Vaasan HO 15.09.1992 1614

Maksuton oikeudenkäynti - Avustajanpalkkio ja kulujen korvaus

Kuopiossa asuvalle A:lle oli määrätty oikeudenkäyntiavustajaksi Kuopiosta oleva B Vaasassa käsiteltävää juttua varten. Kysymyksessä oli yksinkertainen rikosasia, jollainen asianajotoiminnassa tavanomaisesti annetaan ns. kirjeenvaihtojuttuna oikeudenkäyntipaikkakunnalla toimivalle asianajajalle. Jutussa ei ollut ilmennyt seikkoja, joiden johdosta A:n ja B:n välinen luottamussuhde tai A:n oikeusturva olisivat tässä tapauksessa edellyttäneet B:n matkustamista oikeudenkäyntipaikkakunnalle.

Koska matkustaminen oli jutun hoitamisen kannalta tarpeetonta, siitä aiheutunutta ajanhukkaa ei otettu huomioon palkkiota määrättäessä eikä matkustamisesta aiheutuneita tarpeettomia kuluja korvattu valtion varoista.

Aalto: Maksuton oikeudenkäynti, 1974, s. 158 ss.

Vrt. Itä-Suomen HO T:PÄ-2080/79, A:11.3.1980

I-jaosto

Jäsenet: Markku Oksala - Lasse Silvennoinen - Jorma Latvala (apj.)

Esittelijä: Mikko Pentti

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.