Helsingin HO 12.12.1990 1723

Holhous - Vajaavaltaisen oikeustoimi - Korvausvelvollisuus

14-vuotias oli ostanut osamaksusopimuksella moottoripyörän.
Ilman tarvittavaa suostumusta tehty kauppa ei ollut tullut sitovaksi ja vajaavaltainen oli palauttanut pyörän, joka oli hänen käytössään pahoin vaurioitunut.

Kun vajaavaltaisen ei ollut näytetty saaneen moottoripyörästä holhouslain 22 §:ssä tarkoitettua hyötyä, häntä ei velvoitettu korvaamaan myyjälle pyörän arvon alenemista. Korvausvelvollisuuden kannalta ei ollut merkitystä sillä, että vajaavaltainen oli ilmoittanut myyjälle olevansa 16-vuotias, kun hän ei ollut voinut tuolla menettelyllään erehdyttää myyjää vajaavaltaisuudestaan.

Lainkohta: Holhouslaki 22 §

Rautiala: Holhousoikeus 1986, s. 144 - 145 Helin: Alaikäisen oikeustoimet, esitelmä Lakimiesliiton koulutuskeskuksen järjestämällä holhousasioita käsittelevällä kurssilla 19.9.1990 Holhouslakitoimikunnan mietintö 1989:50 s. 222 Betänkande från förmynderskapsutredningen: Föräldrar som förmyndare, SOU 1988: 40, s. 127 - 134

Läsnä: Lahti, Karppinen ja Mansikkamäki (apuj.)

Esittelijä: O.Karttunen

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.