Rovaniemen HO 02.02.1998 80

Konkurssiin asettaminen - Oikeudenkäyntimenettely - Konkurssisääntö 6 § 2

Velkoja oli hakenut velallisen velvoittamista luovuttamaan omaisuutensa konkurssiin. Velallinen oli kirjallisessa lausumassaan vastustanut velkojan hakemusta ja vaatinut sen hylkäämistä tai ainakin asian lykkäämistä sovintoneuvottelujen käymiseksi hakijavelkojan kanssa.

Hakijavelkoja oli siltä pyydetyssä kirjallisessa lausumassaan edelleen vaatinut velallisen asettamista konkurssiin ja ilmoittanut, ettei se suostunut asian lykkäämiseen.

Ottaen huomioon konkurssisäännön 6 §:n 2 momentissa velalliselle säädetty mahdollisuus vielä velallisenkuulustelussa torjua konkurssiin asettaminen tyydyttämällä hakija heti tai asettamalla tämän saamisesta hyväksyttävä vakuus, ei konkurssiin asettamista koskevaa asiaa, velallisen vastustettua hakemusta ja pyydettyä asian lykkäämistä sovintoneuvottelujen käymiseksi, olisi saanut ratkaista kansliakäsittelyssä, vaan asia olisi tullut ratkaista velallisenkuulustelussa käräjäoikeuden istunnossa.

Tämän vuoksi käräjäoikeuden päätös kumottiin ja asia palautettiin käräjäoikeuteen.

Konkurssisääntö 6 § 2

Mikko Könkkölä - Iiro Liukkonen: Konkurssimenettely, 1995, s. 45 Erkki Havansi: Suomen konkurssioikeus, 1992, 3. up. s. 74-75 ja 96-97

Jäsenet: Heikki Supponen, Helinä Haataja ja Pirjo Lonnakko Esittelijä: Anne Niemi

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.