Rovaniemen HO 11.05.1998 323

Yksityishenkilön velkajärjestely - Velan vakuusjärjestelyn muuttaminen - Uuden panttauksen antaminen

Velallisen velkajärjestelyn piiriin kuuluvan velan vakuutena oli erityispanttaussitoumuksin pantattu omakotitalo ja vuokra-oikeus.
Maksuohjelmassa määrätyn omakotitalon realisoinnin ja vakuusvelan lyhentämisen jälkeen maksamatta ollutta vakuusvelkaa oli jäänyt 190.000 markkaa. Velallinen oli pantannut omakotitalon realisoinnista saaduilla varoilla ostamansa asunto-osakkeet yleispanttaussitoumuksin vakuudeksi kaikista velkojalle olleista sitoumuksistaan.

Velallisella oli yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 26 §:n 3 momentin nojalla oikeus pantata ostamansa asunto-osakkeet enintään omakotitalon realisoinnin ja vakuusvelan lyhentämisen jälkeen jäljelle jääneen vakuusvelan vakuudeksi.
Mainitun lain 12 §:n 1 momentin nojalla uuden panttauksen antaminen oli velkajärjestelyn aikana kiellettyä. Velkojalla ei sen vuoksi ollut myöhemmin tapahtuneen asunto-osakkeen realisoinnin yhteydessä, kun kauppahinta ylitti oletetunasunto-osakkeen vakuusarvon, oikeutta sille annetusta yleispantista huolimatta saada realisointituloksesta vakuusvelan jäljelle jäänyttä määrää enempää.

VJL 12 § VJL 26 §:n 3 momentti

Jäsenet: Simo Simola, Teija Unkila ja Virve Puro-Konstenius Esittelijä: Virve Puro-Konstenius

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.