Vaasan HO 14.09.1993 1690

Maksuton oikeudenkäynti - Oikeudenkäyntiavustajan määrääminen

A:n ja B:n kuljettamat henkilöautot olivat törmänneet toisiinsa.
Törmäyksen seurauksena molempiin ajoneuvoihin oli tullut vaurioita ja useille henkilöille oli aiheutunut kipua. Virallinen syyttäjä ja B vaativat A:lle rangaistusta liikenteen vaarantamisesta. A kiisti häneen kohdistetun syytteen ja vaati B:lle rangaistusta liikenteen vaarantamisesta. KO tuomitsi sekä A:n että B:n sakkorangaistukseen liikenteen vaarantamisesta, mutta ei myöntänyt A:lle maksutonta oikeudenkäyntiä, koska asialla oli tälle maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla vain vähäinen merkitys.

HO katsoi, että asialla ei ollut A:lle vain vähäinen merkitys ja ettei kysymyksessä ollut yksinkertainen rikosasia, koska syyllisyyskysymys oli ollut epäselvä. A ei ilman avustajaa kyennyt riittävän hyvin vastaamaan syyttäjän syytteeseen ja ajamaan omaa syytettään B:tä vastaan.

IV-jaosto

Jäsenet: Juhani Pöytäniemi, Marcus Lundström ja Robert Liljenfeldt

Esittelijä: Timo Lehtonen

Ks. Aalto: Maksuton oikeudenkäynti, 1974, s. 32 ss. ja 59 ss.
Ruso: Maksuton oikeudenkäynti ja yleinen oikeusapu, 1985, s. 36 ja 64

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.