Itä-Suomen HO 03.11.1994 2046

Vahingonkorvaus - Syy-yhteys - Varkaus - Maksuvälinepetos - Avunanto maksuvälinepetokseen

A seurasi B:tä tämän nostaessa pankkikortillaan rahaa pankkiautomaatista ja sai näin selville B:n pankkikortin tunnusluvun.
Tämän jälkeen A yhdessä C:n kanssa anasti B:n lompakosta rahaa ja pankkikortin. A ilmoitti pankkikortin tunnusluvun C:lle ja D:lle, jotka käyttivät B:n korttia nostamalla pankkiautomaatista rahaa. A ja D luovuttivat pankkikortin tunnuslukuineen E:lle vapaasti käytettäväksi. E käytettyään pankkikorttia ostaessaan huoltoasemalta polttoainetta ensin yksin ja sitten yhdessä F:n kanssa luovutti pankkikortin vastiketta vastaan edelleen.

A, D ja E velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan pankille pankkikortin oikeudettoman käyttämisen johdosta aiheutuneet vahingot. F velvoitettiin osallistumaan sanottuun korvausvelvollisuuteen sen vahingon osalta, jonka hän oli yhdessä E:n kanssa pankkikorttia käyttämällä aiheuttanut pankille.

I osasto

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 21.2.1995 nro 674)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.