Vaasan HO 02.09.1994 1442

Velkajärjestely - Rikosperusteinen vahingonkorvausvelka

A haki velkajärjestelyä. Hänen maksettavanaan oleva velka koostui yksinomaan törkeään pahoinpitelyyn perustuvasta vahingonkorvausvelasta.

Velkajärjestely voidaan myöntää myös rikosperusteisista veloista.
Velkajärjestelylain 10 §:n mukaan velkajärjestelyä ei kuitenkaan voida myöntää mm. silloin, kun velkaantuminen perustuu rikokseen, jolla on tavoiteltu merkittävää taloudellista hyötyä. Muunkaltaisiin rikoksiin perustuvaa velkaantumista ei nimenomaisesti ole säädetty velkajärjestelyn esteeksi.

VJL 10 §:n mukaan velkajärjestelyä ei myöskään voida myöntää, jos velkaantuminen on tapahtunut keinotteluluonteisesti tai ilmeisen kevytmielisesti. Hallituksen esityksen (HE 183/1992) mukaan on pidetty tärkeänä, että "järjestelmän piiriin ei voi päästä henkilöitä, joiden velkaantumiseen liittyy yleisen yhteiskunta- ja maksumoraalin kannalta arveluttavia piirteitä".

Hovioikeus tulkitsi velkajärjestelylain 10 §:n säännöstä siten, että rikosperusteinen velkaantuminen on eräissä tapauksissa 7 kohdan tarkoittamaa kevytmielistä velkaantumista. A:n velkaantuminen perustui törkeään, tahalliseen rikokseen. Kun erityisiä vastasyitä ei ollut esitetty, velkajärjestelylle oli 10 §:n 7 kohdassa tarkoitettu este.

II-osasto

Jäsenet: Raija Kuusimäki, Jorma Latvala, Jorma Huuhtanen (apujäsen)

Esittelijä: Tuula Keltikangas

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.