Vaasan HO 27.11.1990 2201

Syyteoikeus - Pakottaminen - Hengenvaarallinen väline

A oli pakottamisessa käyttänyt tehosteena painepatruunalla varustettua, ulkomuodoltaan erehdyttävästi revolveria muistuttavaa ilma-asetta. Aseen lippaana toimivaan rullaan oli sopinut kuusi lyijyluotia, jotka oli mahdollista ampua erikseen lataamatta peräjälkeen. Ase oli teholtaan ollut normaalia ilmapistoolia hieman heikompi. Hovioikeus katsoi, että asetta oli lähietäisyydeltä käytettynä pidettävä hengenvaarallisena välineenä.

A oli pakottaessaan B:tä mainitulla aseella istunut B:n vieressä auton etupenkillä. Hovioikeus katsoi, että ilmapistoolia oli tässä tapauksessa pidettävä rikoslain 21 luvun 14 §:n 1 momentissa tarkoitettuna aseena ja että virallisella syyttäjällä siten oli syyteoikeus, vaikka asianomistaja ei ollut ilmoittanut rikosta syytteeseen pantavaksi.

RL 21 luku 14 § 1 mom.

I-jaosto

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.