Helsingin HO 10.11.1993 4707

Huoneenvuokra - Takaus

Pankki oli sitoutunut omavelkaiseen takaukseen vuokralaisen puolesta vuokran sopimuksen mukaisen maksamisen vakuudeksi.
Vuokralainen purki sittemmin vuokrasopimuksen aiheettomasti.
Vuokranantaja vaati kanteella kihlakunnanoikeudessa vuokralaiselta ja pankilta sopimuksen mukaista vuokraa purkamisen jälkeiseltä ajalta. Koska vaaditut suoritukset kohdistuivat vuokrasopimuksen jälkeiseen aikaan eikä niitä voitu pitää vuokran maksuina vaan vuokran suuruisina vahingonkorvauserinä, joita takaussitoumus ei koskenut, kihlakunnanoikeus hylkäsi pankkia vastaan ajetun kanteen.
Hovioikeus katsoi, että huolimatta takaussitoumuksen sanamuodosta sitoumuksen tarkoituksena oli turvata vuokranantajan oikeus vuokraan tai vuokran suuruiseen korvaukseen myös vuokrasopimuksen purkamisen jälkeisessä tilanteessa. Näin ollen pankki oli takaussitoumuksen perusteella velvollinen yhteisvastuullisesti vuokralaisen kanssa osallistumaan vuokranantajalle tuomitun vahingonkorvauksen maksamiseen.

Läsnä: Lakovaara-Lehtinen-Juusela-Pohjola-Kaarni Esittelijä: Virtanen

KKO:1994:109 : HO:n tuomiota ei muuteta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.