Vaasan HO 10.06.1998 665

Vahingonkorvaus - Henkinen kärsimys - Törkeä pahoinpitely - Pahoinpitely

A oli kotonaan joutunut avopuolisonsa B:n pahoinpitelemäksi.
B oli ensin lyönyt A:ta, uhannut sen jälkeen tappaa tämän, raahannut tätä eri puolilla asunnossa ja tämän jälkeen viiltänyt tätä useaan kertaan puukolla. Viiltelyyn oli liittynyt A:n henkeen kohdistuvia uhkauksia. Teko oli ollut laadultaan törkeä, se oli tapahtunut useammassa eri vaiheessa ja jatkunut pitkähkön aikaa. Pahoinpitelyyn oli sen tekotapa huomioon ottaen liittynyt sellaista henkilökohtaista koskemattomuutta loukkaavaa alistamista, painostusta ja uhkaa, että sitä voitiin pitää vahingonkorvauslain 5 luvun 6 §:ssä tarkoitettuna vapauteen kohdistuvan rikoksen kaltaisena tekona. B velvoitettiin suorittamaan A:lle korvausta henkisestä kärsimyksestä.

B oli toisessa tilanteessa pahoinpidellyt sängyssä makaavaa A:ta lyömällä tätä poskelle ja kuristamalla tätä kurkusta. Pahoinpitelyyn ei tässä tapauksessa ollut liittynyt sellaista uhkaa tai pakottamista, että sitä olisi pidettävä tyypiltään vahingonkorvauslain 5 luvun 6 §:ssä tarkoitettuna rikoksena.
A:lla ei ollut oikeutta korvaukseen henkisestä kärsimyksestä.

Lainkohta: VahL 5 luku 6 §

Jäsenet: Lauri Halmelinna, Raija Liljenfeldt ja Jorma Latvala

Esittelijä: Marja Kekäläinen

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.