Itä-Suomen HO 08.02.2000 108

Aikaisemmin tuomitun vankeusrangaistuksen huomioonottaminen

Sen jälkeen kun KO oli tuominnut A:n alkoholipitoisen aineen välittämisestä vankeusrangaistukseen, A oli tuomittu toisessa KO:ssa ennen ensimmäistä tuomiota tehdyistä törkeistä huumausainerikoksista yhteiseen vankeusrangaistukseen. A valitti ensimmäisestä tuomiosta HO:een.

Rikoslain 7 luvun 6 §:n 1 momentista ei suoraan ilmene, tuleeko muutoksenhakutuomioistuimen rangaistusta määrätessään ottaa huomioon muutoksenhaun kohteena olevan tuomion jälkeen annetulla tuomiolla tuomittu vankeusrangaistus, jota määrättäessä muutoksenhaun kohteena olevalla tuomiolla määrätty rangaistus olisi voitu ottaa huomioon. Syytetyn suosimisen periaate ja kohtuusnäkökohdat puhuvat sen puolesta, että tuo rangaistus voidaan myös tässä tilanteessa ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä.

Näillä perusteilla HO, ottaen huomioon teon laadun, katsoi KO:n törkeistä huumausainerikoksista tuomitseman rangaistuksen riittäväksi seuraamukseksi HO:ssa käsiteltävänä olleesta rikoksesta.

Liisa Ollikainen, Tuula Jauhiainen, Heimo Kiviranta (sijaisjäsen) Esittelijä: Riitta Makkonen

RL 7 LUKU 6 § 1

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.