Vaasan HO 19.09.2002 1116

Laki holhoustoimesta - Edunvalvojan määrääminen - Kuulemisvelvollisuus

Käräjäoikeus oli määrännyt A:lle edunvalvojan varaamatta hänelle tilaisuutta tulla kuulluksi asiassa. Käräjäoikeus oli perustellut tätä sillä, että A:ta ei voitu hänen sairautensa vuoksi kuulla hakemuksen johdosta. Lääkärinlausunnon mukaan A ei ymmärrä oikeudenkäynnin merkitystä eikä häntä näin ollen tarvitse kuulla oikeudenkäynnissä. Hovioikeus katsoi, että holhoustoimesta annetun lain 73 §:n 2 momentissa asetettu kuulemistilaisuuden varaamisvelvollisuus ei riipu kuultavan tilasta. Mikäli tilaisuutta tulla kuulluksi ei voida asianomaisen tilan vuoksi varata hänelle itselleen, on hänelle tätä tarkoitusta varten määrättävä lain 82 §:n mukainen edunvalvoja.

Asia palautettiin käräjäoikeuteen.

Jäsenet: Korkalainen, Palmu, Rudanko
Esittelijä: Wahlbeck

Hallituksen esitys 146/1998 s. 64 ja 67-68

Holhousviranomainen on pyytänyt valituslupaa KKO:lta.

KKO:n ratkaisu 14.4.2004 nro 815, KKO:2004:38. Hovioikeuden päätös kumotaan ja asia jätetään käräjäoikeuden päätöksen lopputuloksen varaan. (Ään.)

+

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.