskeytyneenä. Yritys on enimmillään työllistänyt alle 20 sen omaan henkilöstöön kuuluvaa työntekijää. Kysymys on ollut verrattain pienen yrityksen harjoittamasta, lyhyehkön ajan kestäneestä ja vain yhteen asiakassuhteeseen perustuneesta toiminnasta. Siinä on käytetty samaa konekantaa kuin yrityksen muussakin toiminnassa. Näistä syistä ja aiemmin esitettyjen yleisten edellytysten perusteella työtuomioistuin katsoo, ettei kuljetusurakkaa voida pitää sellaisena erillisenä, itsenäisenä toimintona, johon olisi tullut soveltaa muuta kuin maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusta yrityksen päätoimialan mukaisesti. Siten työtuomioistuin esittää lausuntonaan, että A:n SH-Constructing Oy:lle vuonna 2007 tekemä työ on kuulunut maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksen soveltamispiiriin.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Mikkola, H. Rautiainen, Äimälä, Lehti ja T. Koskinen jäseninä. Sihteeri on ollut Salonen.
Eri mieltä olevan jäsen T. Koskisen lausunto:
Yhtiön toiminnasta esitetyn selvityksen mukaan toiminta on aloitettu 2004 päätoimialana yleiset rakennustyöt ja sittemmin maa- ja vesirakentaminen. Vuodesta 2006 lähtien yhtiön toiminta on toiminnallisesti pääosin siirtynyt kuljetusurakointiin, jolloin lähes tulkoon kaikki työntekijät ovat työllistyneet viimeksi mainitun toiminnan piiriin. Myös yrityksen markkinointi on heti kohta perustamisensa jälkeen pääosin kohdistunut kuljetuspalveluiden välittämiseen.
Esillä olevassa tapauksessa katson, että SH-Constructing Oy on vakiintuneesti vuodesta 2006 harjoittanut pääasiallisesta toimialastaan poikkeavaa ja muutoin erikseen järjestettyä toimintaa. Tällöin työnantaja on velvollinen noudattamaan kyseenomaisessa tapauksessa kuljetusurakkatoiminnassa työskentelevän henkilöstönsä työsuhteissa tuon alan yleissitovaa työehtosopimusta eli kuorma-autoalan työehtosopimusta.