Rovaniemen HO 03.02.1998 73

Yhteinen vankeusrangaistus - Rikoslain 7 luku

A:lle oli käräjäoikeudessa tuomittu yhteinen vankeusrangaistus täytäntöönpanoa varten. Ehdottomat vankeusrangaistukset, joista käräjäoikeus oli määrännyt yhteisen vankeusrangaistuksen, oli tuomittu ennen rikoslain 7 luvun muuttamisesta annetun lain (751/1997) voimaantuloa 1.10.1997. Yhteisen vankeusrangaistuksen määrääminen käräjäoikeudessa sen sijaan oli tapahtunut lain voimaantulon jälkeen.

Muutoksenhakemuksessaan hovioikeudelle syyttäjä pyysi, ettei A:lle määrättäisi yhteistä vankeusrangaistusta täytäntöönpanoa varten, koska voimassa olevassa rikoslain 7 luvussa ei enää ollut sitä koskevaa säännöstä.

Hovioikeus hyväksyen käräjäoikeuden tuomion perustelut ja lopputuloksen hylkäsi valituksen. Käräjäoikeus oli todennut, että laissa oli jäänyt säätelemättä tilanne, jossa ennen 1.10.1997 tuomituista rikoksista olisi tullut määrätä yhteinen vankeusrangaistus täytäntöönpanoa varten. Käräjäoikeuden tuomion perustelujen mukaan olisi vastoin hallitusmuodon 5 §:n 1 momentista ilmenevää yhdenvertaisuusperiaatetta ja rikoslain voimaanpanemisesta annetun asetuksen 3 §:n 2 momentista ilmenevää lievemmän lain periaatetta, jos ennen rikoslain 7 luvun muuttamisesta annetun lain (751/1997) voimaantuloa 1.10.1997 tuomituista rikoksista, joista olisi voitu määrätä yhteinen vankeusrangaistus, ei voitaisi 1.10.1997 jälkeen enää määrätä yhteistä vankeusrangaistusta täytäntöönpanoa varten. Tällainen tilanne saattaisi olla myös vastoin Suomea sitovia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Lainvalmisteluasiakirjoistakaan ei ollut pääteltävissä, että lainsäätäjä olisi tuollaiseen tilanteeseen nimenomaisesti pyrkinyt. Näiden syiden vuoksi A:lle voitiin määrätä yhteinen vankeusrangaistus täytäntöönpanoa varten.

Jäsenet: Eero Yrttiaho, Maija Liisa Kilpeläinen ja Anu Hämäläinen Esittelijä: Päivi Markus

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.