Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

14.3.2008

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:2008-38

Asiasanat
Kanteen tutkiminen, Lakko, Työehtosopimukseen sidottuisuus, Työehtosopimuksen voimassaolo, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelutoimenpide, Uhkaus työtaistelutoimenpiteenä, Ylityökielto
Tapausvuosi
2008
Antopäivä
Diaarinumero
R 29/08

Työehtosopimukseen osallinen työntekijäliitto oli irtisanonut työehtosopimuksen työehtosopimuksen voimassaoloa koskevien määräysten mukaisesti. Näissä määräyksissä todetun mukaan työehtosopimuksen määräykset ovat voimassa uuden työehtosopimuksen voimaantuloon asti, kuitenkin enintään kuuden kuukauden jälkivaikutuksella. Työehtosopimuksessa ei ollut määräystä siitä, että sopimuksen voimassaolo voisi päättyä edellä todettua aikaisemmin uutta sopimusta koskevien neuvottelujen katkeamisen perusteella. Voimassaoloa koskevien määräysten sanamuotoa parhaiten vastaavaksi on katsottu tulkinta, jonka mukaan työehtosopimuksen voimassaolo siihen liittyvine työrauhavelvoitteineen päättyy viimeistään kuuden kuukauden kuluttua määräyksessä mainitusta voimassaolon päättymispäivästä lukien. Irtisanomisesta huolimatta työehtosopimus on ollut voimassa kanteessa tarkoitettuna ajankohtana.

Työehtosopimuksen irtisanomisen jälkeen ja uutta sopimusta koskeneiden neuvottelujen ollessa käynnissä työntekijäliitto oli esittänyt ennakkoilmoituksen, jossa ilmoitettiin jo toteutetuista työtaistelutoimenpiteistä ja esitettiin uhkaus kolmen työnseisauksen toimeenpanosta. Näistä yksi oli jo pantu toimeen. Työtaistelutoimenpiteillä on pyritty painostamaan työnantajaa suostumaan työntekijäpuolen tavoitteiden mukaisen uuden työehtosopimuksen solmimiseen. Työtaistelutoimenpiteet ovat siten kohdistuneet työehtosopimukseen kokonaisuudessaan. Työntekijäliitto on toimenpiteillään syyllistynyt työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.

Kanne on jätetty tutkimatta siltä osin kuin siinä on esitetty työehtosopimuslakiin perustuvia vaatimuksia sellaista työntekijäyhdistystä vastaan, joka ei ollut sidottu työehtosopimukseen.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 38

KANTAJA

Oy Air Finland Ltd

VASTAAJA

Akavan Erityisalat ry

KUULTAVA

FCP - Suomen Lomalentäjät ry

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen

KANNE

Vaatimukset

Oy Air Finland Ltd on vaatinut, että

Akavan Erityisalat ry tuomitaan ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä hyvityssakkoon ja että

FCP - Suomen Lomalentäjät ry tuomitaan työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoon.

Oy Air Finland Ltd on lisäksi vaatinut Akavan Erityisalat ry velvoittamista korvaamaan Oy Air Finland Ltd oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen tuomion antamisesta lukien.

Perusteet

Akavan Erityisalat ry on rikkonut työehtosopimuksen työrauhavelvoitetta vastaan sopimuksen mukaisena jälkivaikutusaikana jättämällä 26.2.2008 valtakunnansovittelijalle ennakkoilmoituksen työtaistelutoimenpiteistä. Ilmoituksen mukaan työtaistelutoimenpiteet toteutetaan ylityökieltona, vapaapäiviltä töihin tulemisen kieltona sekä kiellolla noudattaa ilmoituksessa mainittuja työvuorolistan muutoksia. Lisäksi ilmoituksessa on uhattu 12.3., 19.3 ja 26.3.2008 toimeenpantavilla työnseisauksilla. Ensimmäinen ilmoituksen mukainen työnseisaus on toimeenpantu 12.3.-13.3.2008.

Ennakkoilmoituksen johdosta on käyty sovintoneuvotteluja piirisovittelijan johdolla. Akavan Erityisalat ry on 7.3.2008 hylännyt 5.3.2008 jätetyn sovintoehdotuksen.

Ennen yllä mainittua työtaistelun ennakkoilmoitusta FCP - Suomen Lomalentäjät on hallituksen kokouksessaan 15.2.2008 päättänyt esittää Akavan Erityisalat ry:lle työtaistelutoimenpiteiden aloittamista.

Työtaistelutoimenpiteiden tarkoituksena on saavuttaa yrityksen kestokyvyn ja yleisen työmarkkinalinjan reilusti ylittävä työehtosopimusratkaisu. Työntekijäpuoli on esittänyt vaatimuksen kokonaan uuden työehtosopimuksen aikaansaamisesta, joten työtaistelutoimenpiteet ovat kohdistuneet työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

Akavan Erityisalat ry on rikkonut työehtosopimuslain mukaista työrauhavelvollisuuttaan jättämällä työtaistelu-uhkauksen. Se on myös laiminlyönyt sille kuuluvan valvontavelvollisuuden hyväksyessään jäsenyhdistyksensä työehtosopimuslain ja työehtosopimuksen vastaisen esityksen työtaistelun aloittamisesta ja jättäessään ryhtymättä mihinkään toimenpiteisiin työrauhan säilyttämiseksi. FCP - Suomen Lomalentäjät ry on ryhtynyt työtaistelutoimenpiteisiin vastoin työrauhavelvoitetta, joten yhdistys on rikkonut työrauhavelvollisuutta.

Työtaistelutoimenpiteiden vahingollisuus kohdistuu täysin sivullisiin yksityisiin lomamatkalaisiin.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Akavan Erityisalat ry on kiistänyt siihen kohdistetut vaatimukset ja vaatinut niiden hylkäämistä.

FCP - Suomen Lomalentäjät ry on vaatinut siihen kohdistettujen vaatimusten jättämistä tutkittavaksi ottamatta.

Akavan Erityisalat ry ja FCP - Suomen Lomalentäjät ry ovat kumpikin vaatineet Oy Air Finland Ltd:n velvoittamista korvaamaan niiden oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen kuukauden kuluttua työtuomioistuimen päätöksen antamisesta lukien.

Oikeudenkäyntiväite

FCP - Suomen Lomalentäjät ei ole Akavan Erityisalat ry:n jäsen, vaan se on yrityskohtainen, liikennelentäjien järjestäytymätön yhdistys. Yhdistys ei ole siten sidottu kanteessa tarkoitettuun työehtosopimukseen, joten siihen ei voida myöskään kohdistaa työehtosopimuslain mukaisen työrauhavelvollisuuden rikkomiseen perustettuja vaatimuksia.

Kanteen kiistämisen perusteet

Akavan Erityisalat ry on 30.10.2007 irtisanonut 30.5.2007 solmitun työehtosopimuksen. Neuvottelut uuden työehtosopimuksen aikaansaamiseksi ovat käynnistyneet marraskuussa 2007. Vanha työehtosopimus on mennyt umpeen 31.12.2007. Tämän jälkeen on alkanut sopimukseton tila. Osapuolet ovat jatkaneet neuvotteluja ja hakeutuneet 11.2.2008 alkaen piirisovittelijan sovitteluun. Piirisovittelija on tehnyt ensimmäisen sovintoesityksen 14.2.2008.

Työehtosopimusneuvottelujen tukemiseksi Akavan Erityisalat ry on FCP - Suomen Lomalentäjät ry:n esityksestä ottanut käyttöön 15.2.2008 ylityö- ja vapaapäivien vaihtokiellon eli niin sanotun listalakon. Työntekijäpuoli on hylännyt piirisovittelijan ensimmäisen sovintoesityksen 18.2.2008. Osapuolet ovat tämän jälkeen jatkaneet neuvotteluja piirisovittelijan johdolla saavuttamatta neuvottelutulosta ja päättäneet neuvottelut 22.2.2008. Neuvottelujen katketessa osapuolilla ei ole ollut sovittuna mitään jatkoneuvotteluja. FCP- Suomen Lomalentäjät ry on kokouksessaan 24.2.2008 käsitellyt neuvottelujen päättymistä ja sen tuloksia sekä jäsenäänestyksellä päätynyt esittämään lakon käyttöönottamista työtaistelutoimenpiteenä.

Akavan Erityisalat ry:n hallitus on 26.2.2008 päättänyt ennakkoilmoituksen antamisesta koskien sarjaa työtaisteluja. Tämän jälkeen Akavan Erityisalat ry on 26.2.2008 jättänyt valtakunnansovittelijalle työriitalaissa tarkoitetun ennakkoilmoituksen. Piirisovittelija on kutsunut osapuolet työriitalain mukaiseen pakolliseen sovitteluun, jossa piirisovittelija on antanut toisen sovintoehdotuksensa 5.3.2008. FCP- Suomen Lomalentäjät ry:n hallitus on kokouksessaan 6.3.2008 esittänyt sovintoesityksen hylkäämistä.

Akavan Erityisalat ry on ilmoittanut piirisovittelijalle ja työnantajalle hylkäävänsä sovintoesityksen tätä varten järjestetyssä neuvottelutilaisuudessa 7.3.2008. Samassa tilaisuudessa Akavan Erityisalat ry on kysynyt työnantajalta, pyytääkö työnantaja työntekijäpuolelta lakon lykkäämistä. Työnantaja on todennut, ettei työnantajalla ole tähän tarvetta.

Akavan Erityisalat ry on saanut 10.3.2008 yhtiöltä tiedoksi haasteen työtuomioistuimeen. Liitto on tuolloin ensimmäistä kertaa kuullut väitteen siitä, että se olisi tulkinnut virheellisesti työehtosopimuksen voimassaolomääräyksiä ja syyllistynyt työrauhavelvoitteen rikkomiseen. Oy Air Finland Ltd ei ole missään vaiheessa piirisovittelijan johdolla käytyjen neuvottelujen aikana väittänyt jätettyä työtaisteluilmoitusta laittomaksi. Myöskään piirisovittelija ei ole tuonut esille kysymystä työtaistelutoimenpiteiden laillisuudesta.

Työnantaja on epävirallisessa puhelinkeskustelussa 11.3.2008 pyytänyt ensimmäisen lakkopäivän siirtämistä ja listalakosta luopumista. Työnantaja ei tässäkään yhteydessä ole vedonnut työehtosopimuksen mahdolliseen tulkintaan vaan pyytänyt siirtämistä lisäajan varaamiseksi neuvotteluille.

Ensimmäinen työnseisaus on alkanut ennakkoilmoituksen mukaisesti 12.3.2008 kello 12 ja päättynyt 13.3.2008 kello 12.

Työehtosopimus on irtisanottu päättymään 31.12.2007, jonka jälkeen on alkanut sopimukseton tila. Sopimuksettoman tilan aikana ovat työehtosopimuksen määräykset voimassa jälkivaikutuksen johdosta. Työehtosopimuksen jälkivaikutus ei kuitenkaan ulotu työrauhavelvollisuuteen. Akavan Erityisalat ry:llä on ollut oikeus sekä työehtosopimuksen että työehtosopimuslain perusteella ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin.

Työehtosopimuksen 33.3. kohdan määräyksellä, jossa puhutaan kuuden kuukauden jälkivaikutuksesta, ei ole ollut tarkoitus muuttaa kohdassa 33.1. sovittua. Kohdassa 33.1. on sovittu irtisanomisesta, joka lakkauttaa työehtosopimuksen voimassaolon ja johtaa sopimuksettoman tilan alkamiseen.

Kohdan 33.3. sisällöstä ei ole työehtosopimusneuvottelujen aikana keskusteltu. Mikäli mainittua kohtaa tulkittaisiin kantajan esittämin tavoin, johtaisi se siihen, että työehtosopimuksen osapuolten olisi pakko neuvotella kuusi kuukautta sopimuksen päättymisen jälkeen ja vasta tämän jälkeen työtaistelutoimenpiteet olisivat mahdollisia. Tällainen tulkinta ja sen aiheuttama pakkoneuvottelu olisi kestämätön ja työmarkkinakäytännön vastainen. Tämä olisi myös selkeästi vastoin voimassa olevaa oikeuskäytäntöä, jonka mukaan työrauhavelvollisuus ei ole voimassa jälkivaikutusaikana.

Jos työrauhavelvollisuuden kuitenkin katsottaisiin ulottuvan työehtosopimuksen jälkivaikutuksen ajalle, neuvottelujen päättymisen 22.2.2008 on viimeistään katsottavan tarkoittaneen sitä, ettei työrauhavelvoitetta ole voimassa.

Jos vastaajan tulkinta kuitenkin katsotaan oikeaksi, hyvityssakko pitäisi jättää kokonaan tuomitsematta tai toissijaisesti sen suuruutta arvioitaessa tulisi ottaa huomioon tahallisuuden ja tuottamuksen puuttuminen vastaajan toiminnassa. Vastaajalla on ollut edellä mainituista olosuhteista johtuen kaikki syy olettaa toimivansa lain ja työehtosopimuksen mukaisesti. Jo toteutunut ensimmäinen työnseisauspäivä on koskenut yhtiön noin 35 työntekijäasemassa olevaa liikennelentäjää. Lakon pituus on ollut 24 tuntia ja työntekijäpuoli on pyytänyt lakkoon liittyen työnantajalta moniin käytännön menettelytapoihin ohjeistusta, jotta lakkotilanteesta päästään takaisin työvuorolistojen mukaiseen työhön lakkoa seuraavana vuorokautena. Liitto ja liiton jäsenet ovat tällä halunneet varmistaa sen, että lakko tulee kestämään ainoastaan ilmoitetun vuorokauden. Sen sijaan työnantaja on omalla toiminnallaan lakkopäivän aikana ja tätä ennen jättänyt vastaamatta liikennelentäjien pyytämiin menettelytapaohjeisiin sekä jättänyt liikennelentäjät ilman siirtokuljetuksia työvuorolistan mukaisiin paikkoihin. Työnantajan oma toiminta on siten suuresti vaikuttanut lakosta mahdollisesti aiheutuneisiin vahinkoihin.

Akavan Erityisalat ry on hoitanut valvontavelvollisuutensa asianmukaisesti. Liitolla on ollut kaikki syy olettaa, että suunnitellut työtaistelutoimenpiteet ovat lain ja työehtosopimuksen mukaisia. Kantaja ei ole esittänyt mitään, joka osoittaisi laiminlyöntejä liitolta suhteessa omaan jäsenistöönsä. Tätä arvioitaessa tulee ottaa huomioon se, että FCP - Suomen Lomalentäjät ry on liittoon kuulumaton yhtiön liikennelentäjien yhdistys. Liitolla ei siten ole toimivaltaa kyseisen yhdistyksen toimintaan muutoin kuin oman jäsenistönsä kautta. Noin kolme neljäsosaa FCP - Suomen Lomalentäjät ry:n jäsenistä kuuluu Specia ry:hyn, joka on Akavan Erityisalat ry:n suurin jäsenyhdistys.

Lakosta ei ole aiheutunut minkäänlaisia henkilövahinkoja tai vaaraa, vaan pahimmillaan harmia ja viivästyksiä turistikohteisiin matkaaville lomalaisille. Syntyneet vahingot ovat valitettavia, mutta työtaistelutilanteessa väistämättömiä.

TODISTELU

Kantajan kirjalliset todisteet

1. 26.2.2008 päivätty ennakkoilmoitus työtaistelutoimenpiteistä

2. 15.2.2008 päivätty sähköpostiviesti

3. työehtosopimuksen 2.2. kohta

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Käsittelyratkaisu

FCP - Suomen Lomalentäjät ry on vaatinut siihen kohdistettujen vaatimusten jättämistä tutkittavaksi ottamatta sillä perusteella, että yhdistys ei ole sidottu kanteessa tarkoitettuun työehtosopimukseen.

Työehtosopimuslain 4 §:n 1 momentin 1) kohdan mukaan työehtosopimukseen sidottuja ovat ne työnantajat ja yhdistykset, jotka ovat tehneet työehtosopimuksen tai jotka ovat jälkeenpäin aikaisempien sopimukseen osallisten suostumuksella kirjallisesti siihen yhtyneet. Saman momentin 2) kohdan mukaan työehtosopimukseen sidottuja ovat myös ne rekisteröidyt yhdistykset, jotka ovat edellisessä kohdassa mainittujen yhdistysten alayhdistyksiä.

Kanteessa tarkoitettu työehtosopimus on tehty Oy Air Finland Ltd:n ja Akavan Erityisalat ry:n välillä. FCP - Suomen Lomalentäjät ry:n ja Akavan Erityisalat ry:n mukaan ensiksi mainittu yhdistys ei kuulu Akavan Erityisalat ry:hyn, vaan se on liittoihin järjestäytymätön Oy Air Finland Ltd:n palveluksessa olevien lentäjien henkilökuntayhdistys. FCP - Suomen Lomalentäjät ry:n edustajat ovat olleet neuvottelemassa työehtosopimuksesta, mutta FCP - Suomen Lomalentäjät ry ei ole yhdistyksenä osallisena työehtosopimukseen. Koska FCP - Suomen Lomalentäjät ry ei siten ole työehtosopimuslain nojalla työehtosopimukseen sidottu, ei myöskään työehtosopimuslain mukainen työrauhavelvollisuus koske yhdistystä. Työtuomioistuin jättää siten FCP - Suomen Lomalentäjät ry:tä vastaan esitetyt työehtosopimuslakiin perustetut vaatimukset tutkimatta.

Pääasiaratkaisun perustelut

Työehtosopimuksen voimassaolo

Työehtosopimuksen 33.1. kohdan mukaan työehtosopimus on voimassa 31.12.2007 saakka. Voimassaolo jatkuu sen jälkeen vuoden kerrallaan, jollei sopimusta ole viimeistään kahta kuukautta ennen sen päättymistä kummaltakaan puolelta kirjallisesti irtisanottu. Akavan Erityisalat ry on 30.10.2007 irtisanonut työehtosopimuksen.

Työehtosopimuksen 33.3. kohdan mukaan työehtosopimuksen määräykset ovat voimassa siihen saakka, kun uusi työehtosopimus on tullut voimaan, kuitenkin enintään kuuden kuukauden jälkivaikutuksella. Työehtosopimukseen osallisten ilmoituksen mukaan viimeksi mainitusta määräyksestä sovittaessa ei sen tarkoituksesta ole keskusteltu. Määräystä on siten tulkittava sen sanamuodon mukaisesti. Kysymyksessä on tavanomaisoikeudellisesta jälkivaikutuksesta poiketen työehtosopimuksen nimenomaiseen määräykseen perustuva sopimuksen voimassaolon jatkuminen. Sopimuksen sanamuotoa vastaa työtuomioistuimen mielestä parhaiten tulkinta, jonka mukaan työehtosopimuksen voimassaolo siihen liittyvine työrauhavelvoitteineen päättyy viimeistään kuuden kuukauden kuluttua 33.1. kohdassa tarkoitetusta sopimuksen voimassaolon päättymispäivästä. Työehtosopimuksessa ei ole määräystä siitä, että sopimuksen voimassaolo voisi päättyä edellä kerrottua aikaisemmin uutta sopimusta koskevien neuvottelujen katkeamisen perusteella. Työehtosopimuksen voimassaolo on siten työehtosopimuksen irtisanomisesta huolimatta jatkunut kanteessa tarkoitettuna ajankohtana.

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Työehtosopimuksen irtisanomisen jälkeen ja uutta työehtosopimusta koskeneiden neuvottelujen ollessa käynnissä Akavan Erityisalat ry on 26.2.2008 toimittanut valtakunnansovittelijalle, piirisovittelijalle ja Oy Air Finland Ltd:lle ennakkoilmoituksen työtaistelutoimenpiteistä. Ilmoituksen mukaan työtaistelutoimenpiteitä jatketaan ylityökiellolla, 8.2.2008 alkaneella vapaapäiviltä töihin tuloa koskevalla kiellolla sekä niin sanotulla listalakolla eli kieltäydytään suostumasta ilmoituksessa mainittuihin työvuorolistan muutoksiin. Lisäksi ilmoituksessa on uhattu 12.3. - 13.3.2008, 19.3. -20.3.2008 ja 26.3. - 27.3.2008 toimeenpantavilla lentäjien työnseisauksilla. Työnseisauksista ensimmäinen on toteutettu ilmoituksen mukaisesti.

Ennakkoilmoituksessa mainituilla ja sen mukaan toteutetuilla työtaistelutoimenpiteillä sekä työnseisausten toimeenpanoa koskevilla uhkauksilla on pyritty painostamaan työnantajaa suostumaan työntekijäpuolen tavoitteiden mukaisen uuden työehtosopimuksen solmimiseen. Työtaistelutoimenpiteet ovat siten kohdistuneet työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

Akavan Erityisalat ry:n vastuu työtaistelutoimenpiteistä

Akavan Erityisalat ry:n hallitus on tehnyt päätöksen työtaisteluita koskevan ennakkoilmoituksen antamisesta ja ollut siten toimeenpanemassa työtaistelutoimenpiteitä. Akavan Eritysalat ry on menettelyllään syyllistynyt työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.

Oikeudenkäyntikulut

Jutun hävitessään Akavan Erityisalat ry On työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan Oy Air Finland Ltd:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määrä on jätetty oikeuden harkintaan. Ottaen huomioon asian laatu, sen hoitamiseksi tarpeelliset toimenpiteet ja aiheutuneet kustannukset työtuomioistuin katsoo kohtuulliseksi oikeudenkäyntikulujen määräksi 700 euroa.

FCP - Suomen Lomalentäjät ry on vaatinut Oy Air Finland Ltd velvoittamista korvaamaan yhdistyksen oikeudenkäyntikulut 500 eurolla. Yhtiö on vastustanut vaatimusta. FCP - Suomen Lomalentäjät ry on osallistunut työehtosopimusneuvotteluihin ja yhdistys on myös mainittu työehtosopimuksessa tavalla, jonka johdosta Oy Air Finland Ltd on perustellusti voinut tulla siihen käsitykseen, että yhdistys on työehtosopimukseen sidottu vastaajaliiton jäsenyhdistyksenä. Tämän vuoksi ja asian laatu huomioon ottaen työtuomioistuin katsoo kohtuulliseksi, että FCP - Suomen Lomalentäjät ry saa vastata omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Akavan Erityisalat ry:n maksamaan Oy Air Finland Ltd:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 4.200 euroa.

Akavan Erityisalat ry velvoitetaan korvaamaan Oy Air Finland Ltd:n oikeudenkäyntikulut 700 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

FCP - Suomen Lomalentäjät ry saa pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, H. Rautiainen, Niskanen, Ahokas ja Rantinoja jäseninä. Esittelijä on ollut Laurila.

Tuomio on yksimielinen.

Sivun alkuun