Vaasan HO 23.11.1992 2220

Pesänjakaja - Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen - Maksuton oikeudenkäynti

Pesänjakajana kihlakunnanoikeuteen perinnönjaon moiteoikeudenkäyntiin kuultavaksi kutsuttu asianajaja A oli vaatinut hänet kuultavaksi kutsuneelta asianosaiselta B, jolle kihlakunnanoikeus oli myöntänyt maksuttoman oikeudenkäynnin, 2.000 markkaa korvaukseksi oikeuteen saapumisesta.

Pesänjakajan oikeus korvauksen saamiseen oikeuteen saapumisesta määräytyi oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 40 §:n ja 55 §:n säännöksien mukaisesti ja tässä tapauksessa, kun B:lle oli myönnetty maksuton oikeudenkäynti, suoritettiin korvaus valtion varoista. Kun A oli vaatinut korvausta enemmän kuin valtion varoista voitiin myöntää, velvoitettiin valtion varoista maksettavista todistelukustanuksista annetun lain 9 § :n nojalla asian hävinnyt osapuoli suorittamaan A:lle lisäkorvauksena kohtuulliseksi harkittu määrä.

II-jaosto

Jäsenet: Ossi Kangasmaa, Björn Hagman, Raimo Risku

Esittelijä: Kari-Matti Kauppila

B pyysi valituslupaa KKO:lta.

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 8.4.1993 nro 1286).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.