1500/2018

Menettämisseuraamus - Rikoksentekovälineen menettäminen
Oikeudenkäyntimenettely - Oikeudenkäynnin kesto - Oikeudenkäynnin viivästymishyvitys

Vastaaja oli tuomittu rangaistukseen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä menettämään valtiolle rikoksen kohteina olleet tietokoneen kovalevylle tallennetut laittomat video- ja kuvatiedostot. Hovioikeuden tuomion mukaan tiedostojen poistamisen jälkeen tietokone tuli palauttaa vastaajalle. 

Korkein oikeus tuomitsi tietokoneen valtiolle menetetyksi. Menettämisseuraamus määrättiin raukeamaan, jos tietokoneelta sen omistajan kustannuksella poistetaan laittomat tiedostot joko irrottamalla ja tuhoamalla laitteen kovalevy tai ylikirjoittamalla kaikki kovalevyllä olevat tiedostot poistamisen varmistavalla tavalla sen jälkeen, kun lailliset tiedostot on kopioitu omistajan osoituksen mukaan ja palautettu omistajalleen. Ks. KKO:2017:95 

Kysymys myös siitä, oliko oikeudenkäynnin viivästymishyvityksen tuomitsemiselle perusteita.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.