MAO:H128/2021
- Asiasanat
- Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, riista-aidan rakennusurakka, julkinen hankinta, soveltuvuusvaatimusten hyväksyttävyys, tarjoajan soveltuvuus
- Tapausvuosi
- 2021
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 20097/03.04.04.00.04/2020
Asian tausta
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 24.11.2020 julkaistulla kansallisella hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta riista-aidan rakennusurakasta valtatielle 1 välille Veikkola — Myllykylä.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on 11.12.2020 tekemällään hankintapäätöksellä UUDELY/11473/2019, LIN-328 valinnut Ratecon Oy:n tarjouksen.
Hankintayksikkö on 23.12.2020 tekemällään hankintaoikaisupäätöksellä UUDELY/11473/2019, LIN-343 poistanut edellä mainitun hankintapäätöksen ja päättänyt tehdä asiassa uuden hankintapäätöksen.
Hankintayksikkö on 23.12.2020 tekemällään päätöksellä UUDELY/11473/2019, LIN-348 sulkenut VS Turva-aidat Oy:n tarjouskilpailusta ja hankintapäätöksellä UUDELY/11473/2019, LIN-349 valinnut Destia Oy:n tarjouksen.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut noin 700.000 — 900.000 euroa.
Markkinaoikeus on 9.4.2021 antamallaan välipäätöksellä numero H53/2021 kieltänyt Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hankintapäätöksen UUDELY/11473/2019, LIN-349 täytäntöönpanon väliaikaisesti markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.
Asian käsittely markkinaoikeudessa
Valitus
Vaatimukset
VS Turva-aidat Oy on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaiset päätökset ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 6.340,40 eurolla oikeudenkäyntimaksun määrällä lisättynä sekä Destia Oy:n korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 660 eurolla, kumpikin vaatimus viivästyskorkoineen.
Perustelut
Tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimus yritystasoisesta ulkopuolisesti todennetusta laadunhallinnan sertifioinnista on ollut hankintasäännösten vastainen. Vaatimus erillisestä laadunhallinnan sertifikaatista on ollut perusteeton, sillä täyttäessään muut tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimukset tarjoajat ovat automaattisesti täyttäneet myös kyseisen laadunhallinnan vaatimuksen. Muissa kohdissa vaadittuja RALA-toimialapätevyyksiä ei voi saada, ellei yrityksen toiminta ole laadunhallinnasta asetettujen vaatimusten mukaista. Soveltuvuusvaatimus on ollut myös syrjivä, sillä asettamalla riista-aitarakennusurakoille tällaisen poikkeuksellisen soveltuvuusedellytyksen hankintayksikkö on suosinut rakennusalan suurimpia yrityksiä. Tämän osoittaa myös hankinta-asiakirjoissa soveltuvuusvaatimusten yhteyteen lisätty viittaus ISO 9001 -laatusertifikaattiin, joka on yleensä vain suuryrityksillä. Lisäksi kyseisellä soveltuvuusvaatimuksella ei ole ollut hankinnan kohteeseen selvää liityntää.
Hankintayksikön päätös sulkea valittaja tarjouskilpailusta on virheellinen, sillä valittaja on täyttänyt kaikki tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Jo pelkästään tarjouspyynnön kohtien 3.1 ja 3.2 soveltuvuusvaatimuksien edellyttämät RALA-pätevyydet ovat riittäneet täyttämään kohdan 3.3 mukaisen laadunhallinnan sertifiointivaatimuksen. Lisäksi valittaja on toimittanut CTB-B+ (FCBA) -sertifikaatin sekä PEFC-sertifikaatin, jotka osoittavat valittajan tuotteiden täyttävän eurooppalaisten ja kansainvälisten standardien mukaiset laatuvaatimukset. Sertifikaatit ovat yritystasoisia. Valittaja on niin ikään toimittanut tarjouksensa liitteenä riista-aitaverkon laatutodistuksen sekä laatimansa yrityksen laadunhallintaa koskevan selvityksen. Valittajan tarjous on siten sisältänyt tarjouspyynnön mukaisen muun vastaavan näytön ulkopuolisesti todennetusta sertifioidusta laadunhallinnasta.
Hankintayksikkö ei ole ottanut huomioon kyseisiä asiakirjoja, minkä lisäksi se on puutteellisesti perustellut päätöksensä sulkea valittaja tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö on myös menetellyt virheellisesti, kun se ei ole pyytänyt valittajalta täydennystä laadunhallinnan sertifioinnista.
Hankintayksikkö on ylittänyt toimivaltansa tehdessään uuden hankintapäätöksen sekä päätöksen valittajan sulkemisesta tarjouskilpailusta, sillä se on kyseisissä päätöksissä poikennut aiemmin tekemästään hankintaoikaisupäätöksestä. Hankintayksikkö on mainitulla hankintaoikaisupäätöksellään hyväksynyt kokonaisuudessaan valittajan hankintaoikaisuvaatimuksen, jossa valittaja on muun ohella vaatinut, että hankintayksikkö valitsee valittajan tarjouksen. Tästä huolimatta hankintayksikkö on hankintaoikaisupäätöksen tekemisen jälkeen valinnut Destia Oy:n tarjouksen ja sulkenut valittajan tarjouskilpailusta. Edelleen hankintayksikön menettely on ollut virheellistä, koska se ei ole varannut valittajalle tilaisuutta tulla kuulluksi ennen valituksenalaisten päätösten tekemistä.
Voittanut tarjoaja eli Destia Oy ei ole täyttänyt soveltuvuusvaatimuksia, sillä se ei ole toimittanut tarjouspyynnön kohdassa 3.2.1 vaadittua selvitystä referensseistä. Destia Oy:n toimittamasta tilaajavastuuraportista ilmenee referenssit vain numeroina, joten raportti ei täytä tarjouspyynnön vaatimuksia referenssien yksilöintitiedoista. Sen lisäksi tilaajavastuuraportti on liittynyt vaatimuskohtaan 3.1, joten sitä ei ole muutoinkaan saanut huomioida vaatimuskohdan 3.2 täyttymisen arvioinnissa. Tarjoajien tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi hankintayksikkö ei ole saanut selvittää tarjoajan puolesta tarjouspyynnössä vaadittuja asioita muualta, vaan kaikkien hankintayksikön käytössä olleiden tietojen on ollut oltava peräisin pelkästään tarjouksista.
Lisäksi Destia Oy on ilmoittanut, ettei se käytä alihankkijoita eikä se ole toimittanut vaadittua listausta alihankkijoista. Destia Oy ei ole suorittanut yhtään riista-aitarakennusurakkaa ilman alihankkijoita, joten sen tarjouksessaan ilmoittamat tiedot alihankkijoista eivät mahdollisesti pidä paikkansa.
Vastine
Väylävirasto on antanut asiassa vastineen Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen puolesta Väylävirastosta annetun lain 2 §n ja 7 §:n sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annetun lain 24 §:n nojalla.
Vaatimukset
Väylävirasto on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.320 eurolla viivästyskorkoineen.
Perustelut
Soveltuvuusvaatimukset ovat olleet hankintasäännösten mukaisia. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa soveltuvuusvaatimuksia asettaessaan, eikä niiden tarvitse olla välttämättömiä, kunhan ne ovat oikeasuhtaisia hankinnan kohteeseen nähden. Tarjouspyynnön kohtien 3.1 ja 3.2 soveltuvuusvaatimuksilla hankintayksikkö on pyrkinyt varmistumaan tarjoajien teknisestä kyvykkyydestä toteuttaa rakennusurakka. Kohdan 3.3 vaatimuksella on varmistettu tarjoajilla olevan ulkopuolisesti todennettu sertifioitu laadunhallintajärjestelmä, mikä on ollut selvästi teknisestä kyvykkyydestä eroava vaatimus. Vaatimus sertifioidusta laadunhallinnasta on alan yleisen käytännön mukaista, minkä lisäksi kyseinen soveltuvuusvaatimus on ollut käsillä olevan hankinnan kannalta merkityksellinen, sillä kyse on ollut laatuvastuurakentamisen periaatteelle perustuvasta urakasta. Tällaisissa rakennusurakoissa hankintasopimuksen aikainen valvonta kohdistuu pääosin toimittajan laatujärjestelmään ja laadunvarmistukseen. Viittaus SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaattiin on ollut selkeästi vain yksi esimerkki hyväksyttävästä laadunhallinnan sertifioinnista, eikä soveltuvuusvaatimus ole siten ollut syrjivä.
Valittaja ei ole täyttänyt soveltuvuusvaatimuksia, joten se on tullut sulkea tarjouskilpailusta. Laadunhallinnan RALA-sertifioinnin edellytykset eivät täyty, vaikka yrityksellä olisi yksittäinen RALA-pätevyys. Valittajan väite siitä, että tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimusten täyttäminen kohdissa 3.1 ja 3.2 merkitsisi myös sertifioitua laadunhallintaa koskevan kohdan 3.3 vaatimuksen täyttyvän, on näin ollen virheellinen. Valittajan toimittamassa RALA-raportissa ei ole ollut lainkaan tietoja laadunhallinnasta, eivätkä valittajan toimittama muut todistukset ja asiakirjat ole olleet vaatimuksen täyttymisen arvioimiseen soveltuvia. Valittajan sertifikaatit ja todistus ovat koskeneet tuotteiden laatua eivätkä itse yrityksen toimintaa ja laadunhallintaa. Tarjoajan itse laatimaa selvitystä yrityksen laadunhallinnasta ei ole voitu katsoa ulkopuolisesti todennetuksi laadunhallinnan sertifioinniksi.
Päätöksessä, jolla hankintayksikkö on sulkenut valittajan tarjouskilpailusta, on selkeästi mainittu, ettei valittaja ole toimittanut muuta vastaavaa selvitystä. Lisäksi käsittelypöytäkirjasta käy selkeästi ilmi, ettei hankintayksikkö ole jättänyt valittajan toimittamia asiakirjoja huomiotta. Hankintayksiköllä ei ole myöskään ollut velvollisuutta pyytää tarjouksen täydennystä.
Hankintayksikkö ei ole ylittänyt toimivaltaansa. Myönteisellä hankintaoikaisupäätöksellä kumotaan aiempi virheellinen hankintapäätös ja asia otetaan uudestaan ratkaistavaksi, jolloin on edelleen noudatettava hankintasäännösten mukaista prosessia. Hankintaoikaisuvaatimuksen vaatimukset eivät sido hankintayksikköä, eikä hankintayksiköllä ole velvollisuutta kuulla asianosaisia uutta hankintapäätöstä tehdessään. Valittajan väitteet toimivallan puuttumisesta ovat perusteettomia.
Voittaneen tarjoajan Destia Oy:n tarjous on ollut tarjouspyynnön mukainen. Tarjouspyynnössä on ilmoitettu, ettei selvityksiä ja RALA-todistuksia tarvitse toimittaa, vaan tarjoajien on tullut antaa vakuutus vähimmäisvaatimusten täyttämisestä. Erilliset referenssit on tullut liittää tarjoukseen mukaan vain, jos pätevyys osoitetaan niillä RALA-todistuksen sijasta. Destia Oy:llä on ollut vaadittu RALA-pätevyys, joten sen ei ole tarvinnut toimittaa referenssitietoja. Lisäksi Destia Oy on täyttänyt soveltuvuusvaatimukset itse ilman voimavara-alihankkijaa, joten sen ei ole tarvinnut ilmoittaa alihankkijoista. Hankintayksikkö ei ole käyttänyt muuta aineistoa kuin mikä sille on tarjousten yhteydessä toimitettu, ja joka on ollut järjestelmistä saatavissa.
Kuultavan lausunto
Destia Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen siltä osin kuin se koskee valittajan väitteitä poissulkemispäätöksen hankintasäännösten vastaisuudesta, ja että markkinaoikeus jättää valituksen tutkimatta siltä osin kuin se koskee Destia Oy:n tarjoukseen kohdistuvia väitteitä ja vaatimuksia. Lisäksi kuultava on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 4.500 eurolla viivästyskorkoineen.
Kuultava on esittänyt, että hankintayksikkö on menetellyt hankintasäännösten mukaisesti. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa soveltuvuusvaatimusten asettamisessa, eikä niiltä edellytetä välttämättömyyttä. Tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset ovat olleet perusteltuja ja samankaltaisia hankintoja koskevassa oikeuskäytännössä hyväksyttyjen soveltuvuusvaatimusten mukaisia.
Valittaja on tullut sulkea tarjouskilpailusta, sillä se ei ole täyttänyt soveltuvuusvaatimusta yritystasoisesta ulkopuolisesti todennetusta laadunhallinnan sertifioinnista. Valittajan toimittama RALA-raportti on ollut tyhjä laadunhallinnan osalta. Valittajan RALA-pätevyydet ja valittajan toimittamat muut todistukset eivät ole olleet soveltuvia täyttämään kyseistä soveltuvuusvaatimusta, sillä mikään niistä ei ole koskenut yritystasoista laadunhallintajärjestelmää.
Hankintayksikkö ei ole ylittänyt toimivaltaansa. Hankintaoikaisupäätöksellä on kumottu 11.12.2020 tehty hankintapäätös, eikä se ole tarkoittanut valittajan oikaisuvaatimuksessa esitettyjen vaatimusten hyväksymistä.
Valittajan väitteet koskien Destia Oy:n tarjousta tulee jättää tutkimatta. Jos valittajan katsottaisiin täyttävän soveltuvuusvaatimukset, se nousisi ensimmäiselle sijalle, eikä sillä olisi oikeussuojan tarvetta valittaa huonommalle sijalle sijoittuneista tarjouksista. Jos puolestaan valittajan ei katsota täyttävän soveltuvuusvaatimusta, sen sulkeminen tarjouskilpailusta on ollut perusteltua, eikä valittajalla ole tällöinkään oikeussuojan tarvetta valittaa tarjousten vertailusta. Joka tapauksessa Destia Oy on täyttänyt tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimukset itse, joten sen ei ole tarvinnut ilmoittaa alihankkijoista. Lisäksi Destia Oy:n ei ole tarvinnut toimittaa referenssejä, koska sillä on ollut referenssitiedot korvaava RALA-pätevyys.
Vastaselitys
Valittaja on antanut vastaselityksen.
Muut kirjelmät
Hankintayksikkö on antanut lausuman.
Kuultava on antanut lausuman.
Markkinaoikeuden ratkaisu
Perustelut
Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet
Asiassa on valituksessa esitettyjen väitteiden perusteella arvioita, onko hankintayksikkö toiminut hankintasäännösten vastaisesti soveltuvuusvaatimuksia ja niiden täyttymisen selvittämistä koskevia vaatimuksia asettaessaan ja soveltaessaan.
Asiaan sovellettavan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 99 §:n mukaan sen lisäksi, mitä lain I (1 — 31 §) ja IV (123 — 174 §) osassa säädetään hankintasopimuksista, tavara- ja palveluhankintoihin, suunnittelukilpailuihin sekä rakennusurakoihin, jotka ovat arvoltaan 26 §:ssä säädetyt EU-kynnysarvot alittavia, mutta vähintään 25 §:n 1 momentin 1 tai 2 kohdassa säädettyjen kansallisten kynnysarvojen suuruisia, sovelletaan lain 11 luvun (99 — 106 §) säännöksiä.
Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.
Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.
Mainitun pykälän 2 momentin esitöissä (HE 108/2016 vp s. 212 — 213) on todettu, että hankintayksikkö voi pyytää täydennyksiä ja täsmennyksiä tarjouksiin ja osallistumishakemuksiin lain 74 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. Viimeksi mainitun momentin esitöissä (HE 108/2016 vp s. 174) on todettu, että hankintayksiköllä on harkintavaltaa siitä, pyytääkö se ehdokkaita tai tarjoajia täsmentämään tai täydentämään asiakirjoja. Hankintayksiköllä ei sitä vastoin ole velvollisuutta antaa ehdokkaille tai tarjoajille oikeutta täsmentää tai täydentää tarjouksia.
Hankintalain 105 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Soveltuvuutta koskevien vaatimusten tulee olla oikeassa suhteessa hankinnan kohteeseen. Hankintayksikön tulee ilmoittaa käyttämänsä vaatimukset hankintailmoituksessa tai tarjouspyynnössä. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Vakuutuksessa annettujen tietojen paikkansapitävyys tulee tarkastaa tarjouskilpailun voittajan osalta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.
Pykälän 2 momentin mukaan ehdokkaiden ja tarjoajien sulkemisessa tarjouskilpailun ulkopuolelle ja soveltuvuutta koskevien vaatimusten asettamisessa voidaan noudattaa, mitä mainitun lain 80 — 86 §:ssä säädetään.
Hankintalain 105 §:ää koskevissa esitöissä (HE 108/2016 vp s. 213) on todettu, että soveltuvuutta koskevat vaatimukset voivat liittyä toimittajien taloudelliseen ja rahoitukselliseen asemaan sekä ammatilliseen ja tekniseen pätevyyteen tai muihin perusteisiin. Soveltuvuutta koskevilla ehdoilla pyritään ennakollisesti varmistumaan siitä, että tarjoaja kykenee suoriutumaan hankinnan kohteen toteuttamisesta. Jos ehdot asetetaan liian tiukaksi, voi se johtaa tasapuolisen ja syrjimättömän hankintamenettelyn vaarantumiseen. Esitöissä on myös todettu pykälän 2 momentin osalta, että hankintalain 80 — 86 §:n soveltamisen mahdollisuus soveltuvin osin ei tarkoita sitä, että lain II osan julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivistä 2014/24/EU johtuvia säännöksiä olisi sovellettava kansallisissa hankinnoissa sellaisinaan. Kuten hankintamenettelyä koskevia säännöksiä, myös soveltuvuusehtoja ja poissulkemisperusteita koskevia säännöksiä voidaan soveltaa II osan säännöksiin nähden väljemmin.
Hankintalain 86 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla. Hankintayksikkö voi vaatia, että riittävä kokemus osoitetaan viittaamalla aiemmin toteutettuihin sopimuksiin.
Hankintalain 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.
Hankintamenettelystä
Hankintayksikkö on pyytänyt 24.11.2020 julkaistulla tarjouspyynnöllään tarjouksia riista-aidan rakennusurakkaan. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteeksi on ilmoitettu halvin hinta.
Tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksia yleisesti koskevassa kohdassa on muun ohella todettu seuraavaa:
”Tarjoajien ei tule tarjousta jättäessään toimittaa alla listattuja selvityksiä. Tässä vaiheessa riittää, että tarjoaja itse vakuuttaa kyllä -vastauksella, että jokainen alla esitetty vähimmäisvaatimus täyttyy. Tarjousvertailussa ensimmäiseksi sijoittuneelta tarjoajalta tilaaja tulee pyytämään ja tarkastamaan selvitykset ennen hankintapäätöksen tekemistä siltä osin, kuin tilaajalla ei ole mahdollisuutta tarkistaa tietoja käytössään olevista järjestelmistä.”
Tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksissa koskien tarjoajien teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä on todettu seuraavaa:
”Kohdissa 3.1, 3.2 ja 3.3 mainittuja todistuksia (RALA) ei tule liittää. Jos pätevyys osoitetaan refenssikohteilla tulee selvitys liittää tarjousaineistoon.
3.1 Vaatimus: Tarjoajalla itsellään tulee olla tähän urakkaan soveltuva toimialapätevyys. RALA-pätevyyden puuttuessa voidaan pätevyys osoittaa riittävin referenssitiedoin. Seuraavat pätevyydet vaaditaan pääurakoitsijalta: 18.6a Pääurakointi; tiet ja kadut [ — — ]
3.1.1 Vaadittu selvitys: Selvitys tärkeimmistä pääurakoista viimeiseltä 3 vuodelta, vähintään 1 kpl. Selvityksen tulee sisältää urakan (referenssikohteen) kuvauksen lisäksi tiedot urakan arvosta, toimitusajasta ja toimituksen vastaanottajasta. Selvitys voidaan korvata RALA- / TIVA-raportilla tai muulla vastaavalla selvityksellä.
3.2 Vaatimus: Tarjoajalla tai alihankkijalla tulee olla tämän urakan töihin soveltuva RALA-pätevyys ”13.2 Aitojen ja meluesteiden rakentaminen”. RALA-pätevyyden puuttuessa voidaan pätevyys osoittaa riittävin referenssitiedoin.
3.2.1 Vaadittu selvitys: Selvitys tärkeimmistä riista-aidan rakentamiskohteista viimeiseltä 5 vuodelta, vähintään 1 kpl. Selvityksen tulee sisältää urakan (referenssikohteen) kuvauksen lisäksi tiedot urakan arvosta, toimitusajasta ja toimituksen vastaanottajasta. Selvitys voidaan korvata RALA- / TIVA-raportilla tai muulla vastaavalla selvityksellä.
3.3 Vaatimus: Tarjoajalla tulee olla vähintään Rakentamisen laatu RALA ry:n yritystasoiset tähän urakkaan soveltuvat sertifikaatit tai muu vastaava näyttö ulkopuolisesti todennetusta sertifioidusta laadunhallinnasta.
3.3.1 Vaadittu selvitys: RALA ry:n myöntämä tähän urakkaan soveltuva yritystason RALA-sertifikaatti, TIVA-pätevyysraportti tai muu selvitys ulkopuolisesti todennetusta laadunhallintajärjestelmästä (esim. tähän urakkaan soveltuva SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti). Selvitys voidaan korvata RALA- / TIVA-raportilla tai muulla vastaavalla selvityksellä.”
Hankintayksikkö on saanut viisi tarjousta, joista se on valinnut hankintapäätöksellä 11.12.2020 Ratecon Oy:n tarjouksen. Hankintaoikaisupäätöksessä 23.12.2020 hankintayksikkö on todennut hankintapäätöksen 11.12.2020 perustuneen virheelliseen lain soveltamiseen, sillä Ratecon Oy ei ole täyttänyt soveltuvuusvaatimusta ulkopuolisesti todennetusta sertifioidusta laadunhallinnasta. Tämän seurauksena kyseinen hankintapäätös on kumottu ja hankinta on otettu uudelleen käsiteltäväksi. Hankintaoikaisupäätös on tehty sekä hankintayksikön itseoikaisun että valittajan tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen seurauksena.
Hankintayksikön päätöksessä sulkea valittaja tarjouskilpailusta 23.12.2020 on sulkemisen perusteeksi esitetty, että valittaja ei ole tarjouksessaan esittänyt näyttöä ulkopuolisesti todennetusta sertifioidusta laadunhallinnasta eikä se siten ole täyttänyt tarjouspyynnön kohdan 3.3 mukaista soveltuvuusvaatimusta. Päätöksessä todetaan valittajan toimittaman RALA-raportin olleen tyhjä laadunhallintaa koskevilta osin, eikä valittaja ole toimittanut muuta vastaavaa selvitystä.
Hankintayksikkö on suorittanut tarjousten vertailun kolmen jäljelle jääneen tarjoajan välillä, ja hinnan perusteella se on valinnut Destia Oy:n tarjouksen uudella hankintapäätöksellä 23.12.2020.
Asian arviointi
Valittajan mukaan tarjouspyynnön kohdan 3.3 soveltuvuusvaatimus on ollut tarpeeton sekä syrjivä. Valittaja on joka tapauksessa täyttänyt soveltuvuusvaatimukset.
Hankintayksikkö on esittänyt, että edellä puhuttu soveltuvuusvaatimus on ollut suhteellisuus- ja syrjimättömyysperiaatteen mukainen. Valittajan toimittama näyttö ole osoittanut sen täyttäneen soveltuvuusvaatimusta.
Markkinaoikeus toteaa, että tarjoajien soveltuvuutta koskevilla vaatimuksilla hankintayksikkö pyrkii varmistumaan toimittajan kyvystä toteuttaa hankinta. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa soveltuvuusvaatimusten asettamisessa. Hankintayksikön on kuitenkin otettava huomioon vaatimus tarjoajien tasapuolisesta ja syrjimättömästä kohtelusta. Tarjouspyynnössä asetettavien vaatimusten tulee olla hankinnan kannalta perusteltuja, eivätkä mainitut vaatimukset saa perusteettomasti rajoittaa kilpailua. Suhteellisuusperiaatteesta johtuu, että vaatimusten on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltavaan päämäärään.
Edellä mainitussa tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimuksessa on edellytetty, että tarjoajalla on ollut ulkopuolisesti todennettu laadunhallinnan sertifiointi. Hankinnan kohteena ollut rakennusurakka on perustunut laatuvastuurakentamisen periaatteelle, jossa hankintasopimuksen aikainen valvonta kohdistuu hankintayksikön esittämällä tavalla pääosin toimittajan laatujärjestelmään ja laadunvarmistukseen. Tarjouspyynnön liitteenä olleessa urakkasopimusluonnoksessa on edellytetty, että urakoitsija toimittaa laatusuunnitelman ja tähän suunnitelmaan on sopimuksessa liitetty sekä ensimmäisen maksuerän maksaminen että sopimuksen mukaisia sanktioita. Markkinaoikeus katsoo, että hankinnan kohde ja toteuttamistapa huomioon ottaen hankintayksikkö on voinut harkintavaltansa puitteissa edellyttää, että tarjoajalla on ollut ulkopuolisesti todennettu laadunhallinnan sertifiointi ja että vaatimus on ollut hankinnan kohteen kannalta perusteltu.
Tarjouspyynnössä on mahdollistettu soveltuvuusvaatimuksen täyttämisen osoittaminen RALA-sertifikaatilla tai muulla vastaavalla näytöllä. Vaatimuskohdassa RALA-sertifikaatin ohella nimenomaisesti mainittu TIVA-pätevyysraportti ja SFS-EN ISO 9001 laatusertifikaatti ovat olleet vain esimerkkejä muusta vastaavasta näytöstä. Tarjoajilla on siten ollut vaihtoehtoja soveltuvuusvaatimuksen täyttämiseksi, eikä laadunhallinnan sertifiointia koskevan tarjouspyynnön mainitun vaatimuksen voida katsoa rajoittaneen kilpailua tarpeettomasti tai olleen suhteellisuusperiaatteen vastainen. Asetettua sertifikaattivaatimusta ei näin ollen ole pidettävä valittajan esittämällä tavalla hankintasäännösten vastaisena.
Valittaja on liittänyt tarjoukseensa RALA-raportin, riista-aidan toimittajan laatutodistuksen ja sertifikaatteja, jotka ovat koskeneet valittajan tuotteiden laatua. Tarjouspyynnössä on kuitenkin vaadittu näyttöä ulkopuolisesti todennetusta sertifioidusta laadunhallinnasta. Tarjouspyynnön perusteella mainitussa vaatimuksessa on ollut kyse tarjoavan yrityksen toiminnan laadunhallinnasta eikä tarjoajan käyttämien tuotteiden laadusta. Siten valittajan toimittamat sertifikaatit ja laatutodistus eivät ole olleet relevantteja kyseisen vaatimuksen täyttymisen kannalta. Valittajan toimittama RALA-raportti on puolestaan koskenut pääosin valittajan taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä referenssejä, ja raportti on ollut tyhjä laadunhallintaa koskevien tietojen osalta, joten se ei ole osoittanut laadunhallintajärjestelmän sertifikaattia koskeneen vaatimuksen täyttymistä. Edelleen valittajan itsensä laatimassa selvityksessä yrityksen toiminnasta ei ole ollut kyse ulkopuolisesti todennetusta sertifioinnista.
Edellä todetun perusteella markkinaoikeus katsoo, että valittaja ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta yrityksen laadunhallintajärjestelmää ja sitä koskevaa näyttöä koskien. Näin ollen hankintayksikön ei voida katsoa menetelleen hankintasäännösten vastaisesti, kun se on sulkenut valittajan tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö on tuonut kyseisessä päätöksessä ilmi perusteet valittajan sulkemiselle, joten päätöstä ei voida tältä osin pitää puutteellisesti perusteltuna.
Hankintayksiköllä on edellä hankintalain 104 §:n 2 momentissa säädetyn mukaisesti mahdollisuus pyytää tarjoajilta täydennystä tarjouksiinsa. Kun otetaan huomioon hankintalain 3 §:n 1 momentista ilmenevät periaatteet ja hankintalain 104 §:n 2 momentissa viitatun hankintalain 74 §:n 2 momentin esitöissä todettu, hankintayksiköllä ei kuitenkaan ole EU-kynnysarvon alittavassa hankinnassa velvollisuutta täydennyksen pyytämiseen, vaan tarjoaja vastaa tarjouksensa tarjouspyynnön mukaisuudesta. Hankintayksikkö ei ole siten menetellyt virheellisesti jättäessään pyytämättä valittajalta täydennystä.
Markkinaoikeus toteaa hankintayksikön toimivallan ylittämisestä esitetyn väitteen osalta seuraavan.
Valittajan mukaan hankintayksikkö on ylittänyt toimivaltansa poiketessaan tekemästään hankintaoikaisupäätöksestä. Hankintayksikkö on esittänyt, ettei hankintaoikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset sido hankintayksikköä.
Hankintayksikkö voi hankintalain 132 §:n tarkoittamissa tilanteissa tehdä hankintaoikaisun. Hankintayksikkö on 23.12.2020 tekemällään hankintaoikaisupäätöksellä poistanut aiemmin tekemänsä hankintapäätöksen ja ratkaissut asian uudelleen ottamalla asian uudelleen käsiteltäväkseen eli palauttamalla asian hankintamenettelyyn. Markkinaoikeus toteaa, että jatkaessaan hankintamenettelyä hankintaoikaisun jälkeen hankintayksikön tulee edelleen noudattaa hankintalain säännöksiä ja periaatteita. Siten tarjouspyynnön vastaiset tarjoukset tulee hankintalain 104 §:n mukaisesti sulkea tarjouskilpailusta myös silloin, kun asia on hankintaoikaisua käyttäen palautettu hankintamenettelyyn ja hankintamenettelyä jatketaan. Hankintayksikkö ei siten ole ylittänyt toimivaltaansa tai menetellyt hankintalain hankintaoikaisua koskevan 132 §:n tai muutoin hankintasäännösten vastaisesti, kun se on hankintaoikaisun jälkeen päättänyt sulkea valittajan tarjouksen tarjouskilpailusta.
Johtopäätös
Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö ei ole menetellyt hankinnassaan valittajan esittämin tavoin hankintasäännösten vastaisesti. Valitus on näin ollen hylättävä. Ottaen huomioon valittajan tarjouksen tarjouspyynnön vastaisuus asiassa ei ole tarpeen lausua muista valittajan esittämistä väitteistä.
Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen
Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.
Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.
Asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos hankintayksikkö ja kuultava joutuisivat itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Valittaja on näin ollen velvoitettava korvaamaan hankintayksikön ja kuultavan määrältään kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Asian näin päättyessä valittaja saa itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.
Lopputulos
Markkinaoikeus hylkää valituksen.
Markkinaoikeuden 9.4.2021 määräämä väliaikainen kielto raukeaa.
Markkinaoikeus velvoittaa VS Turva-aidat Oy:n korvaamaan Väyläviraston oikeudenkäyntikulut 1.320 eurolla viivästyskorkoineen sekä Destia Oy:n oikeudenkäyntikulut 4.500 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.
Muutoksenhaku
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.
Valitusosoitus on liitteenä.
Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Markus Mattila ja Markus Ukkola.
Huomaa
Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.