Vaasan HO 11.10.1991 1874

Maksuton oikeudenkäynti - Yleinen oikeusapu - Otemaksu

Syytetylle oli hovioikeudessa myönnetty taannehtivasti maksuton oikeudenkäynti ilman korvausvelvollisuutta valtiolle. Kunta oli maksanut syytetyn puolesta kihlakunnanoikeuden pöytäkirjanotteen otemaksun. Yleinen oikeusavustaja, joka toimi syytetyn asiamiehenä, vaati otemaksun suorittamista valtion varoista kunnalle.

Kun ei ollut olemassa laillista perustetta, minkä vuoksi otemaksu, joka oli maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain 7 §:n tarkoittama maksu, olisi valtion varoista voitu suorittaa kunnalle, yleisen oikeusavustajan pyyntö hylättiin ja maksu määrättiin suoritettavaksi syytetylle, joka viime kädessä oli ollut velvollinen maksun suorittamaan.

VI-jaosto

KKO:1981-II-7

Siltala: Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen yleistä oikeusapua saaneen kotikunnalle. DL 1981 s. 171-173.

Jousi: Yleistä oikeusapua saavan henkilön oikeudenkäyntimaksujen korvaamisesta maksuttomissa oikeudenkäynneissä. DL 1981 S. 262-267.

Kilpiä: Yleisen oikeusavustajan toimesta tuomioistuimelle esitettävistä oikeudenkäyntikuluja koskevista laskuista (1984) s. 14.

Ruso: Maksuton oikeudenkäynti ja yleinen oikeusapu (1985) s. 105-107 ja s. 162.

Vrt. Puronen: Yleinen oikeusavustaja ja oikeudenkäyntikulut yleisessä alioikeudessa siviiliasiassa. DL 1980 s. 475-476.

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.