TT:2002-54
- Asiasanat
- Työehtosopimuksen soveltamisala, Työehtosopimuksen yleissitovuus, Valitusasia
- Tapausvuosi
- 2002
- Antopäivä
- Diaarinumero
- V 1/02
Elokuvateattereita koskevassa työehtosopimuksessa ollutta kirjausta työehtosopimuksen soveltamisesta työntekijäyhdistyksen jäsenten työsuhteissa ei ollut katsottava soveltamisalarajoitukseksi. Koska enemmistö alan työntekijöistä kuului työehtosopimuksen soveltamispiiriin, sopimusta oli pidettävä edustavana ja siten yleissitovana.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 54
ASIA
Työehtosopimuksen yleissitovuutta koskeva valitus
VALITTAJA
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan 4.12.2001 antama päätös nro 20/2001 elokuvateattereita koskevan työehtosopimuksen yleissitovuudesta
VAHVISTAMISLAUTAKUNNAN RATKAISU
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 1 §:n nojalla työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta on vahvistanut, että elokuvateattereita koskeva työehtosopimus ei ole soveltamisalallaan työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustava eikä siten yleissitova.
Elokuvateatterialan työehtosopimuksen 1 §:n mukaan työehtosopimuksella määrätään Erityispalvelujen Työnantajaliiton jäsenteattereiden palveluksessa olevien Palvelualan ammattiliittoon jäseninä kuuluvien elokuvateatteri- työntekijäin työ- ja palkkaehdot.
Elokuvateatterialaa Erityispalvelujen Työnantajaliitossa edustavaan Elokuva-alan Työnantajayhdistykseen on kesäkuussa 2001 kuulunut 7 jäsenyritystä, joiden palveluksessa on ollut 561 työntekijää. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ilmoituksen mukaan sillä on kesäkuussa 2001 ollut 133 työehtosopimuksen tarkoittamaa työtä tekevää jäsentä. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan toimialalla elokuvien esittäminen työskenteli 411 palkansaajaa vuonna 1998. Kun verrataan toisiinsa alalla työskentelevien työntekijöiden kokonaismäärää (vähintään noin 400 henkilöä), ja toisaalta työehtosopimuksen sidottuisuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrää (enintään 133 henkilöä), ei työehtosopimusta voida lautakunnan mukaan pitää työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla soveltamisalallaan edustavana.
ASIAN KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Valitus
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry vaatii, että elokuvateattereita koskeva työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi.
Työehtosopimuksen 1 §:n kirjaus, että sopimuksella määrätään työnantajaliiton jäsenteattereiden palveluksessa olevien Palvelualan ammattiliitto ry:n jäsenien työ- ja palkkaehdot, on työehtosopimuksissa yleisesti oleva kirjaus, joka ei vaikuta työehtosopimusten sidottuisuuspiiriin eikä myöskään voi vaikuttaa yleissitovuuden arviointiin. Määräyksen tarkoituksena ei ole ollut rajoittaa sopimuksen sitovaisuuspiiriä.
Työehtosopimustoiminta elokuvateatterialalla on vakiintunutta, ja aiemmin työehtosopimus on katsottu yleissitovaksi muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön yleissitovuusrekisterissä 25.8.1997. Hallituksen esityksen (HE 157/2000) mukaan yleissitovuutta koskevan sääntelyn uudistamisella ei ole ollut tarkoitus asettaa kyseenalaiseksi minkään voimassa olevan lain mukaan yleissitovana pidetyn tai yleissitovaksi tunnustetun työehtosopimuksen asemaa. Lisäksi tarkoitus on ollut turvata työehtosopimusten yleissitovuus silloin, kun edustavuus vaihtelee ja tilanne on vakiintumaton. Elokuva-alan luonteesta johtuen järjestäytyminen on puolin ja toisin rajallista. Työntekijäliittoon järjestäytyminen on vajavaista, koska kaksi suurinta työnantajaa käyttää niin sanottua reservityövoimaa eli opiskelijoita ja muuta päätyötä tekeviä henkilöitä. Opiskelijat eivät useinkaan ole liittyneet ammattiliittoon, ja muuta päätyötä tekevät ovat järjestäytyneet päätyönsä perusteella. Pääasiallisen toimeentulonsa elokuvateatterityöstä saavista työntekijöistä lähes kaikki ovat järjestäytyneet. Järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa on joka tapauksessa selkeästi yli puolet alan työntekijöistä.
Lausunnot
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta toteaa valituksen johdosta työtuomioistuimelle antamassaan lausunnossa, että hallituksen esityksessä työsopimuslaiksi työehtosopimuksen edustavuudesta on todettu muun muassa, että se määräytyisi työehtosopimuslain mukaisen sidottuisuuspiirin nojalla. Elokuvateatterialan työehtosopimuksen 1 §:ssä sen soveltamisala on nimenomaan rajattu koskemaan sopijapuolten jäseniä. Työehtosopimus ei voi lautakunnan käsityksen mukaan olla yleissitova, jos sen normaalisitovuuden piiriin kuuluvien työntekijöiden määrä jää huomattavasti alle puoleen alan kokonaistyöntekijämääristä.
Erityispalvelujen Työnantajaliitto ry yhtyy Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n vaatimukseen siitä, että elokuvateattereita koskeva työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi, sekä yhtyy valituksen perusteisiin. Lisäksi liitto toteaa, että järjestäytyneet työnantajat joutuvat työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin perusteella soveltamaan elokuvateattereita koskevaa työehtosopimusta Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsenten ohella myös muiden työntekijöiden eli muihin järjestöihin järjestäytyneiden sekä järjestäytymättömien työntekijöiden työsuhteisiin.
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ei ole käyttänyt sille varattua mahdollisuutta antaa vastaselitys työtuomioistuimelle toimitettujen lausuntojen johdosta.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työehtosopimuksen sidottuisuuspiiri määräytyy työehtosopimuslain 4 §:n perusteella. Tämän säännöksen 3 momentin mukaan sitovuus 1 ja 2 momentin perusteella syntyy ainoastaan sikäli kuin työehtosopimuksessa itsessään ei ole sen sitovaisuuspiiriä rajoitettu.
Elokuvateattereita koskevan työehtosopimuksen 1 §:n mukaan työehtosopimuksella määrätään Erityispalvelujen Työnantajaliiton jäsenteattereiden palveluksessa olevien Palvelualan ammattiliittoon jäseninä kuuluvien elokuvateatterityöntekijäin työ- ja palkkaehdot. Määräystä voidaan tulkita ensinnäkin niin, että kyseessä on soveltamisalarajoitus, jonka mukaan työehtosopimusta sovelletaan Erityispalvelujen Työnantajaliiton jäsenteattereiden työntekijöistä ainoastaan Palvelualan ammattiliitto PAM ry:n jäseniin. Yleissitovuuden vahvistamislautakunta on päätynyt tähän tulkintavaihtoehtoon. Toinen vaihtoehto on tulkita edellä mainittua työehtosopimuksen määräystä siten, että määräyksessä on vain informatiivisesti todettu työehtosopimukseen työehtosopimuslain 4 §:n 1 momentin mukaan järjestäytymisen perusteella sidotut tahot. Tällöin soveltamisalamääräyksen maininnalla sopimuksen soveltamisesta Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäseniin ei olisi oikeudellista merkitystä, koska säännöksessä ei olisi tämän tulkinnan mukaan kyse soveltamispiirin rajauksesta.
Näiden kahden tulkintavaihtoehdon osalta voidaan todeta, että kyseisen määräyksen sanamuoto ei sellaisenaan edellytä ensimmäisen vaihtoehdon mukaista tulkintaa. Määräyksessä ei ole käytetty esimerkiksi määritelmiä "ainoastaan" tai "vain Palvelualojen ammattiliittoon jäseninä kuuluvien elokuvateatterityöntekijäin työ- ja palkkaehdot", taikka todettu, että työehtosopimusta ei ole sovellettava muiden kuin Palvelualan ammattiliittoon jäseninä kuuluvien elokuvateatterityöntekijöiden työsuhteisiin.
Tulkintavaihtoehtoja harkittaessa on otettava huomioon myös sopimusosapuolten tarkoitus. Lausunnossaan Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on todennut, että soveltamisalamääräyksellä ei ole ollut tarkoitus rajoittaa työehtosopimuksen sitovaisuuspiiriä, eikä sopimusta ole niin sovellettu. Erityispalvelujen Työnantajaliitto on yhtynyt Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n esittämiin perusteisiin. Sopijapuolten ilmoittamaa yhteistä tarkoitusta ja tulkintaa tukee myös se, että Erityispalvelujen Työnantajaliiton mukaan järjestäytyneet työnantajat joutuvat työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin mukaisesti soveltamaan elokuvateatterialan työehtosopimusta kaikkiin työntekijöihinsä. Kyseisen säännöksen mukaan "työnantaja, jota työehtosopimus sitoo, älköön sen soveltamisalalla tehkö sopimuksen ulkopuolellakaan olevan, työehtosopimuksen tarkoittamaa työtä suorittavan työntekijän kanssa työsopimusta ehdoilla, jotka ovat ristiriidassa työehtosopimuksen kanssa". Näistä sopijapuolten kannanotoista voidaan päätellä, että tarkoituksena ei ole ollut rajata työehtosopimuksen työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin mukaista soveltamispiiriä.
Työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin tarkoituksena on estää työehtosopimukseen normaalisitovuuden perusteella sidottua työnantajaa soveltamasta muihin työntekijöihin huonompia työsuhteen ehtoja kuin kyseiseen työehtosopimukseen sidottuihin työntekijöihin. Tähän nähden työehtosopimuksen soveltamispiirin rajaus ammattiliittoon kuulumisen perusteella on poikkeusjärjestely. Voidaan edellyttää, että tällaisesta asiasta, jos sitä on tarkoitettu, olisi selkeästi sovittu.
Edellä esitettyjen näkökohtien perusteella voidaan päätyä siihen lopputulokseen, että elokuvateattereita koskevan työehtosopimuksen 1 § määräys on tulkittava kirjaukseksi, jossa todetaan työehtosopimukseen järjestäytymisen perusteella sidottujen piiri, mutta jolla sopimuksen soveltamisalaa ei ole rajoitettu Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:hyn kuulumattomien työntekijöiden osalta.
Työehtosopimusta on työsopimuslain esitöiden mukaan pidettävä yleissitovana muun muassa silloin, kun työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin puolet alan työntekijöistä. Erityispalvelujen Työnantajaliiton ilmoituksen mukaan Elokuva-alan Työnantajayhdistykseen on kesäkuussa 2001 kuulunut 7 jäsenyritystä, joiden palveluksessa on ollut 561 työntekijää. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan alalla työskenteli 515 palkansaajaa vuonna 1999. Tästä voidaan päätellä, että varsin suuri enemmistö alan työntekijöistä on järjestäytyneiden, työehtosopimukseen normaalisitovuuden perusteella sidottujen työnantajien palveluksessa, ja he kuuluvat näin ollen työehtosopimuslain 4 §:n 1 ja 2 momentin perusteella työehtosopimuksen soveltamispiiriin. Elokuvateatterialan työehtosopimusta on tämän vuoksi pidettävä soveltamisalallaan edustavana.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin kumoaa vahvistamislautakunnan päätöksen ja työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 1 ja 9 §:n nojalla vahvistaa, että elokuvateattereita koskeva työehtosopimus on elokuvateatterialalla työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustavana pidettävä ja siten yleissitova.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Saloheimo, Jalanko, H. Rautiainen ja Sulkunen jäseninä. Esittelijä on ollut Engblom.
Tuomio on yksimielinen.