TT:1982-23
- Asiasanat
- Tulkinta, Kilpailevat työehtosopimukset, Radiotoimittajan työsopimus, Freelance-sopimus, Ohjelmatyösopimus, Työehtosopimuksen soveltamisala, Työehtosopimuksen kiertäminen, Ohjelmatyöhön sovellettava työehtosopimus
- Tapausvuosi
- 1982
- Antopäivä
- Diaarinumero
- D:1981/105
Toimittaja oli ollut kuukausipalkkaisena toimittajana radion viihdeosaston palveluksessa useita palvelusjaksoja toisen henkilön sijaisena. Hänen kanssaan oli sen jälkeen 1.1.1981 lukien tehty freelance-sopimus (ohjelmatyösopimus), jossa palkkio oli määrätty ohjelmakohtaisesti ohjelman tekemiseen käytetystä tosiasiallisesta työajasta riippumatta. Sopimusta ei siten voitu pitää aikapalkkaisena.
Ohjelmatyösopimuksen tekemistä ei saanut käyttää keinona työnantajalle työehtosopimuksesta johtuvien velvoitteiden kiertämiseen. Muutokset toimittajan tosiasiallisessa asemassa, tehtävissä ja työajassa 1.1.1981 lukien olivat myös olleet verraten vähäisiä. Yhtiöllä katsottu kuitenkin työehtosopimuksen mukaan olleen oikeus valita, teetetäänkö asianomaisen toimittaman kaltaista ohjelmatyötä aikapalkkavaiko asianosaisliittojen välisen toisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvalla ohjelmatyösopimuksella. Yhtiön ei katsottu pyrkineen kiertämään työehtosopimuksen määräyksiä tekemällä asianomaisen kanssa ohjelmatyösopimuksen.
Asianosaiset: Suomen Sanomalehtimiesten Liitto r.y. Suomen Työnantajain Yleinen Ryhmä r.y.
Kuultavat: Oy Yleisradio Ab
RATKAISU
Sovelletut työehtosopimuskohdat:
Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Radio- ja Televisiotoimittajien Liitto r.y:n kesken 1.4.1979 tehdyssä työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
---------------------------------------------------
I YLEISET SÄÄNNÖKSET
1 §
Soveltamisala
Tällä sopimuksella määrätään yhtiön palveluksessa olevien radio- ja televisiotoimittajien, radio- ja televisiokuuluttajien, suunnittelu- ja tutkijatoimittajien, ohjelmayksiköissä ohjelmatyötä tekevien suunnittelusihteerien, toimistuspäälliköiden ja heihin verrattavien apulaisosastopäälliköiden, ulkomaanpalvelutoimittajien, PTS-toimittajien, tiedotustoimittajien, aluetoimittajien, lähetyksenvalvojien, toimittaja-kouluttajien, toimittajavalokuvaajien, radio- ja televisioteatteriohjaajien, dramaturgien ja teatteritoimittajien sekä edellä mainittuihin verrattavien, joita jäljempänä kutsutaan ohjelmatyöntekijöiksi, työehdot. Vähimmäispalkat ja muut palkkaehdot määrätään tämän sopimuksen liitteenä olevassa palkkasopimuksessa.
---------------------------------------------------
Osa-aikaisten työntekijöiden työehdot määräytyvät seuraavasti:
1. Tämän työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan työehtosopimuksen osana Oy. Yleisradio Ab:n palveluksesa oleviin osa-aikaisiksi katsottaviin ohjelmatyöntekijöihin samoin kuin uusiin ohjelmatyöntekijöihin, joiden kanssa on sovittu työsuhteen osa-aikaisuudesta tai jotka muuten ovat selvästi osa-aikaisia, niillä edellytyksillä, jotka ilmenevät yhtiön työsuhdeohjesäännöstä.
---------------------------------------------------
Työehtosopimuksessa mainitussa Oy Yleisradio Ab:n työsuhdeohjesäännössä sanotaan muun ohessa:
---------------------------------------------------
YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ
1 §
Tämä ohjesääntö koskee niitä Oy. Yleisradio Ab:n palveluksessa työsuhteessa olevia henkilöitä, jotka hoitavat tehtäväänsä päätoimenaan ja joiden työsuhde on syntynyt tämän ohjesäännön 4 §:n määräämässä järjestyksessä.
---------------------------------------------------
Päätoimella tarkoitetaan tässä ohjesäännössä tointa tai tehtävää, jossa henkilö työskentelee keskimäärin vähintään kuusi tuntia päivässä, yleensä vähintään viitenä päivänä viikossa, tai vähintään 90 tuntia kolmen viikon pituisena ajanjaksona.
---------------------------------------------------
Suomen Sanomalehtimiesten Liiton ja Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän kesken 6.6.1980 tehdyssä pöytäkirjassa on muun ohella seuraavat määräykset:
---------------------------------------------------
Asia: Muutokset Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Radio- ja Televisiotoimittajien Liitto r.y:n/SSL:n väliseen 1.4.1979 allekirjoitettuun työehto- ja palkkasopimukseen.
---------------------------------------------------
6. Kun Radio- ja Televisiotoimittajien Liitto r.y on 31.12.1979 liittynyt jäsenyhdistykseksi Suomen Sanomalehtimiesten Liitto r.y:een, toteavat osapuolet RTTL:n työehto- ja palkkasopimuksesta johtuvat velvollisuudet ja oikeudet siirtyneen Suomen Sanomalehtimiesten Liitto r.y:lle, joka myös allekirjoittaa tämän pöytäkirjan.
---------------------------------------------------
Oy Yleisradio Ab:n ja toiselta puolen muiden muassa Suomen Sanomalehtimiesten Liiton kesken 5.5.1980 tehdyssä niin sanotussa freelance-sopimuksessa on muun muassa seuraavat määräykset:
---------------------------------------------------
1 § Soveltamisala
1 Tämä sopimus koskee allekirjoittajayhdistysten ja niiden alayhdistysten jäsenten yhtiölle suorittamien, tämän sopimuksen liitteissä mainittujen freelancetöiden ja -tehtävien palkkio- ja muita ehtoja.
2 Tämän sopimuksen määräyksiä ei sovelleta määräaikaisella päätoimisella tai osa-aikaisella aikapalkkaisella työsopimuksella, joka kuuluu STYR:n ja RTTL:n välisen työehtosopimuksen soveltamisalaan, työskentelevän ohjelmatyöntekijän työsuhteeseen, vaan siihen sovelletaan mainitun työehtosopimuksen vastaavia määräyksiä.
---------------------------------------------------
Suomen Sanomalehtimiesten Liitto on työtuomioistuimessa lausunut, että liiton jäsen, toimittaja Hannu Suolanen oli työskennellyt useita vuosia yhtäjaksoisesti Oy Yleisradio Ab:n palveluksessa määräaikaisissa työsuhteissa. Viimeinen määräaikainen työsopimus oli päättynyt 31.12.1980. Suolasen työehdot olivat tuona aikana määräytyneet Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän ja vuoden 1979 loppuun Radio- ja Televisiotoimittajien Liiton sekä vuoden 1980 alusta lukien Suomen Sanomalehtimiesten Liiton välisen työehtosopimuksen mukaisesti. Erimielisyyttä ei ollut ollut siitä, etteikö Suolasen työ olisi ollut normaalia ohjelmatyöntekijän työtä.
Suolanen oli vuoden 1981 alusta tehnyt olennaisilta osin samaa työtä kuin aikaisemminkin. Tämä kävi selville muun muassa 16.2.1981 käydystä keskustelusta laaditusta muistiosta, jonka työnjohdon edustajat olivat varmistaneet. Muistiosta kävi ilmi myös se, että Suolasen työ oli vuoden 1981 alusta ollut lähinnä täysipäiväistä. Sekä suoritetusta työstä että käytetystä työajasta kävi selville, ettei vuoden vaihteessa ollut tapahtunut mitään sellaista olennaista muutosta Suolasen työssä, että muutos olisi vaatinut jonkin muun kuin asianosaisyhdistysten välisen työehtosopimuksen soveltamista sanottuun työhön. Tästä huolimatta Oy Yleisradio Ab oli solminut Suolasen kanssa niin sanotun ohjelmatyösopimuksen, jossa palkkio- ja muut ehdot määräytyivät Oy Yleisradio Ab:n ja Suomen Sanomalehtimiesten Liiton välisen freelance-sopimuksen perusteella.
Kun työehtosopimus sisälsi selvän soveltamisalamääräyksen, ei työnantaja voinut mielivaltaisesti päättää ohjelmatyöntekijän kuulumisesta eri sopimuksen soveltamispiiriin. Perusteluksi ei riittänyt edellä mainitussa muistiossa mainittu syy, jonka mukaan varsinaisia työsopimuksia ei yhtiössä taloudellisiin tai muihin perusteisiin vedoten saanut tehdä. Normaali radio- ja televisiotoimittajan työ, jollaista Suolasen työ oli ollut edelleen vuoden 1981 alusta toukokuun loppuun 1981, joksi ajaksi ohjelmatyösopimus oli tehty, kuului asianosaisten välisen työehtosopimuksen soveltamisalaan. Suolasen työsopimus olisi ollut saatettava ehdoiltaan tämän työehtosopimuksen mukaiseksi.
Sanotuilla perusteilla Suomen Sanomalehtimiesten Liitto on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, että toimittaja Hannu Suolasen työehtojen on työehtosopimuksen 1 §:n perusteella tullut määräytyä asianosaisten välisen työehtosopimuksen mukaan.
Kanteeseen vastatessaan Suomen Työnantajain Yleinen Ryhmä on lausunut, että Hannu Suolasen määräaikainen työsopimus oli päättynyt 31.12.1980. Tuolloin päättyneen sopimuksen nojalla Suolanen oli hoitanut Yleisradion toimittajan tointa päätoimisena sijaisena. Sijaisuuden päätyttyä Suolasen kanssa oli tehty ohjelmatyösopimus ajaksi 1.1.-31.5.1981. Toinen vaihtoehto olisi ollut Suolasen työsuhteen päättäminen lopullisesti.
Kantaja oli väittänyt, ettei vuoden vaihteessa ollut tapahtunut sellaista olennaista muutosta, jonka perusteella työhön olisi ollut sovellettava jotain muuta kuin asianosaisten välistä työehtosopimusta. Olennaista muutosta merkitsi jo yksin se, että Suolasen määräaikainen työsopimus päättyi 31.12.1980. Ohjelmatyösopimus oli sisällöltään olennaisesti toisenlainen kuin sitä edeltänyt määräaikainen työsopimus. Ennen vuodenvaihdetta 1980-1981 Suolanen oli toimittanut Kevyen musiikin kalenteria ja sävelradiokonserttia. Lisäksi hän oli osallistunut ohjelmasuunnitteluun ja osastokokouksiin. Vuoden 1981 alusta hän ei ollut toimittanut sävelradiota, ei osallistunut ohjelmasuunnitteluun eikä osallistunut toimituskokouksiin. Suolasen työvelvoite oli siis muuttunut olennaisesti. Myös työaika oli muuttunut. Työvelvoite oli jäänyt alle 90 tunnin kolmen viikon jaksossa. Työvelvoite ohjelmatyösopimuksen perusteella oli suppeampi kuin aikaisempi työvelvoite ja Suolasen palkkio suhteellisesti suurempi kuin ennen vuodenvaihdetta. Ohjelmatyösopimuksen aikana oli mahdollista tehdä muutakin työtä, mikä päätoimisessa työsuhteessa ei ollut mahdollista. Työnantaja ei ollut kantajan väittämällä tavalla mielivaltaisesti päättänyt ohjelmatyöntekijän kuulumisesta eri sopimuksen soveltamisalaan. Ohjelmatyöstä oli tehty sopimus, jonka toimittaja Suolanen oli itse allekirjoittanut.
Sanotuilla perusteilla Suomen Työnantajain Yleinen Ryhmä on vaatinut kanteen hylkäämistä.
Suomen Sanomalehtimiesten Liitto on vastineen johdosta lausunut muun ohella, että freelance-sopimus sääteli freelance-ehdot nimenomaan tilapäisten töitten osalta. Freelance-työn kriteerit olivat seuraavat: ensiksikin voi yhtiön ulkopuolinen henkilö ehdottaa yhtiölle ohjelmatyötä; toiseksi voidaan ennalta arvaamattomasta syystä tarvita ohjelmatyötä; ja kolmanneksi saatetaan tiettyä työtä varten tarvita ulkopuolista asiantuntemusta. Sanotut kriteerit eivät soveltuneet Suolaseen miltään osin. Suolasen toimittama Kevyen musiikin kalenteri oli ollut yhtiön vakiintunut ohjelmasarja, joka oli pyörinyt vuodesta 1978 lukien ja sisältynyt kausisuunnitelmaan. Suolanen oli tehnyt ohjelmaa vuodesta 1979 lähtien. Kausisuunnitelmassa kevätkaudelle 1981 oli sanottu ohjelma mainittu ja toimittajaksi ilmoitettu toimittaja Suolanen. Ohjelmasuunnitelma oli tehty marraskuussa 1980.
Oy Yleisradio Ab oli antanut soveltamisohjeen radion sijaiskuuluttajien ja kuuluttaja-harjoittelijoiden palkkauksesta. Tuollainen henkilö oli lähempänä freelancetyöntekijää kuin Suolanen. Kuitenkin tuollaiseen henkilöön sovellettiin asianosaisten välistä työehtosopimusta. Freelance-sopimuksen ehdot olivat olennaisesti huonommat kuin varsinaisen työehtosopimuksen työehdot monelta osin. Oy Yleisradio Ab oli Suolasen tapauksessa kiertänyt työehtosopimuksen määräyksiä ja työsuhdeturvamääräyksiä, mitä työnantaja ei saisi tehdä. Ohjelmatyösopimuksen aikana Suolaselle oli maksettu kuukaudessa keskimäärin 4 454,21 markkaa. Sanotun jakson sisällä Suolanen oli työskennellyt kuukausipalkalla ajan 2.3.-20.4.1981, jolloin hänen palkkansa oli määräytynyt asianosaisten välisen työehtosopimuksen perusteella.
Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.
Oy Yleisradio Ab on ollut jutussa kuultavana.
________
Työtuomioistuin on tutkinut jutun ja katsoo siinä käyneen selville, että Hannu Suolanen on toiminut 16.6.1976 jälkeen useita jaksoja Radio 2:n viihdeosaston palveluksessa. Henkilökortin tehtäväselvityksen mukaan hän on ollut osatoimittaja-harjoittelijana, toimittaja-harjoittelijana, toimittajana ja kesätoimittajana. Edellisen palvelujakson päätyttyä 31.8.1980 hän on ollut ajan 22.9.-31.12.1980 toimittajana toimien tällöin niin kuin aikaisempinakin palvelujaksoinaan toisen henkilön sijaisena. Tällöin Suolasen tehtävänä on ollut Kevyen musiikin kalenteri -nimisen viikoittaisen ohjelman toimittaminen. Asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, että Suolanen olisi kerrotun sijaisuutensa aikana osallistunut muiden ohjelmien tuotantoon, joskin häntä työsopimuksensa puitteissa olisi voitu käyttää myös tällaiseen työhön.
Oy Yleisradio Ab ja Hannu Suolanen ovat 10.12.1980 tehneet ohjelmatyösopimuksen ajaksi 1.1.-31.5.1981. Sopimuksen perusteella Suolanen on ottanut toimittaakseen edelleen Kevyen musiikin kalenteria. Sopimuksen mukaan Suolasen tehtävänä on ollut koota materiaali ja toimittaa kokonaan itse käyttämättä avustajia kokoomaohjelman tyyppinen viihdealan viikoittainen 50 minuuttia kestävä katsaus. Palkkioksi kunkin ohjelman ensiesityksestä on sovittu 1 100 markkaa.
Asiassa paikallisesti pidetyssä neuvottelussa yhtiön edustaja on ilmoittanut, että ohjelmatyösopimus on tehty syystä, että hallintojasto on ilmoittanut varsinaisten työsopimusten teon kielletyksi. Joku sopimus oli ilmoituksen mukaan tehtävä, jos ohjelmaa haluttiin jatkaa. Toimittuaan tammihelmikuun 1981 ohjelmatyösopimuksen nojalla Suolanen on taas työskennellyt kuukausipalkalla määräajan 2.3.-20.4.1981 ja ollut ohjelmatyösopimuksen päättymisen jälkeen taas kuukausipalkkaisena toimittajana määräajat 1.6.-31.8. ja 1.9.-31.10.1981. Suolasen tosiasialliset tehtävät ohjelman tuotannossa ovat edellä sanotun mukaisesti olleet tammitoukokuussa 1981 sisällöltään samat kuin vuoden 1980 lopussa. Yhtiö on edellyttänyt hänen suoriutuvan tehtävistään 30 tunnissa viikossa, mutta hänen tosiasiallista työaikaansa ei ole tarkkailtu.
Freelance-sopimus, jossa Suomen Sanomalehtimiesten Liitto myös on osapuolena, sulkee soveltamisalansa ulkopuolelle määräaikaisella päätoimisella tai osa-aikaisella aikapalkkaisella Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Suomen Sanomalehtimiesten Liiton välisen työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvalla työsopimuksella työskentelevän ohjelmatyöntekijän työsuhteen. Suolasen ohjelmatyösopimuksessa palkkio on määrätty ohjelmakohtaisesti ohjelman tekemiseen käytetystä tosiasiallisesta työajasta riippumatta. Sopimusta ei työtuomioistuimen mielestä voida siten pitää aikapalkkaisena. Työtuomioistuin pitää toisaalta selvänä, ettei ohjelmatyösopimuksen tekemistä saa käyttää keinona työnantajalle työehtosopimuksesta johtuvien velvoitteiden kiertämiseen. Muutokset Suolasen tosiasiallisessa asemassa, tehtävissä ja työajassa 1.1.1981 lukien ovat edellä sanotun mukaisesti myös olleet verraten vähäisiä. Työtuomioistuin katsoo kuitenkin, että yhtiöllä on työehtosopimusten mukaan ollut oikeus valita, teetetäänkö Kevyen musiikin kalenterin toimittamisen kaltaista ohjelmatyötä aikapalkka- vai ohjelmatyösopimuksella. Sen mukaan kuin jutussa on selvitetty, on ohjelmatyösopimuksia yhtiössä varsin vakiintuneesti käytetty myös Kevyen musiikin kalenterin kaltaisten ohjelmien toimittamiseen. Kun Suolasen työajan tarkkailu ja hänen velvollisuutensa osallistua toimituskokouksiin ovat edellä sanotun mukaisesti jääneet pois ohjelmatyösopimuksen kestoajaksi, työtuomioistuin katsoo, ettei yhtiö ole pyrkinyt kiertämään työehtosopimuksen määräyksiä tekemällä hänen kanssaan ohjelmatyösopimuksen.
Sanotuilla perusteilla työtuomioistuin katsoo, ettei Suolasen työsuhteeseen ole 1.1.-1.3. ja 21.4.-31.5.1981 ollut sovellettava Suomen Työnantajain Yleisen Ryhmän ja Suomen Sanomalehtimiesten Liiton välistä työehtosopimusta, ja harkitsee näin ollen oikeaksi hylätä kanteen. Asian laatuun katsoen Suomen Työnantajain Yleinen Ryhmä saa itse kärsiä juttukulunsa.
Työtuomioistuimessa läsnä juttua ratkaistaessa: Suviranta, puheenjohtaja, V. Hämäläinen, Sarkko, P. Hämäläinen, Tiitola, M. Virtanen, Kaski, Kuivanen ja Olin.
Tuomio oli yksimielinen.