Vaasan HO 20.10.1994 1864

Luovutuksen saajan asema takaisinsaannissa konkurssipesään

Pankki oli 11.6.1992 antanut sittemmin konkurssiin menneelle osakeyhtiö A:lle 900.000 mk:n lainan. Lainalla oli samana päivänä maksettu A:n määräysvallassa olleen (omisti osakekannan) osakeyhtiö B:n velkoja samalle pankille 775.900 mk. Kun mitään perustetta A:n suoritukselle ei ollut esitetty, A:n oli katsottava lahjoittaneen B:lle mainitut 775.900 mk.

Pankki, jolle B oli lainojensa maksuna edelleen luovuttanut A:lta saamansa varat, oli takaisinsaannista konkurssipesään annetun lain 6 ja 20 §:n nojalla velvollinen yhteisvastuullisesti B:n kanssa palauttamaan saamansa varat A:n konkurssipesään, koska pankki oli ollut tietoinen oikeustoimen peräyttämiseen oikeuttavista seikoista.

TakSL 6 § TakSL 20 §

I-osasto

Jäsenet: Martti Mansner, Johan Eklund, Juhani Palmu

Esittelijä: Eija-Liisa Helin

Pankki pyysi valituslupaa ja haki muutosta.

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 5.6.1995 nro 2244).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.