Kouvolan HO 20.05.1998 599

Yrityssaneeraus - Yrityskiinnitys - Vakuusvelka - Vakuuden arvo

Vahvistettaessa yrityksen saneerauksesta annetussa laissa tarkoitettua saneerausohjelmaa oli kysymys siitä, minkä suuruiseksi saneerausohjelmassa tuli määrätä yrityskiinnitykseen perustuva vakuusvelka.

Vakuuden arvon määräämisen lähtökohtana on todennäköinen myyntihinta saneerausmenettelyn alkamisajankohtana. Kysymyksessä ei ole kuitenkaan todellinen myyntitilanne. Arvon määrittämisessä on ratkaisevaa myyntitapa, joka vallitsevissa olosuhteissa on todennäköisin. Pääsääntönä ei vakuuden arvosta voida pitää julkisella huutokaupalla omaisuudesta saatavaa hintaa. Yritystoiminnan jatkuessa tulee arvioinnissa ottaa huomioon arvoa korottavana vakuudenhaltijan riski omaisuuden arvon alenemisesta. Vakuuden arvona on pidettävä yritystoiminnan jatkumiseen perustuvaa käypää hintaa.

YrityssaneerausL 3 § 1 mom 6 kohta Hallituksen esitys 182/1992 vp Koskelo: Yrityssaneeraus, 1994 s. 140 - 145 Koulu: Saneerausohjelman vahvistaminen, 1995 s. 260

III osasto: Tasa - L.Kartimo - Varpila (sijaisj.) Esittelijä: Penttilä

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.