Vaasan HO 04.12.1990 2283

Siviilipalveluksen välttäminen

A:ta oli syytetty palveluspaikalta luvattoman poistumisen vuoksi siviilipalveluksen välttämisestä. A oli ennen oikeudenkäyntiä toimittanut sotilaspiirille hänestä annetun lääkärinlausunnon, jossa oli ehdotettu, että A vapautettaisiin rauhanaikaisesta asevelvollisuudesta pysyvästi. Sotilaspiiri oli pitämänsä jälkitarkastuksen perusteella siirtänyt A:n kahdeksi vuodeksi palveluskelpoisuusluokkaan E, eli A oli määrätty uudelleen tarkastettavaksi asevelvolliseksi.

Hovioikeus katsoi, että A saatetaan uudessa palveluskelpoisuuden tarkastuksessa vapauttaa hänen jäljellä olevasta asevelvollisuudestaan rauhan aikana. Tämän vuoksi A:ta ei tuomittu aseettomasta palveluksesta ja siviilipalveluksesta annetun lain 14 §:n 1 momentissa tarkoitettuun vankeusrangaistukseen, joka vastaa kahta kolmatta osaa hänen jäljellä olevasta palvelusajastaan eikä myöskään samassa lainkohdassa säädetyn lisäyksen mukaiseen vankeusrangaistukseen, vaan syyte hylättiin.

VI-jaosto

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.